9V8A5134 Mona Musat resized
MONA MUŞAT
attonery_underline

Partner

Arii de practică:  Drept Imobiliar și Construcții, Drept Bancar & Financiar, Fuziuni & Achiziții/Privatizări, Drept Societar și Comercial, Insolventa & Faliment, Asigurări

 

Telefon: +40 21 202 59 06

Fax: +40 21 223 04 95

E-mail: mona.musat@musat.ro

 

Adresă: Bulevardul Aviatorilor 43, Sector 1, Cod poștal 011853, București, România

Mona Mușat are o experiență solidă în domeniul imobiliar și finanțarea întreprinderilor, dobândită prin asistarea unor companii locale și internaționale  importante, inclusiv fondatori, dezvoltatori, finanțatori și contractori, cu privire la diverse aspecte juridice. Printre acestea se numără achiziția și vânzarea de proprietăți, contracte de locațiune încheiate de persoane juridice sau fizice, dezvoltarea de proiecte imobiliare și implementarea proiectelor unor mari lanțuri de retaileri. Este specializată în ariile de drept imobiliar și al construcțiilor, cu accent pe operațiuni de finanțare privată și de capital.

De asemenea, Mona a dobândit o experiență remarcabilă în domeniul financiar și bancar și este recunoscută pentru elaborarea și implementarea de soluții juridice eficiente cu privire la structurarea, finanțarea și derularea proiectelor din acest domeniu. A făcut parte din echipe care au implementat proiecte semnificative transfrontaliere de finanțare pentru unele dintre cele mai importante companii și instituții financiare, cu accent pe industrii-cheie, cum ar fi sectorul imobiliar, energie, construcții, infrastructură, transport și produse farmaceutice.

Expertiza Monei acoperă și asistență acordată unor corporații în domeniul fuziunilor și achizițiilor, inclusiv vânzare și cumpărare de active, preluări de societăți, asocieri în participațiune, finanțări cu capital propriu etc., precum și asistență privind aspecte generale de drept comercial și societar.

Carieră și calificări

EDUCAȚIE

 • Diplomă de Licență în Drept, Universitatea din București (1999)

CARIERĂ

 • Experiență în cadrul Mușat & Asociații: 20 ani
 • Partener, Mușat & Asociații: 2018 – prezent
 • Partener Coordonator, Mușat & Asociații: 2009 – 2017
 • Partener, Mușat & Asociații: 2003 – 2008
 • Avocat Colaborator Senior, Mușat & Asociații: 1999 – 2003

LIMBI VORBITE

 • Engleză și Română

Experiență relevantă

Printre cele mai recente mandate de reprezentare și consiliere juridică la care a participat Mona Mușat se numără:

 • Un important jucător internațional din industria materialelor de construcții, cu operațiuni în 34 de țări din întreaga lume – consiliere juridică și reprezentare în achiziția unui mare producător de materiale de construcții pe plan local (ca parte a unei tranzacții globale cu o valoare totală de 6,5 miliarde de euro).
 • O importantă instituție bancară comercială din Coreea – asistență privind diverse aspecte juridice legate de finanțarea a cinci proiecte de producție de energie fotovoltaică localizate în trei regiuni ale României.
 • Asistență juridică pentru cea mai mare bancă din România cu privire la o finanțare de mai multe milioane de euro, acordată pentru dezvoltarea a două parcuri fotovoltaice în România.
 • Una dintre cele mai importante instituții financiare europene – asistență cu privire la finanțarea în valoare de 200.000.000 USD, acordată filialei românești a unuia dintre cei mai mari jucători din industria petrolului și gazelor din Europa de Sud-Est, finanțare asigurată prin diverse garanții și garanții colaterale acordate de către societatea-mamă și de către două dintre filialele sale din România.
 • Unul dintre furnizorii mondiali de servicii financiare – asistență juridică în implementarea unui mecanism de factoring cu regres pe piața din România.
 • Consorțiul format din două mari instituții bancare din Italia – asistență juridică în legătură cu garantarea creanțelor băncilor născute dintr-o finanțare de mai multe milioane de euro, acordată de către bănci în scopul achiziționării acțiunilor unui jucător local din industria energiei.
 • O mare societate multinațională internațională activă în industria serviciilor financiare – asistență cu privire la lansarea pe piața din România a produselor International Corporate Currency (ICC).
 • Un mare dezvoltator spaniol în domeniul imobiliar – asistență privind o serie de aspecte juridice legate de preluarea managementului a trei centre comerciale dezvoltate de unul dintre principalii investitori pe piața din România.
 • Un important operator elvețian în domeniul financiar – asistență cu privire la acordarea unui credit în valoare de peste 100.000.000 USD unui mare operator din domeniul tranzacționării petrolului.
 • Un mare grup internațional financiar și de investiții asistență în majorarea unui credit în valoare de mai multe milioane de euro acordat filialei locale a unui dezvoltator imobiliar din Cehia, în vederea dezvoltării în România a unui important proiect de construcție a unor clădiri de birouri.
 • O mare companie internațională în domeniul sănătății – asistență în legătură cu restructurarea afacerii la nivel mondial (inclusiv în România), și anume separarea și transferul către o companie din SUA a diviziei de medicamente mature și generice de marcă.
 • O bancă europeană de economii și leasing, cu sediul central în Spania asistență în legătură cu multiple achiziții de terenuri și finanțarea dezvoltării de proiecte în România, cu o valoare totală de 200.000.000 de euro.
 • Un important dezvoltator imobiliar spaniol – asistență privind diverse achiziții de terenuri și dezvoltarea de cartiere rezidențiale, cu o valoare totală de peste 300.000.000 de euro.
 • Divizia imobiliară a unei instituții financiare olandeze – asistență în legătură cu aspecte privind dezvoltarea de proprietăți rezidențiale și proiecte imobiliare cu destinație mixtă în România, în proiecte cu o valoare totală de peste 250.000.000 de euro.
 • Un fond de investiții european asistență în legătură cu un credit la termen în valoare de 225.000.000 de euro, pus la dispoziție de către un holding de bănci de finanțare a proiectelor imobiliare, pentru refinanțarea achiziției și administrării portofoliului de imobile industriale aparținând fondului, situate în România, Cehia, Polonia și Ungaria.
 • Un important grup de construcții la nivel internațional, activ în infrastructura de transport, dezvoltare urbană și agrement – asistență în renegocierea și restructurarea a trei contracte de construcție încheiate cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR), în valoare totală de 235.000.000 de euro.
 • O importantă companie de investiții imobiliare – asistență în dezvoltarea celui mai mare centru comercial din București, a cărui valoare depășește 500.000.000 de euro, inclusiv asistență în semnarea unui parteneriat public-privat cu Primăria București.
 • Un grup finlandez activ în domeniul forestier – asistență în realizarea a numeroase achiziții de terenuri forestiere (peste 11.000 ha) în diverse zone din România, cu o valoare totală de peste 40.000.000 de euro.
 • Una dintre cele mai mari companii imobiliare europene listate   asistență în refinanțarea a două proiecte imobiliare în valoare de 44.000.000 de euro, refinanțare acordată de o importantă instituție financiară europeană.
 • Unul dintre cele mai active fonduri de investiții din România – asistență în dezvoltarea unui amplu proiect de clădiri de birouri în București.
 • Filiala din România a unui jucător internațional activ în domeniul serviciilor de curierat rapid – asistență în legătură cu diverse aspecte societare și comerciale, inclusiv legate de extinderea operațiunilor în România.
 • O importantă companie spaniolă de construcții – asistență în dezvoltarea unor proiecte majore de infrastructură în Cluj, Turnu Măgurele și Tulcea, cu o valoare totală de peste 30.000.000 de euro.
 • Una dintre cele mai importante instituții financiare europene asistență în legătură cu împrumutul în valoare de 232.000.000 de euro, acordat Primăriei Municipiului București, în scopul reabilitării infrastructurii orașului și dezvoltării edilitare.
 • Una dintre cele mai importante instituții financiare europene – asistență în structurarea și negocierea unei scheme de finanțare de proiect pentru Primăria Municipiului Oradea, în scopul dezvoltării infrastructurii de transport public municipal.
 • O companie imobiliară afiliată unui mare grup european de servicii financiare – asistență în dezvoltarea unui proiect imobiliar multifuncțional de birouri în București. Proiectul include construirea unui sediu central și a șapte imobile „zgârie-nori”, valoarea totală a investiției depășind 100.000.000 de euro.
 • Un important dezvoltator imobiliar din Europa Centrală și de Est – asistență în legătură cu diverse aspecte și soluții juridice cu privire la dreptul de proprietate asupra unor proprietăți imobiliare aflate în dispută cu un partener de afaceri local, proprietăți a căror valoare cumulată se ridică la peste 100.000.000 de euro.
 • Una dintre cele mai mari companii imobiliare austriece listate la bursă și unul dintre investitorii importanți din sectorul imobiliar din România asistență în dezvoltarea unui amplu proiect rezidențial și de birouri, în valoare de peste 130.000.000 de euro.
 • Divizia de imobiliare a unuia dintre cei mai importanți jucători internaționali din domeniul asigurărilor și de pe piața  produselor financiare asistență în achiziția unui centru de afaceri în valoare de 33.000.000 de euro.
 • Liderul european în servicii globale financiare și bancare – asistență în legătură cu diverse operațiuni de finanțare pentru dezvoltarea afacerilor unor mari companii active în domeniul tranzacționării petrolului, cu o valoare totală de peste 220.000.000 USD.
 • Filiala belgiană a unei instituții bancare internaționale – asistență în crearea unui pachet de garanții și a unei scheme de finanțare pentru mari companii active în domeniul tranzacționării petrolului, cu o valoare totală care depășește 90.000.000 USD.
 • O multinațională din sectorul serviciilor financiare cu sediul central în Elveția  – asistență în legătură cu pachetul de garanții pentru securizarea unui credit acordat unui important jucător în domeniul tranzacționării petrolului, în valoare de peste 25.000.000 USD.
 • Compania de furnizare de apă potabilă din județul Dâmbovița – asistență în legătură cu procedura de licitație, contractele de servicii și de concesiune aferente lucrărilor de administrare, supervizare și construcție în vederea reabilitării și extinderii infrastructurii și rețelelor locale de aprovizionare cu apă, cu o valoare totală de 120.000.000 de euro.  
 • Un fond britanic de investiții în domeniul imobiliar – asistență în achiziția celui mai mare centru comercial din Iași, cu o valoare totală de 34.500.000 de euro, dar și în legătură cu împrumutul sindicalizat în valoare de 40.000.000 de euro, acordat de două instituții financiare internaționale pentru dezvoltarea unui parc comercial și de birouri în cadrul Vitantis Shopping Center.
 • Asistență juridică pentru asocierea dintre două companii de investiții în domeniul imobiliar în scopul dezvoltării a două proiecte de clădiri de birouri: Hermes Business Park Timișoara și Hercules Business Park Chiajna.
 • Unul dintre cei mai importanți investitori pe piața de retail din România, care deține un portofoliu impresionant de centre comerciale în principalele orașe secundare din țară (altele decât reședințele de județ) – asistență în legătură cu diverse probleme privind gestionarea portofoliului de relații cu chiriașii, contractorii și proprietarii spațiilor deținute și dezvoltate.
 • O importantă bancă din Grecia – asistență în achiziția clădirii de birouri Amco Business Center.
 • Un important dezvoltator imobiliar local – asistență cu privire la restructurarea contractelor de închiriere încheiate pentru două dintre cele mai importante centre comerciale din București.
 • Unul dintre cele mai active fonduri de investiții din România – asistență juridică în legătură cu portofoliul său de proiecte imobiliare.
 • Unul dintre cei mai mari investitori în imobiliare la nivel global – asistență în diverse probleme legate de portofoliul său de proiecte imobiliare din România.

Afilieri

 • Baroul București și Uniunea Națională a Barourilor din România (1999)
 • Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență (2006)

Distincții

 • Eminent Practitioner – Drept Imobiliar (Chambers Europe, 2018)
 • Eminent Practitioner – Drept Imobiliar (Chambers Europe, 2015)
 • Leading Individual – Drept Bancar, Finanțare și Piețe de Capital (Legal 500, 2015)
 • Highly Recommended – Drept Imobiliar (Chambers Europe, 2014)
 • Leading Lawyer – Drept Bancar & Piețe de Capital, Finanțare de Proiecte ( IFLR 1000, 2013)

Aprecieri

 • Mona Mușat este „un foarte talentat consultant juridic”, cu o mare experiență în asistarea unor importante societăți naționale și internaționale în tranzacții și proiecte imobiliare complexe, în plus față de responsabilitățile sale de Partener Coordonator. (Chambers Europe, 2015 )
 • Mona Mușat este „avocatul la care trebuie să apelezi” pentru consiliere juridică în domeniul bancar și financiar. (Legal 500, 2015)
 • Mona Mușat, coordonatorul departamentului, este „un adevărat expert în domeniul imobiliar” și „un avocat cu o gândire rapidă.” (Legal 500, 2014 )
 • Echipa de finanțări de proiect pe care o conduce se numără printre cele două echipe remarcabile cu care am avut plăcerea să lucrez în decursul ultimului an.” (IFLR 1000, 2013 )
 • Mona Mușat ne-a confirmat așteptările și a explicat unor persoane din afara acestui domeniu, în mod clar și eficient, aspectele complexe legate de practica avocațială din România.” (IFLR 1000, 2013)
 • Coordonatorul departamentului, Mona Mușat, îi surprinde pe clienții săi cu disponibilitatea și onestitatea sa.” (Chambers Europe, 2013)
 • Mona Mușat este „un profesionist de mare încredere, orientat spre rezultate. (Legal 500, 2013)
 • Partenerul cheie al acestei echipe „excelente” în domeniul financiar-bancar este Mona Mușat, considerată a fi „un foarte bun negociator, cu un veritabil talent pentru structurarea tranzacțiilor de finanțare. (Legal 500, 2013)
 • Mona Mușat este „dedicată 100%” și se bucură de „o reputație excelentă pe piața românească de drept imobiliar.” (Legal 500, 2012)
 • Mona Mușat este „un avocat dedicat, care are cunoștințe aprofundate legate de mediul de afaceri și este orientată spre rezultate”. (Chambers Global, 2012)
 • Mona Mușat este coordonatorul ariei de practică șiun lider înnăscut.” (Legal 500, 2011)
 • Una dintre surse o descrie pe Mona Mușat drept „unul dintre cei mai eficienți avocați pe care i-am întâlnit, cu o bogată experiență în domeniul imobiliar.” (Chambers Europe, 2011)
 • Mona Mușat aduce o reală valoare business-ului nostru”, declară unul dintre clienți. (Legal 500, 2010)
 • Mona Mușat […] este descrisă de către un client ca fiind persoana pe care o sun de fiecare dată când am nevoie să aflu rapid o informație din punct de vedere juridic. Primesc întodeauna un răspuns prompt și profesionist.” (IFLR, 2010)
 • Un profesionist adevărat. (Legal 500, 2009)
 • „Mona Mușat coordonează departamentul de proprietate imobiliară și este recunoscută pentru calitatea consilierii juridice, pentru disponibilitatea sa și pentru aptitudinile excelente de comunicare.” (Chambers Europe, 2009)

Contribuții editoriale

 • „Intrarea în vigoare a a Noului Cod de Procedură Civilă” (IFLR 1000, 2014)
 • „Sectorul financiar-bancar din perspectiva noului Cod Civil din România” (IFLR 1000, 2013)
 • „Capitolul 12 – România” (Finanțarea Proiectelor Internaționale și Parteneriatele Public-Private, Ghid juridic pentru principalele piețe emergente, Wolters Kluwer Law & Business, 2013)
 • „Analiză de țară – România” (Chambers Global, 2012)
 • „Întrebări & Răspunsuri, Capitolul despre România” (PLC – Which Lawyer? Manual de tranzacții imobiliare corporatiste transfrontaliere, 2011/2012)
 • „Ghid Legislativ – România: Restituirea proprietăților, investiții și construcții în România” (IFLR 1000, 2011)
 • „Asocierile Internaționale în Participațiune –  Capitolul dedicat României” (Juris Publishing 2012)
 • „Finanțarea Proiectelor Internaționale și Parteneriatele Public-Private, Ghid juridic pentru principalele piețe emergente” (Kluwer Law International 2011)
Print Friendly, PDF & Email