9V8A0825 Andrei Ormenean
ANDREI ORMENEAN
attonery_underline

Partener

Arii de practică: Drept Comercial şi Societar, Energie & Resurse Naturale, Fuziuni și Achiziții/Privatizări Transport Maritim, Aviaţie şi Transporturi, Asigurări

 

Telefon: +40 21 202 59 00

Fax:  +40 21 223 04 95

E-mail: andrei.ormenean@musat.ro 

 

Adresa: Bulevardul Aviatorilor 43, Sector 1, Cod poștal 011853, București, România

Andrei Ormenean are o bogată experiență în sfera dreptului societar și comercial, asistând clienți naționali și internaționali din cele mai variate industrii în nenumărate tranzacții locale sau cu elemente transfrontaliere. În cei peste 12 ani de experiență profesională, Andrei a fost implicat cu precădere în tranzacții din zona M&A (fuziuni & achiziții), reorganizări la nivel de grup, precum și în negocierea de contracte comerciale, clienții lui Andrei incluzând companii publice și private, de la corporații multinaționale blue chip la companii locale, fonduri de private equity cât și fonduri suverane. 

Având o înțelegere profundă a dreptului societar și comercial, precum și a piețelor locale și internaționale, Andrei consiliază în mod constant clienții cu privire la o gamă completă de aspecte ce țin de funcționarea de zi cu zi a societăților, precum acordurile dintre asociați, restructurarea participațiilor/protecția asociaților minoritari/structurile de acționariat, conducerea si administrarea entităților si aspecte privind vehicule corporative speciale (SPV), fiind în mod constant apreciat de aceștia pentru gândirea sa laterală.

Andrei este totodată specializat și în aspecte ce țin de domeniul aviației, asistând în mod frecvent clienți autohtoni, dar și internaționali într-o gamă variată de tranzacții.

Carieră și calificări

EDUCAȚIE

  • Diplomă de licență în Drept, Facultatea de Drept – Universitatea Babeș – Bolyai (Cluj Napoca) (2007)

CARIERĂ

  • Experiență în cadrul Mușat & Asociații: 11 ani
  • Partener – 2022 – prezent
  • Managing Associate, Muşat & Asociaţii: martie 2017 –2021.
  • Senior Associate, Muşat & Asociaţii: 2012 –2016.

LIMBI VORBITE

  • Engleză, Franceză și Română

Experiență relevantă

Experienţa relevantă include consultanță pentru:

  • Liderul global în domeniului comerțului electronic, într-o gamă largă de chestiuni de drept societar si de conformare cu reglementările legislative din domeniu, inclusiv privind înființarea centrului de dezvoltare software din Iași, în procesul de extindere a companiei pe plan local, reorganizarea și transferul parțial al operațiunilor către o nouă entitate română din cadrul aceluiași grup, precum și în procesul de reorganizare strategică internă a companiei.
  • O corporație multinațională care administrează unul dintre cele mai folosite motoare de căutare pe Internet, în legătură cu diverse aspecte corporative privind activitatea filialei din România.
  • Unul dintre cei mai importanți producători de dispozitive portabile inteligente pentru sănătate și fitness, privind diverse aspecte corporative ce țin de funcționarea de zi cu zi a societății.
  • Filiala română a unei importante companii americane de telecomunicații, privind contractele de servicii la nivel global, în chestiuni corporative și de conformare cu reglementările legislației române.
  • Unul dintre cei mai importanți producători internaționali de electronice, video, echipamente de comunicații, privind transferul operațiunilor sale din România ca urmare a unei fuziuni transfrontaliere.
  • Un retailer german multinațional ce operează magazine cash & carry, privind externalizarea structurii sale IT, inclusiv externalizarea angajaților către un furnizor extern de servicii IT.
  • Un lider global în domeniul tehnologiei și ingineriei, în cadrul vânzării diviziilor sale localizate în Franța și în Regatul Unit către un producător și distribuitor internațional de motoare electrice.
  • O companie de tehnologie multinațională, în legătură cu o separarea diviziei sale și transferul acesteia către NTT Data. Am acordat consultanță cu privire la aspectele corporative și de reglementare în toate etapele anterioare transferului, pentru a îndeplini toate condițiile necesare încheierii achiziției de către NTT Data.
  • O companie multinațională listată din domeniul sănătății, privind implementarea la nivel local a divizării parțiale a operațiunilor sale în sectorul biofarmaceutic și ulterior privind aspecte corporative ce țin de funcționarea de zi cu zi a societății.
  • O companie americană listată din sectorul biofarmaceutic, în legătură cu selectarea formei de organizare juridică (opțiuni disponibile, norme de guvernanță corporativă etc.), adaptarea modelului de business la legislația română, probleme fiscale, precum și sprijin efectiv la formarea și înființarea companiei.
  • Liderul internațional pe piața serviciilor de curierat express, transport terestru și aerian, cu privire la aspecte corporative, precum și în redactarea și negocierea a numeroase contracte comerciale, inclusiv integrarea operațiunilor locale ale societății în structura entităților cumpărătorului ca urmare a achiziției operațiunilor globale ale clientului.
  • O companie biofarmaceutică americană specializată în cercetarea și dezvoltarea tratamentelor antivirale, privind înființarea unei subsidiare în România, precum și privind aspecte corporative de zi cu zi ce țin de managementul și finanțarea societății.
  • O companie de telecomunicații ce a operat cea mai mare platformă europeană de servicii tip cloud, privind diverse aspecte de guvernanță corporativă și restructurare corporativă a filialei din Romania.
  • O companie Americano–Olandeză ce oferă servicii de închiriere, leasing și vânzări de camioane, în legătură cu diverse aspecte corporative și comerciale privind operațiunile din România, inclusiv revizuirea termenilor și condițiilor pentru conformitate cu specificul pieței autohtone, asistență privind vânzarea activelor către diverși parteneri de afaceri, asistență cu privire la cereri de despăgubire, precum și în aspecte corporative ce țin de funcționarea de zi cu zi a societății.
  • Un conglomerat multinațional cu sediul în Japonia, în legătură cu aspectele de drept românesc privind achiziția pachetului majoritar din cadrul operațiunilor de rețele energetice a unei companii globale de tehnologie de vârf.
  • O companie americană de măsurare a audiențelor online și de cercetare de piață, privind activitățile de zi cu zi ale societății din Romania, precum și privind aspecte corporative și de
  • O companie multinațională lider în furnizarea serviciilor și tehnologiei pentru industria de petrol și gaze, în legătură cu realizarea tuturor formalităților și acțiunilor necesare din perspectivă corporativă în vederea implementării fuziunii prin contopire între 2 (două) filiale române ale Schlumberger.
  • O societate importantă din domeniul agricol, în legătură cu un proces de restructurare intra-grup, care implica, printre altele, transferul indirect al participațiilor la filiala din România și, de asemenea, în legătură cu distribuția de dividende de către filiala română către asociații săi.
  • Cea mai mare companie americană de vânzări directe din domeniul sănătății și al frumuseții, privind aspecte corporative ce țin de funcționarea de zi cu zi a societății în România.
  • Un grup de companii localizat în Berlin, independent din punct de vedere comercial și tehnologic, care activează în domeniul energiei, gazelor naturale, apei, mineritului, cimentului și transportului, în legătură cu potențiala achiziție a operațiunilor miniere Moldomin deținute de stat (al doilea zăcământ de minereu de cupru ca mărime din România).
  • Un important distribuitor de medicamente din România cu privire la achiziția întregului pachet de acțiuni al unuia dintre cei mai mari și reputați distribuitori de produse farmaceutice din România. Asistența juridică oferită a constat în realizarea unui raport complet de due diligence, precum și coordonarea cu consultantul fiscal al cumpărătorului și cu diverși alți consultanți juridici și fiscali din străinătate pentru implementarea tuturor etapelor proiectului, având în vedere particularitățile și impactul transfrontalier al tranzacției.
  • Un lider pe piața europeana a serviciilor de certificare și cu o prezență consolidată în România, cu privire la achiziția mai multor pachete majoritare și restructurarea operațiunilor din România.
  • Distribuitorul local al unuia dintre liderii mondiali în producția și furnizarea de motoare electrice, privind aspectele corporative ce țin de funcționarea de zi cu zi a societății, inclusiv privind implementarea diferitelor tipuri de amendamente corporative necesare pentru obținerea avizelor și autorizațiilor pentru comercializarea detectoarelor de metale.
  • Un furnizor mondial de servicii din domeniul tehnologiei informației, asistență dintr-o perspectivă corporativă și comercială în legătură cu separarea segmentului său de activitate Caprock realizat prin intermediul filialei sale locale, în scopul pregătirii transferului acestuia către SpeedCast International, Inc
  • Un proiectant și producător de sisteme și componente hi-tech pentru industria auto și un important furnizor pentru producătorii de autovehicule la nivel global, privind înființarea unei subsidiare în România, precum și privind aspecte corporative de zi cu zi.
  • Un producător de top în domeniul pompelor și sistemelor de pompare pentru încălzire, aer condiționat, răcire, alimentare cu apă și evacuare a apelor uzate, privind variate aspecte corporative referitoare la managementul local al entității din Romania și restructurarea puterilor/limitelor de reprezentare.
  • Un antreprenor român privind consolidarea și restructurarea participației deținută într-un grup de societăți, ce furnizează servicii de inginerie și consultanță tehnică, cu precădere în proiecte din domeniul militar. De asemenea, am acordat asistență managementului grupului de companii în diverse alte procese de restructurare corporativă, precum și privind variate aspecte juridice comerciale și de afaceri.
  • Cel mai important furnizor italian de servicii de telecomunicații raportat la profit și numărul de abonați, privind activitățile de zi cu zi ale societății din Romania.
  • Subsidiara din România a unei societăți listate din Spania ce furnizează servicii de proiectare, producție, mentenanță și furnizare de echipamente și componente feroviare, privind activitățile de zi cu zi ale societății din Romania.
  • O societate deținută de stat și fond național de dezvoltare acționând ca operator de program pentru programele de inovație în industria ecologică din Bulgaria, Polonia și România, cu privire la înființarea unei reprezentanțe locale în România care să se ocupe de subvențiile SEE și aspectele corporative ulterioare.
  • Unul dintre cei mai importanți jucători mondiali din industria construcțiilor, în legătură cu achiziția tuturor bunurilor şi întreprinderilor deținute de catre cea mai mare societatea românească activă pe piaţa construcțiilor.
  • Un antreprenor român privind potențiala vânzare a uneia dintre cele mai mari agenții de schimb valutar și de amanet din România către un fond de investiții străin, inclusiv privind realizarea raportului preliminar de due diligence, structurarea tranzacției, precum și pe durata negocierilor termenilor și condițiilor pre-contractuale, aferente vânzării.
  • Ministerul Transporturilor, cu privire la procesul de restructurare a N. de Transporturi Aeriene Române TAROM S.A., ca o primă etapă în vederea privatizării.
  • Ministerul Transporturilor, în legătură cu încercarea de privatizare a Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă „CFR MARFĂ” S.A., care deține aproximativ 60% din totalul transporturilor de marfă din România.
  • Unul dintre cele mai mari lanțuri de farmacii din Europa Centrală și un grup de investiții din Europa Centrală, în legătură cu achiziția celui mai mare distribuitor angro de medicamente, cea mai mare tranzacție de pe piața farmaceutică din România din perioada 2017/2018, cu o valoare de peste 300 milioane Euro.
  • Sindicatul format din Citigroup, Raiffeisen Capital & Investment și BRD – Société Générale, împreună cu Ministerul Economiei și Electrica, în legatura cu IPO-ul Electrica în valoare de 440 milioane Euro, inclusiv privind emisiunea de GDR-uri. Tranzacția a fost considerată drept cea mai mare tranzacție de pe piața de capital realizată vreodată în România.
  • Ministerul Economiei, cu privire la oferta publică de la Bursa de Valori Bucuresti pentru vânzarea a 10% din capitalul social deținut la Nuclearelectrica (producătorul național de energie nucleară). Tranzacția a depășit 70 milioane EURO și a fost considerate cea mai mare tranzacție de pe piața de capital de la momentul respective.
  • Ministerul Telecomunicațiilor în legătură cu potențiala vânzare a 45,99% din capitalul social al Telekom Romania Communications S.A., compania națională de telecomunicații din România.
  • O ambasadă în legătura cu aspecte de zi cu zi cu privire la activitatea Ambasadei in in Romania, precum închirierea spatiilor de birouri utilizate, închirierea reședinței Excelentei Sale, etc.
  • Cel mai mare lanț românesc de magazine ce activează pe piața de bricolaj, cu privire la negocierile de încheiere a unui contract de vânzare-cumpărare a unor aeronave jet clasa business.
  • O importantă companie de leasing, în legătură cu închirierea mai multor aeronave Boeing si motoare către o companie de transport aerian low-cost din România și în îndeplinirea tuturor aspectelor de reglementare cerute de Autoritatea Aeronautică Civilă Română.
  • Un lider internațional în domeniul operațiunilor de leasing şi o companie de transport aerian low-cost din România, privind contractul de închiriere încheiat pentru o aeronavă Boeing 737-400.
  • O renumită companie de leasing şi o companie de transport aerian low-cost din România, privind contractul de închiriere încheiat pentru aeronavă Boeing 737-377.
  • Un operator integrat de aeronave în sistem leasing şi charter, în legătură cu redactarea unei opinii legale privind executarea unui contract de închiriere încheiat cu o societate din România, în ce privește o aeronavă Boeing 737-300, precum şi în legătură cu diverse aspecte juridice privind procedura de înregistrare a aeronavei la Autoritatea Aeronautică Civilă Română.
  • Cea mai mare companie aeriană din Grecia, în legătură cu diverse aspecte de reglementare aferente activității de transport de pasageri și localizării T&C în concordanță cu particularitățile legislației din România.
  • O renumită companie de leasing în legătură cu leasing-ul unei aeronave către o companie de transport aerian low-cost din România și aspectele juridice aferente privind procedura de înregistrare a aeronavei la Autoritatea Aeronautică Civilă Română.
  • Unul dintre cei mai mari operatori de elicoptere, cu privire aspectele de reglementare și corporative ce țin de funcționarea de zi a operațiunilor din România.
  • Un important producător de aeronave din Germania, pe parcursul implementării etapei a doua (livrare) a unui contract de achiziții pentru furnizarea unei aeronave pentru verificarea sistemelor de radio-navigație și procedurilor privind zborul instrumental către Autoritatea Aeronautică Civilă Română.

Afilieri

  • Baroul Bucureşti şi Uniunea Naţională a Barourilor din România (Admis în 2008).
Print Friendly, PDF & Email