Prezentare generală și experiență

Mușat & Asociații este o firmă de top recunoscută în practica de Drept Imobiliar și al Construcțiilor, având un portofoliu impresionant de clienți, inclusiv dezvoltatori, retaileri, investitori, instituții financiare și fonduri. Pe o piață imobiliară revigorată, oferim consultanță cu privire la tranzacții importante și continuăm să avem un nivel ridicat de activitate tranzacțională, ceea ce pune echipa noastră în poziția de lider de piață. Serviciile noastre juridice se bazează pe o înțelegere excelentă a nevoilor și afacerilor clienților noștri, iar atitudinea profesionistă și orientată către rezultate a avocaților noștri a adus recunoașterea profesională a ghidurilor și publicațiilor juridice cu experiență și prestigiu.

Continuăm să avem o prezență dinamică pe piața imobiliară, în timp ce echipa noastră specializată în Dreptul Imobiliar și al Construcțiilor se bucură de o reputație foarte bună în furnizarea unei game complete de servicii juridice și asistență pentru clienții naționali și internaționali, inclusiv pentru achiziționarea de terenuri și zone forestiere, construcții și întreținere, aspecte referitoare la autorizații, proiecte rezidențiale, birouri și proiecte comerciale, precum și evoluții ale schemei de utilizare mixtă și activități de gestionare a activelor. Clienții beneficiază de experiența noastră semnificativă în coordonarea unor proiecte complexe, pe termen lung, care implică elaborarea documentației, facilitarea negocierilor, dirijarea problemelor legale și de reglementare.

Echipa noastră a reușit cu să creeze o conexiune de succes între practica imobiliară și a construcțiilor și alte domenii de activitate, cum ar fi dreptul societar și comercial, infrastructură, PPP, fiscalitate. De asemenea, ne mândrim cu expertiza noastră privind mecanismele financiare internaționale și interne legate de tranzacțiile imobiliare, precum și ramificațiile titlurilor de garanție legate de proprietate.

MONA MUŞAT
delimiter-2
9V8A5134 Mona Musat resized

Partener

Arii de practică: Drept Imobiliar și Construcții, Drept Bancar și Financiar, Fuziuni și Achiziții/Privatizări, Drept Societar și Comercial

Telefon: +40 21 202 59 06

Fax: +40 21 223 04 95

E-mail: mona.musat@musat.ro

Adresă: Bulevardul Aviatorilor 43, Sector 1, Cod poștal 011853, București, România

all_underline

O selecție a celor mai recente mandate include consultanță acordată pentru:

 • Un renumit dezvoltator imobiliar spaniol, cu privire la multiple proiecte de dezvoltare imobiliară în București și Cluj, cu o valoare a investiției de peste 300.000.000 EUR, mandatul incluzând asistență cu privire la documentația premergătoare și cea post-tranzacție, precum și obținerea avizelor și autorizațiilor relevante.
 • Un important holding internațional şi fond de investiții israelian, în legătură cu achiziția în valoare de 78.000.000 EUR a cotei rămase dintr-unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare din București, compus dintr-un centru comercial și cinci clădiri de birouri separate, cu o valoare a investiției de aproximativ 300.000.000 EUR.
 • Cea mai importantă bancă de economisire din Europa și a treia cea mai mare instituție financiară din Spania, cu privire la finanțarea unor proiecte de achiziție și dezvoltare imobiliară în România,  însumând peste 200.000.000 EUR.
 • Divizia de imobiliare din cadrul uneia dintre cele mai importante instituții financiare de origine olandeză, în legătură cu diverse proiecte imobiliare rezidențiale și mixte din România, în valoare de peste 250.000.000 EUR, inclusiv consultanță cu privire la diverse parteneriate cu persoane fizice și juridice și cu referire la regimul juridic al concesiunilor.
 • O companie activă pe piața imobiliarelor din România, afiliată unui mare grup european de servicii financiare (un grup financiar francez) în legătură cu dezvoltarea unui proiect imobiliar multifuncțional de anvergură în București, încheiat cu  a doua bancă din România din punct de vedere al activelor bancare. Proiectul a inclus construirea sediului acestei bănci și a șapte zgârie-nori, valoarea totală a investiției fiind de peste 100.000.000 EUR.
 • Cel mai mare producător de energie din Italia, în legătură cu un potențial transfer de participații într-o serie de societăți românești. Asistența juridică pe care am acordat-o a inclus un raport complex de audit concentrat pe aspecte de proprietate imobiliară și de natură reglementară, incluzând revizuirea titlurilor de proprietate asupra activelor imobiliare deținute.
 • Una dintre cele mai mari societăți de logistică din România, cu privire la obținerea unei polițe de asigurare asupra unui centru logistic ridicat in județul Hunedoara și asupra terenului aferent acestuia.
 • Liderul mondial în construcția și întreținerea infrastructurii de transport, dezvoltare urbană și facilități de recreere, cu privire la renegocierea și restructurarea a două contracte FIDIC încheiate cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, însumând peste 190.000.000 EUR.
 • Filiala din România a unuia dintre cei mai mari producători germani de autoturisme, cu privire la implementarea unui proiect care constă în dezvoltarea unei fabrici, valoarea totală a proiectului ridicându-se la 270.000.000 EUR.
 • Un grup de investiții cu capital majoritar grec, cu privire la dezvoltarea celui mai mare centru comercial din București, valoarea totală a investiției fiind de peste 300.000.000 EUR.
 • Una dintre cele mai importante bănci comerciale din Coreea de Sud, în legătură cu diverse probleme juridice referitoare la finanțarea a cinci proiecte fotovoltaice localizate în trei regiuni diferite ale României, incluzând o analiză a unor probleme juridice complexe din domeniul dreptului imobiliar.
 • O mare societate minieră din Australia, cu privire la privatizarea unei societăți de stat deținând cele mai mari rezerve de cupru din România. Implicarea noastră a constat în efectuarea unei analize extinse de due diligence ce a presupus analizarea unei documentații complexe privind drepturile de proprietate și de administrare.
 • Sucursala din România a unei importante societăți internaționale de curierat, cu privire la stabilirea sediului său principal în cadrul Platinum Business and Convention Center. Mandatul a constat în efectuarea unei analize complexe de due diligence ce a vizat situația juridică a imobilului ce se dorea a fi închiriat de către client.
 • Filiala locală a uneia dintre cele mai importante societăți din Europa activă în domeniul utilităților și al energiei, referitor la situația juridică a drepturilor de folosință și de servitute conferite operatorului de distribuție în temeiul actualei legislații din domeniul energiei. Mandatul nostru a constat în efectuarea unei analize complexe asupra regimului juridic general aplicabil drepturilor de folosință și de servitute, în comparație cu cel prevăzut de legislația din domeniul energiei, formalitățile de înregistrare, problemele ce pot apărea în practică, posibilele riscuri și remediile aferente.
 • O filială românească a unei societăți internaționale de top angajată în explorarea, dezvoltarea și producerea de țiței și gaze naturale în diverse regiuni din lume, în legătură cu multiple achiziții de terenuri în regiunea Mării Negre, în scopul susținerii activității de forare în această regiune.
 • Unul dintre cei mai mari foști producători de energie electrică și termică din România, cu privire la o analiză complexă a activelor imobiliare ale acesteia și a obligațiilor aferente, în contextul în care mandatul nostru a cuprins activități de revizuire a numeroase titluri de proprietate asupra terenurilor deținute de aceasta, precum și asupra unor clădiri strategice și construcții auxiliare.
 • Cel mai mare operator de distribuție de energie electrică din Italia, cu privire la procesul de evaluare a situației juridice a peste 350 de terenuri folosite de către filialele acesteia din România, inclusiv titlurile de proprietate aferente acestor terenuri.
 • Un important investitor italian în procesul de constituire a unui parteneriat cu Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) în principalele sale două programe menite să ajute persoanele fizice lipsite de fonduri sau garanții să cumpere o locuință. Proiectul în valoare de mai multe milioane a implicat tranzacții back-to-back și un proces aprofundat de due diligence cu privire la activele care țin de proprietate (terenuri, clădiri finalizate, clădiri în curs de construcție, etc).
 • O companie de management al investițiilor imobiliare cu capital privat care acționează ca actor-cheie pe piața imobiliară din Europa Centrală și de Sud-Est, în scopul revizuirii portofoliului de contracte de închiriere legate de diverse proiecte de comerț cu amănuntul deținute de client.
 • O companie de top care deține și operează terenuri agricole în Europa Centrală și de Est cu privire la achizițiile sale de diverse terenuri agricole în România, în valoare totală de peste 13.000.000 EUR.
 • Un renumit dezvoltator belgian în legătură cu achiziția de participații în cadrul a două entități române menite să dezvolte două proiecte rezidențiale de mare anvergură în București și Arad, care se ridică la 235.000.000 EUR.
 • Unul dintre comercianții cu amănuntul de top din România în legătură cu implementarea și dezvoltarea de diverse proiecte de comerț cu amănuntul în România.
 • Una dintre principalele bănci private austriece cu privire la facilitatea de credit la termen în valoare de 12.000.000 EUR acordată în vederea refinanțării achiziției, renovării și reamenajării unei clădiri mari de birouri localizate în București. Asistența noastră a acoperit toate aspectele legate de tranzacție, concentrându-se pe o gamă largă de probleme din domeniul imobiliar și al construcțiilor.
 • Un grup de investitori britanici în legătură cu achiziția unui teren de 1.200.000 mp și dezvoltarea (în așteptare) a unui Parc Rezidențial în valoare de 200.000.000 EUR, unul dintre cele mai mari proiecte rezidențiale de până în prezent din România.
 • Filiala unuia dintre cei mai mari prelucrători britanici de fluoropolimeri și furnizori internaționali de PTFE în cadrul extinderii activității sale comerciale în România și în cadrul achiziției ulterioare de proprietăți imobiliare menite să își extindă amplasamentul actual. Mandatul nostru a cuprins atât analizarea titlului de proprietate și asistență pe parcursul tranzacției de cumpărare, precum și consilierea clientului cu privire la obținerea finanțării pentru astfel de operațiuni.
 • O importantă companie portugheză pentru diverse probleme imobiliare și fiscale în legătură cu implementarea unui proiect eolian la scară largă în România.
 • Unul dintre cele mai mari dezvoltatori din Europa în legătură cu anumite proiecte imobiliare, cu o valoare totală de peste 100.000.000 EUR. Asistența juridică include un raport de due diligence complex cu privire la proiectele-țintă, precum și consilierea și asistarea clientului nostru cu privire la strategia ce trebuie urmată și pe parcursul procesului de obținere a controlului asupra proiectelor.
 • O societate românească de investiții, membră a unui grup francez care a dezvoltat un important lanț de centre comerciale, cu privire la dezvoltarea a două centre comerciale în Pitești și Galați, proiecte imobiliare în valoare de peste 160.000.000 EUR.
 • Un lanț de centre comerciale, cu privire la vânzarea a două centre comerciale situate în Pitești și Galați către unul dintre cei mai mari investitori în imobiliare din România, în cadrul unei tranzacții în valoare de 150.000.000 EUR.
 • Una dintre companiile de top din Austria și unul dintre investitorii cei mai importanți din sectorul imobiliar din România, în legătură cu dezvoltarea unui amplu proiect rezidențial și de birouri în valoare de peste 130.000.000 EUR.
 • Unul dintre cele mai mari fonduri de investiții din Europa, cu privire la achiziția celui mai mare grup hotelier din România și a altor companii din România, tranzacție în valoare de peste 100.000.000 EUR.
 • Un important dezvoltator imobiliar belgian, în legătură cu dezvoltarea și vânzarea mai multor clădiri de birouri situate în București, în valoare de peste 100.000.000 EUR.
 • Un grup de dezvoltatori imobiliari din Uniunea Europeană, în legătură cu vânzarea unui teren în suprafață de 26.000 mp localizat în zona centrală a Bucureștiului către filiala din România a unui important dezvoltator imobiliar din Israel, pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar rezidențial și comercial, în valoare de 80.000.000 EUR.
 • Divizia de imobiliare a unuia dintre cei mai importanți actori din domeniul asigurărilor la nivel internațional și de pe piața  produselor financiare si o importantă societate listată din Austria, în legătură cu achiziția în valoare de 33.000.000 EUR a Bucharest Business Center.
 • Un investitor imobiliar britanic, cu privire la achiziția unui centru comercial din București, tranzacția fiind evaluată în total la 26.500.000 EUR.
 • Un important dezvoltator imobiliar, în legătură cu negocierea și încheierea cu unul dintre cei mai mari antreprenori din România, a unui contract de construcție de tip FIDIC pentru un proiect rezidențial în București, în valoare de 25.000.000 EUR
 • O societate de investiții din România, cu privire la  dezvoltarea unui centru comercial în valoare de aproximativ 25.000.000 EUR în Râmnicu-Vâlcea.
 • Una din filialele unui important fond de investiții de origine israeliană, pe parcursul achiziției a patru hoteluri în centrul Bucureștiului, în valoare de 18.000.000 EUR.
 • Un important dezvoltator imobiliar, în legătură cu achiziția unui hotel situat pe unul dintre bulevardele principale din București.
 • Asociatul dezvoltatorului unuia dintre cele mai mari centre logistice din țară, privind chestiuni legate de achiziții imobiliare și încheierea unei polițe de asigurare referitoare la titlul de proprietate.
 • Filiala locală a unuia dintre cei mai mari distribuitori de colete din lume, în legătură cu o achiziție imobiliară de anvergură și dezvoltarea centrelor sale operaționale lângă aeroportul Otopeni.
 • Un reputat dezvoltator imobiliar, în diverse aspecte legate de funcționarea a două dintre cele mai importante centre comerciale din București.
 • O filială a unui lider mondial în servicii de consultanță, tehnologie și externalizare, cu privire la relocarea birourilor sale din Iași.
 • Unul dintre cei mai mari comercianți de haine din lume, pe parcursul expansiunii sale internaționale. Asistența noastră s-a concentrat pe mai multe aspecte juridice rezultând din contractele de locațiune încheiate cu mai mulți locatori din România și, de asemenea, a presupus revizuirea clauzelor contractuale, respectiv negocierea termenilor închirierii.
 • Filiala din România a unui lider mondial în industria farmaceutică, cu privire la stabilirea sediului său și a punctelor sale de lucru din România, inclusiv pregătirea documentelor necesare și asistarea în negocierea termenilor contractelor de locațiune încheiate de aceasta.
 • O companie de top, care deține, operează și dezvoltă centre comerciale în Europa Centrală și de Est, cu privire la diverse probleme în domeniul imobiliar, subiecte ale disputei dintre aceasta și un important creditor austriac.
 • Filiala din România a celui mai important producător avicol turc în legătură cu  efectuarea unei analize extinse asupra istoricului dreptului de proprietate și a sarcinilor create asupra proprietății, având în vedere aspectele legale ce privesc achiziționarea de proprietăți pe parcursul desfășurării procedurii insolvenței.
 • O societate britanică multinațională activă în industria petrolului și a gazelor naturale, care controlează un câmp de gaze naturale din Azerbaidjan, în legătură cu mai multe aspecte juridice referitoare la dezvoltarea gazoductului Nabucco Vest, precum și în legătură cu diverse aspecte referitoare la infrastructura derivând din implementarea proiectului.
 • Consorțiul desemnat să organizeze oferta publică inițială (IPO) de vânzare a 10% din acțiunile unuia dintre cei mai importanți actori din domeniul distribuției, furnizării de energie electrică și din sectorul serviciilor energetice din România. Printre alte servicii juridice acordate, mandatul nostru a constat, de asemenea, în efectuarea unei analize juridice de tip due diligence concentrate pe dreptul de proprietate asupra terenurilor folosite de către filialele celui din urmă.
 • Una dintre cele mai importante televiziuni din România, cu privire la procesul complex de evaluare a bunurilor sale și a contractelor aflate în derulare.
 • O societate multinațională americană deținută public ce activează în industria agrochimică și a biotehnologiei agricole, în legătură cu un proces complex de restructurare a filialelor din grup.

Aprecieri 
Un client remarcă: „Echipa deține cunoștințe solide cu privire la piață, ceea ce a fost important pentru noi. Avocații cunosc afacerea, sunt încrezători și ne-au ajutat în mai multe situații. Sunt foarte încântat de Mușat.” Sursă: Chambers Europe

Mușat & Asociații furnizează consultanță „rapidă, concisă si bine-pregătită” unui număr mare de clienți de top. Sursă: Legal 500

„Echipa a fost prezentă în unele din cele mai valoroase mandate din anul precedent și acoperă o arie largă de mandate în legătură cu tranzacții și construcții, cuprinzând atât proprietatea imobiliară comercială, cât și pe cea rezidențială”. Sursă: Chambers & Partners

„Am beneficiat de sfaturile echipei în fiecare etapă a tranzacției și suntem foarte mulțumiți de rezultate” a comentat un client. Sursă: Chambers & Partners

„Practica este capabilă să abordeze cu ușurință o multitudine de structuri de achiziții imobiliare.” Sursă: Chambers & Partners

„Echipa puternică de Drept Imobiliar formată din 20 de oameni a fost extrem de activă în ultimii ani. Clienții îi laudă pe avocați pentru abordarea directă și consilierea clară.” Sursă: Chambers & Partners

Avocații Mușat & Asociații sunt recunoscuți pentru „coordonarea unor tranzacții imobiliare mari și complexe”. Sursă: Chambers & Partners

„Echipa de Drept Imobiliar este flexibilă și informată și a produs un impact puternic asupra clienților internaționali.” Sursă: Chambers & Partners

Avocații sunt apreciați pentru „abordarea lor directă” și pentru că „se adaptează întotdeauna nevoilor clientului”. Sursă: Chambers & Partners

Sursele laudă „consultanța de top și redactarea impecabilă sub cele mai stringente constrângeri temporale”. Sursă: Chambers Europe

Distinsă ca Highly Recommended de Legal 500 și Chambers Europe în domeniul imobiliarelor și construcțiilor.

Mușat & Asociații este implicată într-o "parte considerabilă a tranzacțiilor la nivel național” și „se bucură de respect profund din partea concurenților și a clienților”. Sursă: IFLR 1000

Clienții consideră firma „profesionistă, cu o echipă extraordinară de avocați care fac dovada unor cunoștințe vaste”. Sursă: Legal 500

Clienții Mușat & Asociații apreciază „capacitatea firmei de a asigura servicii juridice eficiente, dar și de a acoperi nevoile clienților în mod proactiv”. Sursă: Legal 500

VEZI TOT

Print Friendly, PDF & Email