9V8A2819 Angela Mare
Angela (Mare) Porumb
attonery_underline

Partner

Arii de practică: Litigii & Arbitraj, Drept Civil, Drept Administrativ, Drept Societar & Comercial, Fiscalitate, Piețe de capital & Valori Mobiliare

 

Telefon: +40 21 202 59 14

Fax:  +40 21 223 04 95

E-mail: angela.porumb@musat.ro

 

Adresa: Bulevardul Aviatorilor 43, Sector 1, Cod poștal 011853, București, România

Angela Porumb este un profesionist renumit în domeniul litigiilor, cu o experiență de peste 20 ani în litigii civile și comerciale în fața instanțelor din România. Angela deține o remarcabilă experiență în gestionarea a numeroase cazuri complexe, din cele mai diferite arii de expertiză. A reprezentat importante societăți multinaționale, dar și societăți private locale, active în domenii precum dezvoltarea sectorului de instrumente financiare, tranzacționarea pe piața de capital, dezvoltarea proiectelor imobiliare sau de construcții, operațiuni bancare, energie și utilități publice, clasificarea monumentelor istorice, incompatibilități și conflict de interese, domeniul maritim, transport internațional maritim și rutier, domeniul alimentar, în toate tipurile de dispute, cu predilecție  litigii având ca obiect achizițiile publice, dispute comerciale, fiscale și de contencios administrativ.  

Cunoștințele juridice solide o recomandă pe Angela drept un excelent consilier  în numeroasele cazuri de litigii naționale și internaționale încredințate societății Mușat & Asociații de către clienții noștri – mari corporații, bănci, precum si instituții publice centrale și locale, membri ai Parlamentului și Președintele României. Aceștia beneficiază de considerabila experiență a Angelei în gestionarea cu promptitudine și eficiență a unor chestiuni complexe, delicate și controversate, prin reprezentare asigurată în fața tuturor instanțelor importante din România, inclusiv Curtea Constituțională. 

Carieră și calificări

EDUCAȚIE

 • Diplomă Postuniversitară în Drept Privat – Universitatea București (2000)
 • Diplomă de Licență în Drept – Universitatea București (1999)

CARIERĂ

 • Experiență juridică: 20 ani
 • Experiență în cadrul Mușat & Asociații: 6 ani
 • Partener: ianuarie 2016 – prezent
 • Avocat Colaborator Coordonator, Mușat & Asociații: 2011 – 2016
 • Partener, Boștină & Asociații: 2009 – 2011
 • Avocat Colaborator Senior, Boștină & Asociații: 2003 – 2009
 • Cabinet Individual de Avocatură: 1997 – 2003

LIMBI VORBITE

 • Engleză și Română

Experiență relevantă

Printre cele mai recente mandate de reprezentare și consiliere juridică la care Angela Mare a participat se numără:

 • Reprezentarea cu succes a Președinției României în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul privind anularea raportului Agenției Naționale de Integritate, prin care se constata starea de incompatibilitate a domnului Klaus Iohannis din perioada în care a fost primarul Municipiului Sibiu, precum și reprezentarea la Curtea de Apel Alba în dosarul privind anularea raportului Agenției Naționale de Integritate, prin care se constata existența unui conflict de interese al domnului Iohannis din aceeași perioadă în care a îndeplinit funcția de primar al Sibiului.
 • O importantă companie de construcții din Spania  asistență în litigii civile în domeniul achizițiilor publice, precum și în litigii locale care implică proceduri de achiziții publice pentru lucrări și servicii de interes public. Valoarea tranzacțiilor depășește 90.000.000 de euro.
 • Unul dintre principalii furnizori de energie electrică din Europa – asistență într-un litigiu extrem de complex privind exercitarea opțiunii de vânzare de către statul român, cu pretenții totale de peste 520.000.000 de euro.
 • Una dintre cele mai importante companii petroliere din România – asistență în trei litigii majore din România, în contextul rambursării de către această companie a unei datorii istorice către statul român în valoare totală de 570.000.000 de euro. Consilierea clientului într-o altă dispută comercială împotriva Comisiei Naționale de Valori Mobiliare (CNVM), cu solicitarea plății unei despăgubiri în valoare de 50.000.000 USD (cea mai mare sumă imputată vreodată unei autorități a statului român de către un investitor privat) și cu contestarea mai multor acte administrative emise de CNVM.
 • Reprezentarea cu succes a mai multor importante companii farmaceutice, printre care o companie daneză – lider mondial în producția de insulină și tratamente pentru diabet, o companie națională de medicamente și un furnizor global de proteine umane, într-o serie de dispute administrative legate de plata taxei claw-back, folosită pentru finanțarea sistemului românesc public de sănătate.
 • Unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică – asistență în mai multe litigii comerciale complexe, generate de restructurarea companiei, în urma unei serii de achiziții de energie pe piața românească.
 • Unul dintre cei mai mari distribuitori de produse sanitare din România – asistență într-un litigiu fiscal împotriva Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), în legătură cu stabilirea obligației de plată la bugetul de stat a TVA-ului, impozitului pe profit și a altor taxe.
 • O importantă societate de investiții financiare – asistență și reprezentare în mai multe dispute cu cel mai important acționar minoritar și contestarea deciziilor administrative emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
 • Un mare dezvoltator imobiliar din Europa Centrală și de Est  asistență  și reprezentare în diverse litigii privind dreptul de proprietate asupra unor proiecte imobiliare, cu o valoare de peste 100.000.000 de euro.
 • Unul dintre cei mai mari dezvoltatori de proprietăți din Europa – asistență într-un litigiu privind construcția și dezvoltarea unui important proiect imobiliar, în valoare de peste 60.000.000 de euro.
 • O filială a unei companii medicale din Elveția – asistență și reprezentare în mai multe litigii, cu o valoare cumulată a pretențiilor de 100.000.000 de euro.
 • Cel mai mare lanț de farmacii din România  asistență cu privire la politica fiscală impusă farmaciilor ce expune clientul la plata unor impozite în valoare de peste 15.000.000 de euro. Mandatul a inclus negocieri cu autoritățile, reprezentarea clientului pe parcursul inspecțiilor fiscale și în fața instanțelor competente din România și din Europa.
 • Un important producător independent de energie electrică și termică din România  asistență într-un litigiu comercial complex rezultat din intrarea în vigoare a contractului de privatizare pentru cel mai mare producător român de sodă calcinată.
 • O importantă companie de distribuție a gazului din România – asistență cu privire la diverse dispute care decurg din contractele de servicii pentru proiectarea rețelei de distribuție a gazului natural.
 • Persoane publice implicate în politică – asistență cu privire la situații privind conflictul de interese, inclusiv litigii administrative complexe generate de legislația electorală.

Afilieri

 • Uniunea Națională a Barourilor din România (2000)

Contribuții editoriale

 • „Particularități ale dreptului de vot exercitat de către acționarii societăților de investiții financiare”, Curierul Judiciar nr. 9/2010
 • „Infracțiunea de manipulare a pieței de capital prin tranzacționare”, Curierul Judiciar nr. 4/2011

Aprecieri

 • Angela Porumb este un avocat litigant cu experiență bogată, cu aptitudini deosebite de pledare în instanță și cunoștințe solide de drept procedural român. Are capacitatea de a-și surprinde oponenții cu tactici procedurale inovatoare.” Sursa: Legal 500, 2021
 • „De încredere, prompți, orientați către detalii, comunică foarte bine cu clienții. Echipa ne-a reprezentat într-un litigiu complex din România pe parcursul a mai mulți ani și avem încredere în asistența juridică și reprezentarea oferită.” Sursa: Legal 500, 2020
 • „Echipa de avocați de litigii este una foarte echilibrată și dinamică, ce oferă asistență la nivel regional și multinational. O firma cu standarde internaționale și un important jucător local.” Sursa: Legal 500, 2020
 • „Echipa numeroasă a Mușat & Asociații specializată în litigii & arbitraj comercial este implicată într-o gamă largă de litigii, iar aria de practică pentru soluționarea alternativă a disputelor este în continuă expansiune.” Sursa: Legal 500, 2015
 • „Această societate are o echipă numeroasă de avocați litiganți bine pregătiți, care găsesc cu pricepere soluții pentru orice situație juridică cu caracter special. Te poți baza întotdeauna pe disponibilitatea și competența echipei, pentru gestionarea cazurilor complexe.” Sursa: Chambers Europe, 2015
Print Friendly, PDF & Email