9V8A4623 Paul Buta
Paul George Buta
attonery_underline

Managing Partner

Arii de practică: Sănătate/ Farma & Proprietate Intelectuală, Concurență / Ajutoare de Stat & Drept European, Fuziuni & Achiziții, Litigii & Arbitraj

 

Telefon: +40 21 202 59 09

Fax:  +40 21 223 04 95

E-mail: paul.buta@musat.ro

 

Adresa: Bulevardul Aviatorilor 43, Sector 1, Cod poștal 011853, București, România

Doctor în drept și lector universitar la Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu”, Paul Buta are o experiență juridică de peste 15 ani, fiind specializat în litigii civile și comerciale, dreptul concurenței și proprietate intelectuală. A fost implicat în dosare de anvergură, acordând asistență juridică unui portofoliu semnificativ de clienți internaționali (cu precădere investitori străini și companii multinaționale) cu privire la aspecte specifice sectorului concurenței, proprietății intelectuale, de reglementare în sectorul farmaceutic și medical. Paul Buta este recunoscut pentru expertiza sa în domeniul litigiilor fiscale și arbitrajului comercial internațional, în mod particular pentru capacitatea sa de analiză și soluțiile inovatoare aplicate în gestionarea cu succes a dosarelor litigioase.

Carieră și calificări

EDUCAȚIE

  • Diplomă de Studii Postuniversitare în Dreptul Proprietății Intelectuale, Universitatea din Londra (2014)
  • Diplomă de Studii Postuniversitare în Afaceri Europene și Management de Programe, Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene (2007)
  • Diplomă de Licență în Drept, Universitatea Nicolae Titulescu, Facultatea de Drept (2005)
  • Diplomă de Licență în Științe Politice, Facultatea de Științe Politice, Universitatea București (2004)

CARIERĂ

  • Experiență în cadrul Mușat & Asociații: 10 ani
  • Partener Coordonator, 2022 – prezent
  • Partener Coordonator Adjunct, 2018 – 2021
  • Partener, 2016 – 2018
  • Avocat Colaborator Coordonator: 2013 – 2016
  • Avocat Colaborator Senior: 2010 – 2013
  • Cabinet individual: 2005 – 2010

LIMBI VORBITE

  • Engleză, Franceză, Italiană și Română

Experiență relevantă

Printre cele mai recente mandate de reprezentare și consiliere juridică la care Paul Buta a participat se numără:

  • Unul dintre cei mai mari dezvoltatori internaționali de produse electronice, software de calculatoare, servicii online și calculatoare personale asistență cu privire la drepturile de proprietate intelectuală aferente lansării magazinului de muzică și servicii video, unul dintre cele mai mari din lume.
  • Filiala din România a unuia dintre cei mai mari producători hardware și software penru telecomunicații din China și la nivel internațional asistență cu privire la un caz de încălcare a brevetului (inclusiv propuneri auxiliare, cum ar fi acțiunile preliminare și intervenții vamale), inițiată în mai multe jurisdicții din întreaga lume de către un renumit trol de brevete.  
  • Un important furnizor european de telecomunicații – asistență cu privire la protejarea portofoliului de mărci din România împotriva încălcării de către terți a culorii mărcii (cunoscută, distinctă și foarte bine diferențiată) și a altor mărci din portofoliu, cu ocazia rebrandingului subsidiarelor din România, ce a avut loc la mijlocul lunii septembrie 2014.
  • Unul dintre cei mai mari producători germani de echipamente pentru industria de prelucrare a lemnuluiasistență cu privire la protejarea portofoliului de brevete în România.
  • Un producător român de bunuri de larg consum din Romania – asistență în două litigii cu privire la încălcarea mărcii sale, reprezentând un nume de referință pe piața de semințe și nuci din România, precum și desenul și modelul industrial aferente mărcii.
  • Un mare producător internațional de medicamente, care desfășoară activități de cercetare inovatoare pentru sănătatea umană – asistență cu privire la înregistrarea la autoritatea națională de brevete și mărci a mai multor mărci, într-o campanie de promovare a unor medicamente inovatoare împotriva vertijului. Mandatul nostru acoperă întreaga procedură de înregistrare și legătura cu autoritatea națională de brevete și mărci.
  • Una dintre companiile farmaceutice importante din Europa Centrală și de Est  asistență cu privire la câteva mandate de cercetare a protecției, pe teritoriul României, a unor brevete europene și internaționale.
  • O companie de produse farmaceutice inovatoare din Letonia – asistență în numeroase dispute legate de mărcile comerciale protejate, împotriva companiilor de medicamente care încearcă să obțină înregistrarea de mărci comerciale similare pentru produsele lor generice.
  • Un grup european de difuzare a posturilor de radio și televiziune  asistență cu privire la toate aspectele privind drepturile de autor din activitatea clientului, al treilea cel mai mare difuzor privat de programe de televiziune din România.
  • O alianță mondială de furnizori de produse de tip DIY (Do-It-Yourself) – asistență într-un litigiu cu privire la încălcarea continuă a uneia dintre mărcile sale comunitare de către fostul său distribuitor, el însuși parte a unui lanț european de comercianți de produse similare.
  • Unul dintre cei mai mari furnizori europeni de telecomunicații, cu sediul în Germania – asistență cu privire la protejarea drepturilor de marcă comercială pe teritoriul României, prin înregistrarea la nivel național a tuturor mărcilor din portofoliul clientului.
  • Un important producător de bunuri de larg consum din România  asistență într-un litigiu complex, inițiat de un grup american din domeniul alimentar, cu privire la o presupusă încălcare a mărcii de culoare înregistrată.
  • Un gigant furnizor de servicii de căutare pe internet asistență cu privire la lansarea unui website în România de distribuție de conținut video (video-sharing). Mandatul a inclus negocierea termenilor unui contract de licență non-exclusivă încheiat cu societățile independente de gestiune colectivă a drepturilor de autor, cu privire la obținerea drepturilor economice necesare pentru a opera un astfel de serviciu pe piața locală.  
  • Unul dintre principalii producători de medicamente inovatoare din lume, cu sediul în Statele Unite ale Americii – asistență cu privire la protejarea unuia dintre produsele sale și a drepturilor de proprietate care decurg din înregistrările sale de brevet.
  • O companie din Turcia, distribuitor al mai multor mărci de dulciuri asistență cu privire la gestionarea întregului portofoliu de mărci relevante pentru România. Mandatul juridic a inclus reprezentarea în cadrul unui litigiu privind o presupusă încălcare a anumitor mărci de către clientul nostru și rezolvarea pe cale amiabilă a litigiului.
  • O importantă companie producătoare de medicamente din Estonia asistență cu privire la încălcarea mărcii sale, înregistrate la nivel internațional, de către o companie indiană din aceeași industrie, care a solicitat înregistrarea în România a unei mărci similare cu cea a clientului nostru.
  • Un grup european de difuzare de programe de televiziune și radio asistență cu privire la reprezentarea în diverse litigii împotriva titularilor drepturilor de autor și a organizațiilor de gestiune colectivă a acestora, care reclamă încălcarea drepturilor de autor de către posturile de televiziune ale clientului.
  • Filiala din România a unui grup de difuzare de programe de televiziune din Europa asistență cu privire la diverse aspecte de proprietate intelectuală apărute în procesul înregistrării mărcilor în România, inclusiv asistență juridică cu privire la aspecte specifice survenite după achiziția unui post de televiziune de muzică.
  • Unul dintre producătorii mondiali de medicamente inovatoare asistență cu privire la protecția brevetelor și drepturilor de autor, inclusiv reprezentarea clientului în fața instanțelor din România în acțiuni preliminare și în justiție, privind încălcarea dreptului de brevet.
  • Unul dintre producătorii mondiali de medicamente inovatoare asistență cu privire la procedurile juridice pentru contestarea autorizațiilor de punere pe piață, acordate în favoarea mai multor producători de medicamente generice, dar și cu privire la protejarea drepturilor de marketing și proprietate intelectuală ale clientului.
  • O importantă organizație sportivă internațională și filiala sa din România asistență în numeroase litigii cu privire la încălcarea de către terți a drepturilor de proprietate intelectuală ale clientului.
  • Unul dintre producătorii internaționali de produse electronice – asistență cu privire la achiziția drepturilor de proprietate intelectuală asupra creațiilor originale realizate de angajații companiei din România.
  • O companie de modă din Statele Unite ale Americii – asistență cu privire la mărcile sale înregistrate, inclusiv analiza completă asupra tuturor înregistrărilor de mărci și furnizarea unui raport cu privire la semnele/mărcile identice sau similare înregistrate deja în România, care ar putea încălca drepturile de marcă ale clientului.
  • Unul dintre organismele europene responsabile cu reglementarea produselor agricole franceze cu denumiri de origine protejată – asistență într-un caz de încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală împotriva celui mai mare producător de vinuri românești.
  • Unul dintre furnizorii europeni de telecomunicații, cu sediul în Germania – asistență cu privire la încălcarea drepturilor protejate ale mai multor mărci, inclusiv culoarea magenta, de către numeroase companii din România active în domenii precum telecomunicații, divertisment, internet sau servicii industriale, dar și asistență în cadrul procedurilor privind încălcarea drepturilor clientului inițiate împotriva unei entități din România pentru utilizarea fără autorizație a drepturilor asupra mărcilor sale, într-un program de divertisment pe internet.
  • Unul dintre cei mai mari retaileri de îmbrăcăminte la nivel mondial – asistență într-un litigiu privind un produs contrafăcut, inițiat împotriva unei companii românești. Mandatul a presupus asistența juridică până la soluționarea cauzei.
  • Unul dintre cei mai importanți designeri din Marea Britanie – asistență cu privire la un litigiu în legătură cu încălcarea dreptului de proprietate intelectuală asupra unei mărci, inițiat împotriva unei companii românești care contraface produsele sale și le comercializează pe piața din România.
  • Unul dintre marii retailerii din România, parte a grupului Delhaize  asistență într-un litigiu privind un produs contrafăcut, inițiat de o companie multinațională din Germania care produce încălțăminte sportivă și universală, având ca obiect presupusa contrafacere de către clientul nostru a pantofilor sport.
  • Unul dintre cei mai mari producători de medicamente la nivel internațional, cu sediul în Elveția – asistență cu privire la protejarea drepturilor de proprietate intelectuală pe teritoriul României (mărci și brevete), inclusiv redactarea de documente în acest scop.
  • Un important producător de medicamente la nivel mondial – asistență în legătură cu încălcarea drepturilor de marcă ale produselor clientului de către o companie românească ce desfășoară importuri paralele în România.
  • Unul dintre cei mai importanți producători mondiali de medicamente inovatoare utilizate în tratamentul afecțiunilor psihiatrice, cu sediul în Danemarca – asistență juridică în două litigii privind anularea brevetului, precum și în cadrul procedurilor judiciare pentru acțiuni preliminare împotriva încălcării drepturilor de brevet ale clientului de către o companie producătoare de medicamente generice.
  • Unul dintre cei mai mari investitori străini în industria băuturilor alcoolice din Romania – asistență în legătură cu un litigiu complex inițiat de către un producător de băuturi alcoolice din Grecia pentru o presupusă încălcare a drepturilor de marcă ale acestuia.
  • Una dintre cele mai importante instituții financiare, cu sediul în Belgia  asistență în cadrul unui litigiu împotriva unei societăți de asigurări locale, ca urmare a unei grave încălcări a mărcii clientului.
  • Un furnizor gigant de servicii de căutare pe internet și o companie internațională activă în proiectarea și fabricarea de platforme integrate de tehnologie digitală – asistență în legătură cu extinderea drepturilor de proprietate intelectuală asupra lucrărilor angajaților, prin achiziția și protecția acestora.
  • Filiala locală a celei mai mari companii de cosmetice din lume – asistență în legătură cu un litigiu complex în ceea ce privește încălcarea mărcilor comerciale de către un producător de cosmetice din Israel, ce a lansat pe piață o marcă identică cu cea a clientului nostru.
  • Un retailer de modă canadian, cel mai mare distribuitor de ceai din Australia și o companie de modă cu sediul în Irlanda – asistență cu privire la structurarea, negocierea și punerea în aplicare a rețelelor de franciză în România și în alte țări ale Uniunii Europene.
  • Unul dintre marii producătorii mondiali de armament și muniție – asistență cu privire la contestarea unei decizii a autorității naționale de concurență ce sancționa o presupusă trucare a licitațiilor organizate în vederea achiziției de armament de infanterie, muniție și aparatură optică de către un minister român.  
  • O companie elvețiană de produse farmaceutice (una dintre cele mai mari companii de medicamente la nivel mondial) asistență cu privire la procedurile administrative inițiate de autoritatea națională de concurență în legătură cu un posibil abuz de poziție dominantă, constând în presupuse tentative de a întârzia intrarea pe piața românească a medicamentelor generice.
  • Un important retailer din Maria Britanie, un lanț de magazine de modă din Irlanda, un designer de lux și producător de mobilă modernă din Danemarca, un lanț internațional de hoteluri asistență cu privire la structurarea și implementarea rețelelor de franciză în România și în țările vecine.
  • Una dintre cele mai importante companii internaționale din domeniul farmaceutic și medical asistență cu privire la investigațiile și inspecțiile inopinate desfășurate de autoritatea națională de concurență pe anumite piețe de medicamente, dar și cu privire la diverse aspecte de concurență referitoare la contractele de distribuție încheiate cu distribuitorii de medicamente.
  • O companie globală de produse biofarmaceutice și subsidiarele sale – asistență cu privire la riscurile legate de lansarea în România a versiunii generice a celui mai vândut medicament al clientului împotriva virusului HIV, cu mai mult de 5 ani înainte de expirarea protecției brevetului.
  • Cel mai mare producător francez de medicamente – asistență cu privire la punerea în aplicare a taxei claw-back, în conformitate cu reglementările aplicabile ale Ministerului Sănătății Publice și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), inclusiv elaborarea unei revizuiri complete a cadrului juridic aplicabil, construirea strategiei prin evidențierea opțiunilor disponibile și a potențialelor riscuri juridice, reprezentarea clientului în timpul negocierilor cu autoritățile publice, precum și consilierea în legătură cu problemele de reglementare referitoare la prețul medicamentelor de pe piața românească și efectuarea unei analize detaliate a legislației secundare românești.
  • O companie farmaceutică multinațională elvețiană – asistență cu privire la toate activitățile sale de reglementare din România, inclusiv cu privire la (i) negocierea și semnarea a două protocoale cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru efectuarea de studii clinice și co-finanțarea tratamentului pacienților care suferă de leucemie mieloidă cronică și tumori stromale gastro-intestinale, (ii) comunicarea cu autoritățile cu atribuții în reglementarea domeniului farmaceutic pentru obținerea avizelor administrative ale companiilor producătoare de medicamente generice înainte de expirarea brevetului, (iii) reprezentarea clientului în fața Ministerului Sănătății cu privire la anumite aspecte legate de stabilirea prețului pentru medicamentele companiei.
  • O companie farmaceutică importantă la nivel internațional – asistență cu privire la (i) aspecte de reglementare în legătură cu stabilirea prețurilor la medicamente și sistemul de rambursare a fondurilor pe piața din România, (ii) aspecte legate de protecția datelor personale în legătură cu studiile clinice, inclusiv revizuirea propunerii Consiliului Național de Etică de modificare a formularului de consimțământ informat și a contractului de studii clinice încheiat între părți, (iii) aspectele privind reglementările anti-corupție aplicabile, (iv) problemele de reglementare în ceea ce privește campaniile de publicitate ale clientului, (v) punerea în aplicare în România a sistemului direct de distribuție în farmacii (DTP – Direct To Pharmacies).
  • Una dintre cele mai mari companii de produse farmaceutice și medicale la nivel internațional asistență cu privire la o gamă largă de probleme juridice incluzând, dar fără a se limita la: (i) încheierea unui protocol cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru acoperirea costurilor suplimentare pentru pacienții care achiziționează un produs al clientului, ca urmare a noului Preț Terapeutic de Referință pentru rambursare, (ii) achiziționarea de date personale medicale de la un centru privat de dializă, (iii) semnarea unui contract cu unul dintre cele mai mari spitale private din Romania – Euromedic, (iv) evidențierea opțiunilor disponibile pentru transferul de costuri suportate de plata taxei claw-back către un minister român, (v) aspectele de reglementare în ceea ce privește relațiile dintre companiile farmaceutice și practicienii din domeniul sănătății.
  • Unul dintre posturile de televiziune private din România (membru al unui important grup media din România) – asistență cu privire la diverse aspecte legate de drepturile de autor în relația cu operatorii de cablu, în special cu liderul pieței de comunicații prin cablu din România.
  • Filiala din România a uneia dintre cele mai cunoscute organizații care militează pentru drepturile și protecția copilului asistență cu privire la diverse aspecte litigioase în legătură cu încălcarea drepturilor exclusive de marcă.
  • Filiala din România a celei mai mari companii de cosmetice din lume – asistență în diverse litigii cu privire la încălcarea drepturilor de marcă din divizia de lux, de către entități comerciale din România, prin importuri neautorizate și vânzarea de produse contrafăcute.
  • Cel mai mare retailer român de piese de schimb pentru autovehicule – asistență cu privire la importul de piese de schimb, din perspectiva noilor reglementări juridice care vizează sancțiunile aplicate pentru vânzarea de piese de schimb contrafăcute.

Afilieri

  • Uniunea Națională a Barourilor din România (2009)
  • Camera Națională a Consilierilor în Proprietate Industrială din România (2010)
  • Membru al Consiliului Director al Asociației Științifice de Dreptul Proprietății Intelectuale (2007)
  • Membru în Consiliul Director al Societății Autorilor și Editorilor Români de Opere Științifice – PERGAM (2010)
  • Membru profesoral al International Trademark Association – INTA (2008)
  • Membru al American Real Estate and Urban Economics Association (2007)

Aprecieri

  • „Paul George Buta este un avocat litigant foarte talentat, cu o minte ageră și cunoștințe aprofundate în materie de dreptul concurenței. Stilul său de redactare și aptitudinile oratorice sunt pur și simplu impresionante. În sala de judecată, reușește să mențină atenția judecătorilor concentrată asupra sa în mod constant, ceea ce este dificil, aceasta în timp ce îi conduce pe firul cauzei.” Sursa: Legal 500, 2021
  • „Echipa de dreptul concurenței este extrem de inovatoare, are o abordare foarte strategică, planifică și se menține astfel în fața adversarului, se documentează foarte bine și foarte amănunțit”, spune un client pe deplin mulțumit. Sursa: Chambers Europe, 2020
  • Echipa Muşat & Asociaţii are „cunoștințe extreme de solide și o experiență bogată” ce „cunoște piața foarte bine” și „livrează un pachet complet” de servicii juridice în domeniul concurenței. Sursa: Legal 500, 2019
Print Friendly, PDF & Email