Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Mușat & Asociații și Juridice.ro au organizat dezbaterea “Răspunderea penală a persoanelor juridice. Prevenție, conformitate și managementul riscului”, eveniment care a reunit procurori, judecători, reprezentanți ai societății civile, ai mediului de afaceri și ai celui academic, profesioniști în etică și conformitate, dar și directori juridici ai unor companii importante din domenii ca energie, imobiliar, farmaceutic, auto, bancar, financiar și sportiv.

Dezbaterea, care a avut loc săptămâna trecută, a fost moderată de Elena Hach, fost procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, și de Alexandru Terța, Partener, Mușat & Asociații, evenimentul fiind structurat în două paneluri. Lectorii au tratat aspecte de interes pentru mediul de afaceri cu privire la răspunderea penală a persoanelor juridice, un subiect deosebit de relevant și important pentru companii și reprezentanții acestora, precum și pentru acționari și investitori.

Primul panel a dezbătut subiectul Controverse în materia răspunderii penale a persoanelor juridice. Legea privind protecția avertizorilor în interes public, printre speakeri numărându-se Ștefan DiaconescuManaging Associate Mușat & Asociații, Conf. univ. dr. Silviu Barbu, Cornel-Virgiliu CălinescuDirector General, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), Raul Alexandru NestorJudecător, Tribunalul București și Radu NicolaePreședinte, Centrul Syene.

Cel de-al doilea panel al dezbaterii a tratat subiectul Rolul prevenției și al conformității. Risk management eficient cu speakerii Raul Dabija – Coordonator al Departamentului Proceduri Legale din cadrul Direcției juridice a BCR, Florina Mariana HomeghiuHead of Legal, Photon Energy Group, Iuliana CiolcăJudecător, Curtea de Apel București și Cristian Ducu, Președintele Centrului de Cercetare în Etică Aplicată.

„Așa cum anticipam, atât mediul de business, cât și cel juridic au primit cu mare interes această dezbatere, ce s-a dovedit a fi un dialog constructiv purtat între reprezentanți ai marilor companii – modele demne de urmat din perspectiva prevenției și a conformității, ai organelor judiciare implicate în soluționarea conflictelor de drept penal, ai unor autorități ce își aduc contribuția în mod esențial la menținerea unui just echilibru între drepturile și interesele legitime ale tuturor părților litigante și, nu în ultimul rând, ai societății civile.

Am avut ocazia de a dezbate aspecte de interes legate de condițiile atragerii răspunderii penale a persoanei juridice și probațiunea specifică, rolul esențial pe care-l joacă prevenția și conformitatea în evoluția unei companii, punerea în practică a obligațiilor instituite prin Legea nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public și abordarea optimă în ipoteza unor fapte comise de angajați sau chiar de reprezentanți ai companiei, pentru a diminua expunerea acesteia”, a precizat Alexandru Terța, Partener în cadrul Mușat & Asociații și co-moderator al dezbaterii.

„Mediul de afaceri și realitatea socială a anului 2023 obligă factorii de decizie din orice companie – națională sau multinațională – nu doar să implementeze noutățile legislative ci, în prealabil, să le analizeze, să le evalueze și să stabilească riscurile, pentru ca ulterior să aplice aceste prevederi într-o manieră corectă și adaptabilă nevoilor companiei. Această analiză poate fi realizată optim în cadrul unor astfel de dezbateri precum cea organizată de noi, probabil cel mai mare eveniment de acest tip, la care au participat peste 60 de invitați din cadrul celor mai mari companii active pe piața din România.

Concluziile au subliniat necesitatea apelării la profesioniști externi, singurii în măsură să observe și să analizeze imaginea de ansamblu a riscurilor la care persoanele juridice sunt expuse dacă implementarea modificărilor legislative nu este realizată corespunzător. Nu este suficient să aibă cunoștință de modificările normelor juridice, ci este necesar să adapteze aceste norme activității economice pe care o desfașoară și să le implementeze conform specificului persoanei juridice, cu personalizarea unor evaluări ce poate fi realizată numai de profesioniștii in domeniu”, a explicat Ștefan Diaconescu, Managing Associate, Mușat & Asociații.

Departamentul de Drept Penal al Mușat & Asociații cuprinde 14 avocați specializați, cu o experiență extrem de vastă în diverse tipuri de investigații și probleme de conformitate, fiind cel mai mare departament de Criminal Law din cadrul unei firme de avocatură full-service. Echipa specializată în drept penal consiliază companii globale din diverse domenii, cum ar fi construcții civile și industriale, electricitate, oil & gas, financiar-bancar, farmaceutic, telecomunicații, precum și clienți individuali.

Avocații Mușat & Asociații au experiență în reprezentarea clienților în fața tuturor instanțelor de judecată, începând cu cele cu grad de jurisdicție inferior și până la Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și în fața Curții Constituționale, a instanțelor naționale și internaționale, dar și la toate nivelurile Parchetului de pe lângă toate instanțele de judecată.

Activitatea firmei în domeniul Dreptului Penal a implicat acționarea în numele sau alături de clienții săi în cadrul tuturor tipurilor de litigii penale, inclusiv: criminalitate economico – financiară, fraudă financiară, corupție, spionaj economic, criminalitate cibernetică și privind comerțul electronic, crimă organizată, abuz în serviciu și neglijență în serviciu, spălare a banilor, infracțiuni de încălcare a confidențialității/secretului profesional, infracțiuni de încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală și industrială.

Mușat & Asociații a oferit asistență juridică și reprezentare atât pe parcursul procedurilor de cercetare penală, cât și pe parcursul proceselor penale, pentru aspecte privind răspunderea penală a persoanelor fizice, precum și a entităților juridice.

De-a lungul timpului, avocații Mușat & Asociații au derulat numeroase investigații interne în cadrul mandatelor încredințate de companii locale sau internaționale, în urma cărora au reieșit suspiciuni cu privire la potențiale infracțiuni de corupție sau practici anticoncurențiale. Activitățile desfășurate de către echipele specializate în investigații interne corporative sunt pluridisciplinare, acoperind toate ariile de practică și necesitățile clienților.

Print Friendly, PDF & Email