Prezentare generală și experiență

Echipa noastră specializată în Energie și Resurse Naturale este una dintre cele mai mari din țară și deține o experiență bogată în domeniu, asistând numeroși clienți din sectoare precum Energie, Petrol și Gaze Naturale și cel Minier.

Pe parcursul celor 30 de ani de activitate, avocații noștri au implementat cu succes unele dintre cele mai mari tranzacții din sectorul energetic din România și au fost implicați în cele mai importante privatizări de pe această piață, precum și în reorganizări corporative și tranzacții private. Avem astfel o expertiză solidă și o înțelegere aprofundată a pieței locale de energie.

Echipa noastră asistă clienți cu privire la numeroase aspecte din domeniul Energiei, inclusiv comercializarea, producția, distribuția, licențierea privind transportul și distribuția energiei, precum și tranzacționarea certificatelor de emisii și energia regenerabilă. De asemenea, acordăm consultanță principalelor companii de utilități din sectorul energetic român în activitatea lor curentă, structurarea tranzacțiilor complexe, aspectele generate de liberalizarea pieței, inclusiv separarea juridică și funcțională a operațiunilor și conformitatea cu normele de reglementare.

Echipa noastră și-a construit, de asemenea, o reputație excelentă în sectorul Petrolului și Gazelor Naturale. Oferim consultanță privind proiectele din domeniul upstream și downstream, inclusiv cu privire la concesiuni și licențiere, explorare, forare, înmagazinare, transport, distribuție, rafinare, construcție de conducte și comercializare în zona de downstream.

În același timp suntem unii dintre principalii consultanți pe piața locală din industria Minieră. Oferim asistență atât în legătură cu restructurarea sectorului minier de stat, cât și în legătură cu investiții miniere noi, gestionând mandate referitoare la cele mai bune și cel mai puțin dăunătoare tehnologii de mediu, asigurând suportul necesar investitorilor și comunităților locale în vederea unei dezvoltări durabile.

IULIAN POPESCU
delimiter-2
9V8A2201 Iulian Popescu resized

Partener Coordonator Adjunct

Arii de practică: Drept Societar & Comercial, Fuziuni & Achiziții/Privatizare, Telecom, IT & Media, Drept Maritim, Aviație & Transport

Telefon: +40 21 202 59 28

Fax:  +40 21 223 04 95

E-mail: iulian.popescu@musat.ro

Adresă:  Bd. Aviatorilor nr. 43, sector 1, cod 011853, București, România

all_underline

Mandate importante. O selecție a principalelor noastre proiecte include consultanță pentru:

  • Welbore Integrity Solutions, în legătură cu o tranzacție la nivel mondial (în peste 25 de jurisdicții), în valoare de 400 de milioane USD, ce implică Wellbore Integrity Solutions, LLC, Rhône Capital și Schlumberger, în urma căreia clientul intenționează să exploateze business-urile acestora, ca furnizor global de servicii de profile tubulare pentru foraj, cabluri pentru lucrări de tubaj, închirieri de echipamente și accesorii și servicii de Recuperare și Reparații pentru foraj, intervenții și abandon in industria serviciilor petroliere. Am acordat asistență juridică privind exercițiul extins de due diligence, structurarea și implementarea tranzacției la nivel local, autorizații și înregistrare, transfer de angajați, transfer de active și contracte comerciale cheie, inclusiv transferul activităților de Recuperare și Reparații/DRILCO.
  • Solar Turbines Europe S.A., o companie membră a grupului Caterpillar, producătoare de echipamente industriale, în legătură cu negocierea contractului în valoare de 38 milioane euro pentru dezvoltarea unei conducte de gaze naturale de 120 km între România și Moldova (Proiectul Moldova). Am asistat Clientul în legătură cu activitățile sale pe piața din România, inclusiv cu privire la relația Clientului cu Societatea Națională de Transport de Gaze Naturale Transgaz S.A. Mediaș.
  • Sterling Resources Ltd., o companie internațională implicată în explorarea, dezvoltarea și producția de țiței și gaze naturale în diverse regiuni de pe glob, cu privire transferul participației sale de 65% în zona de apă adâncă din perimetrul Midia 15 din Marea Neagră către ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited și OMV Petrom S.A. De asemenea, am asistat clientul în legătură cu aspecte de reglementare și autorizare referitoare la contracte de foraj și programe de achiziție a datelor seismice, precum și cu privire la obținerea drepturilor asupra terenurilor și procesul de autorizare pentru conducta de gaze aferentă anumitor descoperiri offshore și unităților onshore de procesare a gazelor.
  • Ministerul Economiei privind vânzarea a 10% din capitalul social al Nuclearelectrica (producătorul național de energie nucleară) pe Bursa de Valori București. Am fost implicați pe parcursul întregului proces de listare, în calitate de consultant juridic local principal, consiliind clientul privind elaborarea raportului de due diligence și a prospectului ofertei, precum și privind domeniul reglementării ECM pe parcursul întregii proceduri de ofertă. Vânzarea a fost încheiată pentru o sumă de peste 70.000.000 euro.
  • Enel S.p.A., o companie de utilități, lider european în domeniu, cu privire la achiziția în valoare de 820.000.000 euro a Electrica Muntenia Sud, cea mai importantă companie de distribuție de energie electrică din România, incluzând pregătirea documentației de prezentare, a ofertei angajante preliminare și a ofertei angajante finale, precum și negocierea documentelor aferente tranzacției.
  • Electrica S.A., în legătură cu oferta publică primară inițială de vânzare a 105% din acțiuni și admiterea la tranzacționare la Bursa de Valori București. Mandatul nostru a inclus redactarea unui raport de due diligence detaliat cu privire la societate, elaborarea prospectului și asistență acordată intermediarilor pe întreaga durată a IPO-ului și a procedurii de listare. O altă particularitate a proiectului a reprezentat-o emiterea certificatelor globale de depozit (GDR) pentru acțiunile nou-emise. Emisiunea a fost listată pe Bursa de Valori București, iar certificatele globale de depozit au fost listate și tranzacționate pe Bursa de Valori din Londra (valoarea tranzacției: 440.000.000 euro).
  • Guvernul României (Ministerul Economiei și Finanțelor), privind elaborarea și implementarea strategiei de restructurare a datoriilor în valoare de 1.200.000.000 euro ale Termoelectrica S.A. (unul dintre cei mai mari producători de energie electrică cu capital de stat). Mnadatul nostru a inclus redactarea unui raport due diligence detaliat cu privire la societatea țintă, precum și o analiză amănunțită a aspectelor de reglementare conexe, redactarea proiectelor de lege necesare pentru implementarea strategiei elaborate și obținerea aprobărilor de la Consiliul Concurenței și de la Comisia Europeană (DG Comp) în acest sens.
  • Ministerul Economiei și Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), în legătură cu vânzarea de către statul român a 15% din acțiunile deținute în cadrul Transgaz (Compania Națională de Transport al Gazelor Naturale). Mușat & Asociații a asistat Statul Român pe parcursul întregului proces, inclusiv în legătură cu structurarea și implementarea procesului de vânzare, finalizat pentru suma de 72.000.000 euro.
  • Rompetrol Group N.V., una dintre cele mai importante companii de gaz și rafinare din România, privind achiziția în valoare de 90.000.000 euro a pachetului de acțiuni free-float din cadrul Rompetrol Rafinare S.A. (până în prezent, cea mai reușită ofertă publică de preluare obligatorie desfășurată vreodată pe Bursa de Valori București), precum și în legătură cu toate aspectele legate de oferta publică de preluare obligatorie a Rompetrol Well Services S.A.
  • Enel Distribuzione S.p.A., în toate etapele achiziției în valoare de 112.000.000 euro a două filiale ale Electrica S.A.Electrica Banat S.A. și Electrica Dobrogea S.A.
  • Sterling Resources Ltd. Canada (TSX-V: SLG), în legătură cu vânzarea integrală a afacerii sale din domeniul petrolier din România către Carlyle International Energy Partners, o companie afiliată a administratorului alternativ de active la nivel mondial, The Carlyle Group (NASDAQ: CG).
  • Consorțiul Shah Deniz, condus de British Petroleum, cu privire la analiza aspectelor fiscale, de reglementare și autorizare în legătură cu realizarea conductei de gaze naturale Nabucco Vest. Asistența juridică a inclus redactarea unei prezentări generale a cadrului legal relevant din România, inclusiv o descriere a mecanismului pieței centralizate de tranzacționare a gazelor naturale, precum și asistență acordată clientului cu privire la toate procedurile de autorizare, precum și aspecte din sectorul energiei, proprietății imobiliare și protecției mediului în legătură cu proiectul.
  • GDF Suez, în legătură cu achiziționarea, dezvoltarea și construcția în România a unei centrale eoliene cu o capacitate instalată de 50 MW, inclusiv cu privire la aspectele legate de structurarea și negocierea achiziției echipamentelor relevante, a contractelor de vânzare-cumpărare, precum și a contractelor EPC și O&M.
  • Engie România, filiala Engie (fostă GDF Suez) din România, un jucător de top la nivel mondial în domeniul energiei electrice și furnizor de utilități din zone cheie privind energia electrică și gazele naturale, cu privire la restructurarea portofoliului de contracte de vânzare-cumpărare de energie electrică și certificate verzi, în vederea optimizării acestora.
  • OZ Mineral Limited, o societate minieră de top din Australia, cu activitate concentrată pe sectorul de cupru, în legătură cu oferta acesteia în valoare de 200.000.000 euro pentru achiziționarea Cuprumin S.A., o societate care deține drepturile de exploatare asupra celui mai mare zăcământ de cupru din țară, reprezentând aproximativ 60% din rezervele naționale totale de cupru.
  • Un important grup minier canadian, în ceea ce privește explorarea și exploatarea unui zăcământ minier important din România, inclusiv asistență juridică în legătură cu administrarea drepturilor miniere ale societății (licențe de explorare și exploatare minieră emise de Agenția Națională pentru Resurse Minerale), toate aspectele juridice de mediu decurgând din proiect, inclusiv aspecte de autorizare și poluare istorică, precum și realizarea celui mai amplu proces de Evaluare a Impactului asupra Mediului elaborat vreodată în România. Mandatul nostru a inclus, de asemenea, asistență juridică cu privire la planul de relocare a comunității locale, aspecte de autorizare, mediu, drept societar, dreptul muncii și litigii.
  • Enel Green Power în legătură cu achiziția unui proiect de energie regenerabilă în domeniul producției de energie eoliană, Sălbatica 2, cu o putere instalată de 72 MW.
  • Unul dintre cei mai importanți furnizori în domeniul fotovoltaic din Spania, cu privire la achiziționarea a două proiecte fotovoltaice din România, cu o capacitate instalată de 130 MW, valoarea totală a proiectului depășind 200.000.000 euro.

Alte mandate reprezentative ale practicii noastre de Energie și Resurse Naturale include consultanță pentru:

  • Engie Energy Management, o companie din grupul francez furnizor de utilități Engie Group, în aspecte privind cerințele legale pentru vânzarea și cumpărarea de gaz pe piața bilaterală, în special aspectele de conformitate cu cerințele de transparență adoptate de Statul Român. Am acordat asistență juridică clientului privind aspecte ce țin de tranzacționarea de gaze naturale, cerințele privind importul și exportul, redactarea documentației solicitate, notificarea autorităților române competente și în general asistarea clientului în toate aspectele ce au legătură cu autoritatea de reglementare în domeniul resurselor naturale.
  • Bn Solar Park S.R.L. / Ges-Green Energy Specialists S.R.L., doi producători români de energie regenerabilă, în legătură cu executarea unor contracte de vânzare-cumpărare de certificate verzi pe termen lung, încheiate Renovatio Trading, liderul pe piața comercializării de gaze naturale. Echipa noastră a oferit consultanță cu privire la multiple aspecte de reglementare apărute ca rezultat al schimbărilor semnificative aduse schemei de sprijin pentru producția de energie regenerabilă, după încheierea contractelor.
  • Formin S.A., o societate română cu o tradiție de 60 ani în domeniul serviciilor de prospecțiuni, geologie și foraj, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii avansate și cu valoare adăugată în România, în implementarea unui proiect minier ce implică lucrări de prospecțiuni și exploatare a nămolurilor sapropelice utilizate în scop terapeutic. Asistența juridică oferită cuprinde aspecte de reglementare și conformitate și chestiuni cu privire la licențele de exploatare minieră, precum și identificarea de structuri de concesiuni și parteneriate cu Municipiul Techirghiol și sanatoriul local balnear și de recuperare ce activează sub tutela Ministerului Sănătății.
  • Omya Calcita, un lider la nivel mondial în industria producătoare de minerale industriale, în legătură cu achiziția Stera Chemicals S.R.L., unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața din România care activează în industria de import și distribuție de materii prime pentru industria alimentară și chimică. Echipa noastră a fost implicată în toate etapele premergătoare achiziției, inclusiv realizarea raportului de due diligence, negocierea și pregătirea documentelor tranzacției, notificarea autorităților române competente și toate aspectele de reglementare.
  • CCCC Tianjin Dredging Co., Ltd. Overseas Business Division, o filială a China Communications Construction Company Limited – una dintre cele mai importante companii de construcții din Republica Populară Chineză, pe perioada procedurii de atribuire organizată de Administrația Națională „Apele Române”– Litoral Dobrogea cu privire la proiectul „Proiectare și implementare lucrări de protecție costieră pentru reducerea eroziunii costiere”. Proiectul este considerat a fi unul dintre cele mai importante proiecte realizate în România în ultimii ani, având un impact semnificativ asupra diverselor zone, inclusiv resurse naturale și de mediu. Am acordat asistență Clientului în diverse aspecte contractuale punctuale, precum și în chestiuni de conformitate privind procedurile și pașii de urmat în relația cu autoritățile române competente la nivel local (Agenția Națională pentru Resurse Minerale, Agenția de Protecție a Mediului, Ministerul Culturii) în vederea obținerii autorizațiilor necesare în scopuri de minerit și protecție a mediului, având ca scop implementarea proiectului (valoare mandat: 150 milioane euro).
  • Repower Furnizare România, în legătură cu contestarea modificărilor realizate de Autoritatea Română de Reglementare în Domeniul Energiei asupra cadrului de reglementare care prevede regulile cheie și principiile de funcționare aplicabile tranzacțiilor cu energie electrică pe piața centralizată de gaze naturale din România.
  • Kraftanlagen România, cu privire la un acord-cadru pentru servicii generale de suprafață și transport, inginerie de bază și extinsă, asistență tehnică, servicii de supraveghere și training pentru o unitate de prelucrare a petrolului, încheiat de client cu o companie iraniană.
  • Sutech S.R.L., o companie ce activează pe piața de construcție a stațiilor de compresoare din România, cu privire la diverse aspecte contractuale și de achiziții publice, precum și aspecte de reglementare în legătură cu proiectul „Consolidarea sistemului de transport din România, între Onești-Isaccea și inversarea fluxului la Isaccea”, demarat de Compania Română de Transport Gaze Naturale Transgaz S.A. Mediaş. Proiectul este pe lista Uniunii Europene a proiectelor de interes comun, adoptate prin Regulamentul (UE) 2018/540 din data de 23 noiembrie 2017 (valoare mandat: 56 milioane euro).
  • Ben Ari Negev Industrial, în procesul de reînnoire a autorizației de mediu pentru zona de exploatare de la „Cariera Valea lui Aric – Valea Drumul Iazului – Dealul lui Tefic” și obținerea unei noi autorizații de mediu pentru o zonă de exploatare mai extinsă, având în vedere particularitățile zonelor naturale protejate parte din rețeaua ecologică europeană „Natura 2000” și lipsa unui plan agreat de management și reglementare pentru sit-ul „Natura 2000” care se suprapune cu locația unde se află Cariera. Echipa noastră a fost implicată în toate etapele pre-autorizare, inclusiv în pregătirea analizei și a rapoartelor în baza unor ample cercetări asupra existenței habitatelor de interes comunitar și a habitatelor prioritare existente în zonele naturale protejate. Echipa noastră a asistat/reprezentat Clientul în relația cu autoritățile de mediu în cadrul discuțiilor pe probleme punctuale de respectare a reglementărilor în materie.
  • China Gezhouba Group Company (CGGC), în legătură cu licitația publică privind finanțarea de proiect organizată de Statul Român pentru construcția și operarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești, inclusiv asistență juridică pentru pregătirea documentelor în vederea participării la licitația publică, precum și la negocierile cu autoritatea contractantă.
  • Electrica Furnizare S.A., cel mai important furnizor de electricitate din România, cu privire la evaluarea posibilelor riscuri de reglementare ce decurg în legătură cu încheierea anumitor contracte de vânzare-cumpărare energie electrică și contracte de comercializare a certificatelor verzi cu societăți din grupul EDP Renewable.
  • Nereo Green Capital, o societate europeană de investiții specializată în sectorul energiei regenerabile, în legătură cu dezvoltarea unui parc eolian în România, având o putere instalată totală de 400 MW. Echipa noastră a fost implicată în structurarea tranzacției și negocieri cu Goldwind și CEE Fund, doi jucători de top din domeniul energiei, din China, respectiv Polonia.
  • Electromagnetica, o societate ce comercializează energie electrică și producător cu tradiție și renume în România în domeniul producției de aparatură electronică, în legătură cu contestarea amenzilor aplicate de Consiliul Român al Concurenței pentru presupusa angajare într-un acord anticoncurențial de vânzare-cumpărare a energiei electrice cu Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România.
  • GDF Suez Energy România S.A., filiala română a GDF Suez, jucătorul global din domeniul energetic și operatorul de utilități din sectoarele-cheie ale energiei electrice și gazelor naturale, în legătură cu renegocierea și rezilierea unui contract pe termen lung de furnizare a gazelor naturale încheiat cu unul dintre principalii producători și furnizori internaționali de petrol și gaze.
  • Midia Resources S.R.L. (filiala română a companiei canadiene Sterling Resources LTD.), în legătură cu tranzacția constând în transferul a 40% din participația asupra Blocului offshore EX-27 Muridava (Marea Neagră) către asociatul său Petroceltic Romania B.V., o filială deținută integral de către Petroceltic Resources Plc. Ca parte a aceleiași tranzacții, Beach Petroleum S.R.L a transferat și 30% din participația sa asupra Blocului EX-28 Est Cobălcescu către Petroceltic Romania B.V. În același timp, Petroceltic a vândut întregul capital social al Petroceltic Romania B.V. către GVC Investment B.V., o societate privată cu răspundere limitată.
  • Petrofac Facilities Management Ltd., un lider mondial în domeniul serviciilor pentru industria de producție și prelucrare a petrolului și gazelor naturale, referitor la structurarea si negocierea formalităților de exit cu privire la operațiunile sale din România și a unui contract de servicii de îmbunătățire a producției încheiat în 2010 cu OMV Petrom pentru re-dezvoltarea a nouă zăcăminte mature de petrol din România.
  • Elpro GmbH, una dintre cele mai importante companii din Germania din domeniul automatizării și serviciilor de inginerie pentru industria extractivă și de energie electrică, cu privire la un amplu proiect de dezvoltare a unei fabrici de extracție și prelucrare a cuprului în România.
  • Enel Green Power, în legătură cu achiziția a cinci proiecte de energie regenerabilă fotovoltaică și a unei centrale hidroelectrice. Serviciile juridice furnizate au inclus redactarea unui raport de due diligence detaliat cu privire la activele și autorizațiile aferente proiectelor, negocierea structurii tranzacției, precum și redactarea și negocierea tuturor documentelor necesare.
  • Departamentul de Stat pentru Energie și Complexul Energetic Hunedoara ca parte dintr-un consorțiu, în legătură cu majorarea capitalului social al unui important producător de energie cu capital integral românesc, prin emiterea de noi acțiuni și vânzarea a 51% către un investitor străin.
  • Consorțiul format din Swiss Capital S.A. și BRD – Groupe Societe Generale, în legătură cu oferta publică inițială pentru vânzarea a 12%-15,29% din capitalul social al Complexului Energetic Oltenia (unul dintre cei mai importanți producători de energie din surse convenționale cu capital integral românesc), pe Bursa de Valori București.
  • Enel Trade România, în legătură cu negocierea și încheierea cu diverși producători de energie regenerabilă a unor contracte de vânzare-cumpărare de certificate verzi.
  • China Development Bank, în legătură cu finanțarea a două parcuri fotovoltaice cu o putere instalată totală de peste 50 MW, inclusiv redactarea unui raport de due diligence detaliat cu privire la societatea care dezvoltă proiectele fotovoltaice și asistență juridică pe parcursul procesului de finanțare.
  • Ministerul Economiei, ca parte a unui consorțiu internațional, în legătură cu selectarea investitorilor pentru construcția unei importante centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompaj – Tarnița-Lăpușești, un proiect greenfield cu o putere instalată estimată de 1.000 MW și o investiție necesară estimată la peste 1,3 miliarde euro.
  • Eviva Nalbant și EBviva Hidro, filialele Martifer, în legătură cu implementarea și operarea unui parc eolian și retehnologizarea unor micro-hidrocentrale.
  • Transocean, cel mai mare operator de foraje marine din lume, în privința posibilelor operațiuni de foraj desfășurate în zona economică exclusivă a României în Marea Neagră, în legătură cu diverse aspecte de procedură vamală având ca obiect platforma ce urmează a fi utilizată în operațiuni de forare în Marea Neagră, precum și aspecte de autorizare legate de proiect.
  • Enel, în legătură cu achiziția unor societăți energetice deținute de statul român, printre care o termo-centrală pe cărbune, din Brăila, cu o putere instalată de 800 MW, implicând investiții de peste 1.000.000.000 euro.
  • Autoritatea Națională de Reglementare a Resurselor Naturale (ANRM), autoritatea națională de reglementare a resurselor naturale, cu privire la diverse aspecte de reglementare a resurselor naturale și mineritului.
  • Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) – în calitate de consilier juridic principal pentru elaborarea și dezvoltarea legislației secundare pe piața gazelor naturale, vizând, printre altele, liberalizarea completă și separarea pieței naționale a gazelor naturale.
  • Un important dezvoltator spaniol de proiecte de energie regenerabilă, în privința dezvoltării și vânzării unui parc eolian cu o putere instalată de aproximativ 250 MW, localizat în zona Dobrogei.
  • Unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii EPC din sectorul energetic în legătură cu finalizarea vânzării unui pachet minoritar de acțiuni, prin intermediul unei vânzări directe, combinată cu o majorare de capital social, în valoare totală de 70.000.000 euro.
  • Barrick Gold Corporation, cel mai mare producător mondial de aur, în privința unei potențiale implementări și dezvoltări a unui proiect minier în România.
  • Empire Mining Corporation, o companie membră Hamilton Resource Group, în legătură cu toate aspectele legale aplicabile unei potențiale tranzacții pentru achiziționarea unei societăți private de exploatare minerală ce derulează proiecte în România și Turcia.
  • Enel S.p.A., în legătură cu structurarea și implementarea unuia dintre cele mai importante proiecte de parteneriat public-privat din domeniul energetic, prin dezvoltarea Unităților 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, în valoare de 4.000.000.000 euro, în cadrul unui proiect de asociere în participațiune cu Nuclearelectrica S.A. și alți jucători importanți din sectorul utilităților din Europa.
  • PPF Partners, în legătură cu achiziția unuia dintre principalii distribuitori și furnizori locali de gaze naturale, Gaz Sud S.A., într-o tranzacție complexă, evaluată la o sumă totală de 50.000.000 euro.
  • Enel S.p.A., în ceea ce privește achiziția Blue Line, cu scopul dezvoltării și operării unui parc de centrale electrice eoliene de până la 200 MW.
  • Infusion, o importantă companie portugheză din domeniul energiei regenerabile, în legătură cu implementarea în România a unui proiect de parc eolian de mari dimensiuni, cu o capacitate totală de generare a energiei electrice de 750 MW.
  • Martifer, în legătură cu implementarea și exploatarea unei centrale electrice eoliene de până la 40 MW, inclusiv realizarea unui raport de due diligence și asistență privind aspecte de reglementare și autorizare.
  • Re Power A.G., o companie internațională din industria electricității, în legătură cu achiziția a 80% din părțile sociale ale Elcomex EN, un important comerciant de energie electrică de pe piața locală, cu o activitate concentrată pe vânzarea de energie electrică consumatorilor comerciali din segmentul IMM-urilor.
  • Vale (fosta Companhia Vale di Rio Doce), o societate internațională de minerit, liderul mondial de pe piața minereurilor de fier, cu privire la operațiunile comerciale ale acesteia, desfășurate prin portul maritim Constanța.
  • Halliburton, în ceea ce privește potențiale tranzacții desfășurate de aceasta ca parte a unor oportunități de afaceri în industria de petrol și gaze din România.
  • Electrocentrale București S.A., unul dintre cei mai mari producători de energie electrică din România, în legătură cu proiectul de modernizare și dezvoltare a unor centrale termice de cogenerare prin asocieri în participațiune cu investitori privați și în legătură cu proiectul de extindere a CET București Vest cu noi facilități de cogenerare.
  • Union Fenosa Internacional S.A., parte a grupului Union Fenosa S.A., în legătură cu aspecte de reglementare, tarife, proprietate publică și concesiuni pe parcursul procesului de due diligence și negocierilor desfășurate pentru privatizarea a două dintre societățile de distribuție și furnizare a energiei electrice din România., Electrica Oltenia S.A. și Electrica Moldova S.A.
  • Enel S.p.A., în legătură cu aspecte de reglementare, tarife, proprietate publică și concesiuni pe parcursul procesului de privatizare a două societăți de distribuție a gazelor naturale din România, Distrigaz Sud S.A. și Distrigaz Nord S.A.
  • Sagacarbon S.A., filiala Caisse des Dépôts et Consignations France, în legătură cu implementarea primelor tranzacții din România în baza Sistemului European de Tranzacționare a Emisiilor, privind cotele de emisii de gaze cu efect de seră alocate pentru 2008-2012, inclusiv asistență juridică legată de legislația națională și europeană aferentă schemei de tranzacționare EU-ETS.
  • Energie Verde, un jucător local aflat în plină dezvoltare, ce operează în domeniul energiei regenerabile, în legătură cu schema de finanțare în valoare de 50.000.000 euro a asocierii în participațiune cu o importantă companie de utilități, în scopul dezvoltării unui proiect de energie regenerabilă.
  • Petrom S.A., în legătură cu diverse aspecte juridice privind activitățile acesteia de explorare, forare, rafinare, transport și distribuție de petrol și gaze naturale, precum și în legătură cu negocierile desfășurate pentru realizarea unor asocieri în participațiune cu investitori străini în domenii conexe de activitate, inclusiv în ceea ce privește riscul de expunere la datorii și consultanță cu privire la contracte internaționale de vânzare.
  • Ministerul Economiei și Comerțului, în legătură cu restructurarea Petrotrans S.A. (principala societate de stat din sectorul transportului produselor petroliere), ca primă etapă a privatizării cu un investitor strategic.
  • Occidental Oil and Gas Corporation (U.S.), unul dintre cei mai importanți producători independenți de petrol și gaze naturale din lume, în legătură cu posibila asociere în participațiune cu Petrom S.A., asistență privind aspecte de reglementare, tarife, proprietate publică și concesiuni.
  • Shell, privind implementarea contractului petrolier încheiat între Royal Dutch Shell, Shell Exploration Romania și Guvernul României, inclusiv în legătură cu redactarea documentației tranzacției pentru concesionarea anumitor perimetre petroliere, negocierea și obținerea tuturor licențelor necesare, autorizațiilor, aprobărilor și avizelor din partea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, a Ministerului Finanțelor, a Băncii Naționale a României și efectuarea unui audit de mediu.
  • Guvernul României, în legătură cu revizuirea legislației privind dreptul de proprietate publică asupra petrolului și gazelor naturale.
  • Petromidia S.A., una dintre cele mai mari rafinării petroliere din România și diverși furnizori de echipamente petroliere, cu privire la aspecte de drept societar și comercial, inclusiv redactarea și negocierea unei serii de contracte de prelucrare a petrolului.

Aprecieri 
„Firma este în continuare foarte apreciată pentru activitatea sa excelentă în domeniul Energiei și Resurselor Naturale.” Clienții spun că apreciază firma pentru „timpul scurt de răspuns și abordarea orientată către client” Sursă: Chambers & Partners

Clienții Mușat & Asociații spun că „nivelul serviciilor oferite de firmă este foarte ridicat” în ceea ce privește domeniul energiei. Sursă: Legal 500

„Sunt experți în domeniul energiei”, spun clienții despre avocați specializați în domeniul Energiei. Sursă: Chambers & Partners

Clienții admiră rezultatele excepționale obținute de firmă în sectorul energiei, subliniind expertiza avocaților în domeniul finanțării și restructurării, reglementărilor specifice și implicarea sa în proiecte energetice de anvergură. Sursă: Chambers & Partners

„Concurează cu ușurință cu orice altă firmă internațională, în ceea ce privește acoperirea, expertiza și viziunea.” Sursă: Legal 500

Renumitele publicații britanice Chambers Europe și Legal 500 plasează Mușat & Asociații în elita firmelor de avocatură („Band 1”) pentru expertiza în domeniul Energiei și Resurselor Naturale.

„Impresia mea despre firmă este excelentă; timpii de răspuns au fost foarte buni, iar engleza folosită de avocați este de primă clasă.” Sursă: Chambers Europe

„O firmă foarte solidă care poate să acopere o gamă largă de subiecte, fiind, de asemenea, foarte puternici pe partea de litigii.” Sursă: Chambers Europe

Clienții apreciază serviciile flexibile ale societății: „Sunt prezenți atunci când este nevoie de ei, chiar și în scurt timp”. Sursă: Chambers & Partners

Clienții laudă Mușat & Asociații pentru „consultanța de top și redactarea impecabilă sub cele mai stringente constrângeri de timp”. Sursă: Chambers & Partners

„Baza impresionantei experiențe corporative a Mușat & Asociații o constituie implicarea în tranzacții, cu accent pe proiectele de anvergură din domeniul energiei.” Sursă: Legal 500

„Cea mai puternică practică din domeniul energiei și resurselor naturale la nivel local”, firma este „promptă și deține cunoștințe solide” și are „un număr mare de avocați foarte bine instruiți”. Sursă: Legal 500

Clienții consideră Mușat & Asociații „o firmă cu un înalt nivel de profesionalism, cu o echipă extraordinară de avocați ce dețin cunoștințe aprofundate”. Sursă: Legal 500

Mușat & Asociații este „unul dintre liderii de pe piața vocaturii din România” și „se bucură de respect și recunoaștere din partea clienților și a competitorilor săi.” Sursă: IFLR 1000

„Mușat & Asociații – un gigant român neobosit [care] deține o listă impresionantă de clienți corporatiști și legături de neegalat cu agențiile guvernamentale.” Sursă: Chambers & Partners

„Mușat & Asociații este una dintre cele mai bune firme de avocatură din România, alături de care am lucrat. Avocații au cunoștințe juridice impresionante, sunt foarte practici și dedicați.” Sursă: IFLR 1000

„Clienții Mușat & Asociații apreciază „abilitatea firmei de a pune la dispoziție servicii juridice eficiente și de a veni în întâmpinarea nevoilor clienților în mod proactiv”.” Sursă: Legal 500

Mușat & Asociații: „O firmă de avocatură cu standarde internaționale și un important jucător local.” Sursă: Chambers & Partners

„Avocații oferă soluții, sunt proactivi, oferă sprijin continuu, răspund rapid, sunt foarte eficienți și bine informați.” Sursă: Chambers & Partners

Clienții apreciază „competența și abordarea promptă a firmei”, confirmând faptul că „serviciile pe care le furnizează sunt excelente și că întotdeauna au încrederea că vor primi ceea ce au solicitat”. Sursă: Legal 500

„Mușat & Asociații oferă asistență juridică deosebită într-un mediu foarte dur.” Sursă: Chambers & Partners

„Această firmă este implicată în unele dintre cele mai mari tranzacții care, de multe ori, sunt primele de acest fel”, spun alți avocați. Sursă: Chambers & Partners

Avocații „competenți, serioși și de încredere” ai Mușat & Asociații pun la dispoziție „asistență juridică orientată către client și au experiență solidă în domeniu”. Sursă: Legal 500

„Echipa implicată și atentă a firmei Mușat & Asociații „înțelege” și „răspunde nevoilor clientului ori de câte ori este nevoie”. Sursă: Legal 500

„Excelentă pe toate planurile”, Muşat & Asociaţii este „foarte apreciată şi are un portofoliu de clienţi tradiţionali” și „avocați bine instruiți și profesioniști”. Sursă: IFLR 1000

Firma este foarte apreciată ca fiind „foarte competentă și de ajutor în situații stresante și cu termene foarte strânse”. Sursă: IFLR 1000

Un client internațional spune: „Este o diferență de 7 ore, dar sunt disponibili la telefon întotdeauna”, adăugând că „am lucrat și cu alte firme de avocatură, dar Mușat este cea mai bună”. Sursă: IFLR 1000

„Clienții spun că echipa Mușat & Asociații care le-a gestionat proiectele „are abilitatea deosebită de a identifica potențiale riscuri și de a găsi cele mai inovatoare soluții juridice”.” Sursă: Legal 500

„Clienții spun că au încredere în echipa orientată către rezultate: „Suntem întotdeauna în direcția bună și ni se acordă asistența necesară. Suntem mereu informați și consultați în toate privințele.” Sursă: Chambers & Partners

Clienții remarcă faptul că firma oferă „consultanță juridică foarte bună”, subliniază că avocații sunt „de mare ajutor și reacționează foarte repede”. Sursă: Chambers & Partners

Clienții despre avocații Mușat & Asociații: „Aceștia manifestă un grad ridicat de profesionalism și implicare, spirit inovator și soluții originale.” Sursă: Chambers & Partners

Firma este foarte apreciată ca fiind „mereu pe măsura așteptărilor și a reușit să ne explice în mod eficient diverse probleme de drept român”. Sursă: IFLR 1000

„Firma și-a construit o reputație dând dovadă de competențe puternice în toate domeniile.” Sursă: IFLR 1000

VEZI TOT

Print Friendly, PDF & Email