Prezentare generală și experiență

Mușat & Asociații are una dintre cele mai experimentate echipe de dreptul concurenței de pe piață, fiind recunoscută pentru asistența juridică oferită clienților internaționali și locali în numeroase proiecte și pentru reprezentarea cu succes a acestora în legătură cu probleme complexe de dreptul concurenței reglementate de legislația națională și de legislația Uniunii Europene.

Avocații noștri specializați în Concurență & Antitrust asistă clienții în toate etapele procedurilor și investigațiilor desfășurate de autoritățile de concurență atât la nivel național, dar și la nivelul UE, în legătură cu practici de tip cartel, dar și privind presupuse abuzuri de poziție dominantă. Oferim asistență în cadrul inspecțiilor inopinate, în vederea redactării de răspunsuri la chestionarele transmise de autoritățile de concurență din România și UE, precum și în organizarea strategiei de apărare împotriva unui raport de investigație. Reprezentăm clienții în cadrul audierilor în fața autorităților de concurență, precum și pentru atacarea deciziilor în instanță și oferim consultanță în cadrul procedurilor de autorizare a concentrărilor economice atât la nivel național, cât și la nivelul UE.

Asistăm clienții pentru a preveni potențiale probleme de concurență în activitatea acestora, prin programe de instruire și audituri pe această temă. Avem cunoștințe aprofundate și o experiență extinsă în conceperea, implementarea și monitorizarea programelor de conformare personalizate, inclusiv prin inspecții inopinate simulate, pentru a limita riscurile asociate inspecțiilor realizate de autoritatea de concurență.

În plus, oferim consultanță cu privire la aspectele de concurență asociate contractelor comerciale, inclusiv pentru contracte de asociere sau de cooperare, contracte de distribuție, franciză și de prestări servicii în numeroase domenii, inclusiv farmaceutic, imobiliar, energie, bancar, telecomunicații, retail, bunuri de larg consum, asigurări și pensii private.

PAUL GEORGE BUTA
delimiter-2
9V8A4623 Paul Buta

Partener Coordonator Adjunct

Arii de practică: Concurență & Antitrust / Ajutor de stat, Fuziuni & Achiziții/ Privatizări, Sănătate / Domeniul farmaceutic & Proprietate intelectuală, Litigii & Arbitraj

Telefon: +40 21 202 59 09

Fax: +40 21 223 04 95

E-mail: paul.buta@musat.ro

Adresă: Bd. Aviatorilor nr. 43, sector 1, cod 011853, București, România

all_underline

Mandate importante. O selecție a principalelor noastre proiecte include consultanță pentru:

  • Electrolux, producătorul internațional de electrocasnice, într-un proces complex de due diligence al relațiilor de distribuție ale Electrolux România, prin raportare la deciziile Consiliului Concurenței și jurisprudența din România și din UE privind contractele de distribuție.
  • Damen Shipyards Group, un grup internațional activ în construcția navală, în legătură cu achiziția controlului în comun asupra Daewoo Mangalia Heavy Industries S.A. de către client și Șantierul Naval 2 Mai S.A., o societate controlată de statul român.
  • Roche România, filiala română a companiei farmaceutice inovative din Elveția, în legătură cu prima investigaţie din România care a vizat un presupus abuz de poziţie dominantă în industria farmaceutică. Am obținut o decizie de referință a Consiliului Concurenței prin care a fost exclus orice abuz de poziţie dominantă din partea clientului nostru; de asemenea, am asistat clientul într-o intervenţie voluntară în favoarea poziţiei Consiliului Concurenţei în cadrul litigiului iniţiat de un distribuitor local în vederea anulării deciziei, precum şi în cadrul unei acţiuni directe iniţiate de respectivul distribuitor.
  • ZTE România, filiala unuia dintre cei mai mari producători de echipamente de telecomunicaţii din lume, ZTE Corporation, într-o serie de litigii privind pretinsa încălcare a unui brevet esenţial pentru standard – SEP – deţinut de Vringo, un „patent troll”. Activitatea noastră a acoperit aspectele de proprietate intelectuală şi concurenţă şi, din perspectiva concurenţei, s-a concentrat asupra abuzului de poziţie dominantă de către un deţinător SEP care solicită emiterea unei ordonanţe preşedinţiale.
  • Kaufland, cel mai mare retailer FMCG din România, parte a grupului Schwartz (al 4-lea cel mai mare retailer din lume), în cadrul investigației Consiliului Concurenței referitoare la potențialele înțelegeri anticoncurențiale încheiate între mai multe lanțuri de retail dintre care Kaufland, Auchan și Carrefour și furnizorii lor de produse alimentare. Investigația s-a încheiat fără sancționarea clientului nostru.
  • Sig Sauer GmbH & CO. KG, unul dintre principalii producători de armament și muniție de război din lume, într-o investigaţie legată de presupusa trucare a licitaţiilor organizate în vederea achiziţiei de armament de infanterie, muniţie şi aparatură optică de către Ministerul Apărării Naţionale din România.
  • GDF Suez Energy România, în legătură cu o investigaţie iniţiată de Consiliul Concurenţei privind un pretins abuz de poziţie dominantă săvârșit printr-un presupus refuz de a acorda acces la sistemul de distribuţie administrat de către client, în urma privatizării sistemului de distribuţie şi furnizare de gaze naturale în România. Investigaţia a fost ulterior finalizată de autoritatea de concurenţă prin constatarea inexistenţei unei fapte anticoncurențiale.
  • Generali Holding Vienna A.G., în cadrul unei investigaţii complexe privind participarea acesteia într-un cartel de fixare a preţurilor pe piaţa pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II). Investigaţia Consiliului Concurenţei avea în vedere inclusiv stabilirea existenţei unei încălcări a prevederilor art. 101 din Tratatul pentru funcționarea Uniunii Europene de către membrii cartelului, ca urmare a liberalizării prin reglementările UE a adeziunilor la sistemul de pensii private.
  • Novo Nordisk, în ceea ce privește contractele de distribuție aplicabile în România și aspectele relevante din perspectiva legislației de concurență derivate din noua structură de distribuție, ținând cont și de recomandările Consiliului Concurenței incluse în raportul de investigație sectorială privind sectorul farmaceutic.
  • Penta Investments, un important fond de investiții din Europa Centrală și de Est, în legătură cu achiziția unui producător român de software medical. Mandatul a vizat un proces de due dilligence aprofundat inclusiv din perspectiva legislației de concurență, destinat identificării potențialelor riscuri în legătură cu practicile comerciale ale societății țintă, analizate prin prisma practicii recente a Consiliului Concurenței și a standardelor stabilite astfel pentru sectorul farmaceutic din România.
  • Daimler, cu privire la posibilele riscuri de încălcare a legislației concurenței în România prin implementarea unui sistem de bonusuri/ reduceri, ținând cont de practica recentă a autorității de concurență și a instanțelor din România privind abuzul de poziție dominantă și testele utilizate pentru determinarea acestuia.
  • Johnson & Johnson, un producător mondial de top de medicamente inovatoare, în legătură cu asigurarea conformității cu regulile de concurență a unui proiect privind distribuirea unui medicament specific pe piața din România.
  • Eli Lilly, cu privire la aspectele de concurenţă ridicate de contractele de distribuţie, cum ar fi oferte speciale, discounturi, sisteme de distribuţie exclusivă sau selectivă, participarea la licitaţii şi realizarea unui sistem de distribuţie special pentru unul dintre produsele sale, pentru a asigura conformitatea acestora cu reglementările concurenţiale, și numeroase alte probleme de concurență.
  • Sbervier, unul dintre cei mai mari producători de medicamente din Europa şi filiala sa locală, în legătură cu probleme curente de concurenţă, de la discounturi şi activităţi de promovare până la contracte de distribuţie şi realizarea unui sistem de urgenţă pentru furnizarea produselor, pentru a asigura conformitatea acestora cu reglementările concurenţiale.
  • Penta Investments, un important fond european de investiții, privind achiziția în valoare de 300 de milioane EUR a celui mai mare grup farmaceutic din România. Componenta de concurență a tranzacției a presupus evaluareadinamică, principalelor acorduri de distribuție și furnizare, analiza activităților care implică legislația concurenței (nu numai verticală, dar și orizontală), precum și analiza complexă a concentrării economice din punctul de vedere al cifrei de afaceri și al celorlalte condiții necesar a fi îndeplinite în vederea satisfacerii obligației de notificare a concentrării la autoritatea de concurență națională și/sau europeană.
  • Novartis, o companie farmaceutică elveţiană, unul dintre cei mai mari producători de medicamente din lume, în legătură cu rapoartele Comisiei Europene privind piaţa produselor farmaceutice, dar şi cu privire la aspectele concurențiale aferente introducerii unor medicamente revoluţionare într-unul dintre cele mai importante programe de sănătate. De asemenea, am asistat Novartis în legătură cu o plângere formulată împotriva unui pretins abuz de poziţie dominantă, depusă la Consiliul Concurenţei de un producător de medicamente generice, care a fost respinsă de către Consiliul Concurenţei ca neîntemeiată.
  • Numit de Consiliul Concurenței ca agent de monitorizare, în legătură cu implementarea angajamentelor asumate de un important furnizor de servicii de telecomunicații și aproximativ 100 de distribuitori în urma investigațiilor desfășurate de autoritatea de concurență din România în legătură cu potențiale acorduri anticoncurențiale între trei dintre cei mai importanți furnizori de servicii de telecomunicații și distribuitorii acestora. Îngrijorările autorității care urmau a fi îndepărtate prin angajamente au vizat în principal fixarea prețului de revânzare prin recomandarea de prețuri maximale, împărțirea piețelor și obligații de neconcurență.

Alte mandate reprezentative. O selecție a mandatelor noastre din domeniu include și consultanță pentru:

  • Un grup internațional activ în construcția navală, în evaluarea unui potențial comportament anticoncurențial într-o licitație publică pentru navele militare din România.
  • Unul dintre cei mai mari producători de produse pe bază de plasmă din lume, referitor la investigația declanșată de Consiliul Concurenței din România privind potențiale acorduri orizontale în legătură cu un presupus boicot legat de furnizarea de imunoglobuline pe piața din România.
  • Aeon Building S.R.L., o societate românească de construcții, într-o investigație deschisă de Consiliul Concurenței cu privire la un presupus acord anticoncurențial (o trucare de licitații) în legătură cu o procedură de achiziție publică organizată de Primăria Brașov privind serviciul de amenajare, organizare și exploatare a parcărilor publice cu plată din orașul Brașov. Am oferit asistență și reprezentare în procedurile administrative derulate în fața autorității de concurență, precum și în procedurile judiciare privind anularea (și/sau suspendarea executării) diferitelor acte administrative ale autorității de concurență, inclusiv a ordinului Consiliului Concurenței de dispunere a efectuării inspecției inopinate.
  • BNP Paribas Personal Finance S.A. (prin intermediul sucursalei sale din București), în ceea ce privește investigația Consiliului Concurenței cu privire la potențiale înțelegeri pe piețele de leasing financiar și de credite de consum. Consiliul Concurenței a exonerat clientul nostru de orice implicare în practica anticoncurențială investigată.
  • Electrolux România, filiala locală a unuia dintre cei mai mari producători de aparatură electrocasnică din lume, în cadrul investigaţiei autorităţii nationale de concurență pe piețele comercializării de echipamente electrice şi electronice şi de gestionare a deşeurilor acestora, cu privire la posibila încălcare a legii concurenţei şi a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene prin campaniile de colectare de tip „buy- back” desfăşurate de producători, distribuitori şi asociaţiile de colectare. Mandatul nostru a inclus asistarea şi reprezentarea clientului în fața instanţelor judecătoreşti în vederea obţinerii anulării deciziei Consiliului Concurenţei.
  • Transavia S.A., un important producător român de carne de pasăre, cu privire la investigația Consiliului Concurenței referitoare la potențiale înțelegeri anticoncurențiale încheiate între o serie de lanțuri de retail și furnizorii lor, printre care Auchan, Carrefour, Kaufland și furnizorii de produse alimentare ai acestora.
  • Monsanto Corporation, în ceea ce privește aspecte legate de organizarea și integrarea grupului și efectele produse în România. Am oferit asistență în ceea ce privește conformarea acestui proces de integrare cu legislația în materia concurenței, inclusiv din perspectiva eventualelor obligații de evaluarea a concentrărilor economice.
  • Roche România, în legătură cu aspecte complexe de drept concurenţial ridicate de plângerile depuse la Consiliul Concurenţei de către anumiți distribuitori locali, cât şi cu privire la traininguri de concurenţă şi simulări de inspecții inopinate.
  • Farmexim, unul dintre cei mai importanți importatori și distribuitori de produse farmaceutice de pe piața locală, în cadrul investigaţiei Consiliului Concurenței cu privire la decizia distribuitorilor de a sista furnizarea de medicamente către farmacii şi spitale în perioada Februarie-Octombrie 2008. Investigaţia Consiliului Concurenţei a fost închisă fără aplicarea de sancţiuni clientului nostru.
  • Eli Lilly, unul dintre cei mai importanţi producători mondiali de medicamente, în procedurile și litigiile având ca obiect anularea deciziei Consiliului Concurenţei, emisă ca urmare a investigaţiei întreprinse pe piaţa insulinei. Serviciile furnizate au inclus asistenţă în cadrul inspecţiilor inopinate, depunerea de observaţii scrise la autoritate, reprezentarea intereselor clientului în timpul audierilor desfăşurate în fața Plenului Consiliului Concurenţei, instruirea angajaţilor şi conceperea unor programe de conformare legislativă, menite să înlăture riscurile asociate inspecţiilor inopinate, precum şi reprezentarea îninstanţă.
  • Solicitați de un lider mondial în domeniul divertismentului, sportului și modei, în cadrul primei solicitări de clemență în formă simplificată din România, pentru a evalua răspunderea cu privire la o posibilă încălcare a dreptului concurenței în România și identificarea unei strategii procedurale inovative pentru reducerea potențialelor riscuri.
  • Al 8-lea cel mai mare retailer din Europa, în ceea ce privește analiza Consiliului Concurenței din România referitoare la piața ouălor și a untului, lansată în contextul unei creșteri impresionante a prețurilor acestor mărfuri, precum și în analiza autorității desfășurată pe piața pâinii. De asemenea, am efectuat o analiză comprehensivă din perspectiva dreptului concurenţei a practicilor de achiziție ale clientului, inclusiv cu privire la contractele, relațiile cu furnizorii și comportamentul în aval al clientului în relația cu consumatorii și cu ceilalți concurenți ai acestuia.
  • Un producător de medicamente din Germania, specializat în imunologie clinică, hematologie și medicamente de terapie intensivă, în legătură cu o schimbare complexă a structurilor de desfășurare a activităților sale pe piața din România.
  • Regia Autonomă Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, unul dintre aeroporturile cu cea mai rapidă creștere a capacității din România și unul dintre cele mai active, în legătură cu investigația declanșată de Consiliul Concurenței din România privind un potențial abuz de poziție dominantă al clientului pe piața serviciilor de acces la infrastructura aeroportuară necesare pentru furnizarea serviciilor de handling la sol. Presupusul abuz de poziție dominantă a constat în refuzul de a acorda acces la infrastructura aeroportului unui agent privat de servicii de handling la sol. Pe lângă asistența oferită în procedura administrativă în fața autorității naționale de concurență, mandatul nostru include asistență și reprezentare în procedurile judiciare de anulare a adresei prin care Consiliul Concurenței respingea angajamentele propuse, dar și privind suspendarea și anularea ordinului de investigație și a deciziei de sancționare a Consiliului Concurenței.
  • Un distribuitor român de medicamente, în legătură cu achiziția unuia dintre cei mai mari distribuitori români de produse farmaceutice, incluzând un proces complex de due dilligence cu scopul identificării potențialelor riscuri legate de practicile comerciale ale societății țintă, realizat ținând cont de practica recentă a autorității de concurență, precum și de standarde pe care autoritatea le-a stabilit pentru piața farmaceutică din România.
  • Cel mai mare retailer de FMCG din România, parte a grupului Schwartz (al 4-lea cel mai mare retailer din lume), cu privire la o potențială achiziție majoră a unui lanț de retail concurent.
  • Un producător de medicamente din Germania, specializat în imunologie clinică, hematologie și medicamente de terapie intensivă, în legătură cu investigația declanșată de Consiliul Concurenței din România privind potențiale acorduri orizontale pe piața imunoglobulinei.
  • Dumatrucks S.R.L., distribuitor și reparator român de vehicule, în litigiile referitoare la acordarea de daune pentru efectuarea de vânzări directe neautorizate și alte comportamente anticoncurențiale ale acestuia din urmă în legătură cu sistemul de distribuție selectivă instituit de producători.
  • Un important producător național de vehicule și echipamente agricole, într-o investigație deschisă de Consiliul Concurenței din România privind un potențial acord anticoncurențial de fixare a prețurilor.
  • Un retailer de top din România, parte a unui grup internațional, în ceea ce privește un potențial comportament anticoncurențial pe piața anumitor produse alimentare. Mandatul este unul extrem de sensibil din cauza interacțiunii cu investigațiile penale aflate în curs de desfășurare și a utilizării de dovezi obținute din anchetele penale în cauzele de dreptul concurenței și viceversa.
  • Arena S.A.S., una dintre cele mai mari alianțe ale distribuitorilor de bricolaj din Europa, în evaluarea modelului lor de afaceri în ceea ce privește respectarea legislației naționale și europene a dreptului concurenței.
  • MLS Invest Trading S.R.L., un cunoscut lanț de restaurante fast-food din România, într-un litigiu multi-jurisdicțional care implică o interacțiune complexă între dreptul concurenței și dreptul proprietății intelectuale. Mandatul a necesitat o analiză a problemei atât din perspectiva dreptului proprietății intelectuale, cât și din cea a dreptului concurenței, precum și cercetarea, proiectarea și implementarea unei soluții inovatoare și echilibrate, negociată cu succes în numele clientului cu cealaltă parte.
  • Ansamble Catering, un furnizor important de servicii de catering pentru linii aeriene, cu privire la un litigiu inițiat în urma achiziției prin care clientul a intrat pe piața din România. Mandatul nostru include asistența și reprezentarea clientului privind punerea în executare a clauzelor de neconcurență și de nesolicitare din contractul de achiziție, împotriva unor persoane care au înființat și operat o afacere concurentă.
  • Eli Lilly, în legătură cu un mecanism inovator menit să eficientizeze distribuția unui nou medicament inovativ în România, inclusiv privind un exercițiu complex de definire a pieței relevante care a necesitat o analiză a substituibilității produselor farmaceutice bazată pe mecanisme farmacologice complexe, precum și evaluarea unor date științifice privind farmaco-cinetica mai multor clase de produse potențial substituibile.
  • Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, în ceea ce privește activitatea de evaluarea și structurare a deschiderii spre concurență în mod etapizat a pieței serviciilor de handling la sol pe aeroport și gestionarea potențialelor restricții de concurență acceptabile pe baza legislației speciale și generale.
  • Ferring Pharmaceuticals, prin intermediul filialei sale locale, în ceea ce privește analiza de piață realizată de Consiliul Concurenței din România în vederea obținerii de informații cu privire la piețele de producție și comercializare a medicamentelor eliberate fără prescripție medicală, precum și a suplimentelor alimentare.
  • Omya Calcita, un producător mondial de carbonat de calciu și distribuitor mondial de produse chimice de specialitate, în legătură cu achiziția unuia dintre cei mai importanți distribuitori români de substanțe chimice înființat după 1989.
  • Interglobe Enterprises Private Limited, un conglomerat indian, lider în domeniul serviciilor de aviație, serviciilor hoteliere și turismului, cu privire la regulile de autorizare a concentrărilor economice de către Consiliul Concurenței, în vederea analizării unei potențiale concentrări economice rezultate din schimbarea controlului asupra filialei române a grupului.
  • Intact Group, într-o cerere de anulare a deciziei Consiliului Concurenței din România având ca obiect acte adoptate de Consiliul Național al Audiovizualului referitoare la condițiile de retransmisie a programelor audiovizuale.
  • L’Oreal, cel mai mare producător de produse cosmetice din lume, prin filiala sa locală, în legătură cu structurarea și punerea în aplicare a mai multor contracte de distribuție parte a unui sisteme de distribuție selectivă, implicând și comercializarea online de produse cosmetice în SEE, în vederea asigurării conformității cu legislația concurenței.
  • Ecro S.R.L., principalul distribuitor al produselor Landis+Gyr din România, într-o investigație declanșată de Consiliul Concurenței pe piața contoarelor de energie electrică din România, în vederea identificării unor eventuale practici de trucare de licitații sau a altor potențiale înțelegeri anticoncurențiale orizontale. În prezent, reprezentăm clientul în instanță în vederea anulării deciziei emise de Consiliul Concurenței la finalul investigației.
  • Electromagnetica S.A., unul dintre cei mai longevivi și mai renumiți producători români de aparate electronice, într-un litigiu împotriva Consiliului Concurenței, ca urmare a aplicării unor amenzi societății Hidroelectrica și altor 11 comercianți de energie pentru încheierea unor contracte de furnizare de energie electrică pe termen lung, pretins anticoncurențiale. Litigiul, ce are ca obiect anularea deciziei Consiliului Concurenței, este unul complex, implicând evaluarea pieței de energie și aspecte legate de standardele corecte de probă și de aplicare a legii.
  • Frieslandcampina România, filiala locală a producătorului european de produse lactate FrieslandCampina, în legătură cu un litigiu (faza procesuală a recursului) având ca obiect anularea deciziei Consiliului Concurenței și a amenzii aferente aplicate în cadrul primei investigații inițiate de Consiliul Concurenței cu privire la potențiale înțelegeri anticoncurențiale din sectorul de retail alimentar din România.
  • Teamnet International, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de software din România, într-o investigație declanșată de Consiliul Concurenței în legătură cu o procedură de achiziție publică inițiată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cu privire la achiziționarea unui software destinat gestionării alocării fondurilor nerambursabile și subvențiilor pentru terenuri agricole și activități agricole în România. Consiliul Concurenței a finalizat investigația și a decis nesancționarea clientului nostru, impunând în același timp amenzi pentru trucarea de licitații altor două societăți investigate.
  • Electromagnetica S.A., unul dintre cei mai longevivi și renumiți producători români de aparate electronice, în cadrul unei investigații declanșate de Consiliul Concurenței pe piața contoarelor de energie electrică și a sistemelor de măsurare a energiei din România, în vederea identificării eventualelor trucări de licitații și a altor practici de coluziune/ de împărțire a pieței între furnizorii de sisteme de măsurare ai operatorilor de distribuție a energiei electrice din România. Echipa noastră reprezintă clientul în instanță în vederea suspendării și anulării deciziei Consiliului Concurenței.
  • Arena S.A.S., în chestiuni privind compatibilitatea cu regulile de concurență a unei potențiale implementări în România a unui acord de achiziție în comun, împreună cu un lanț local de magazine de bricolaj (DIY). Acest tip de structură de cumpărare în comun, deși utilizat pe scară largă în Europa de Vest, nu a fost implementat în România până în prezent, iar implicațiile regulilor de concurență sunt numeroase și pun întrebări dificile cu privire la compatibilitatea cu regulile de concurență din România și practica autorității naționale de concurență.
  • Enel România, în legătură cu două investigaţii sectoriale separate, declanşate pe pieţele energetice şi de producţie a agentului termic în România, incluzând efectuarea unui analize de tip due diligence din perspectiva dreptului concurenţei cu privire la toate documentele şi corespondenţa relevantă, în vederea confirmării conformităţii acestora cu cadrul juridic concurenţial actual; în acest sens, am pus bazele unui Program complex de conformitate cu legea concurenţei care urma a fi implementat de client în cadrul procedurilor sale interne, precum şi în relaţiile cu terţii, inclusiv cu autorităţile publice.
  • Desitin Artzneimittel, cu privire la noile contracte de distribuție implementate în România, precum și la aspectele legate de dreptul concurenței derivate dintr-un sistem nou de distribuție, ținând cont de noile probleme identificate de Consiliul Concurenței din România în urma investigației sale sectoriale în sectorul farmaceutic.
  • Abbott Products România S.R.L., filiala locală a unui mare furnizor internațional de echipamente pentru diagnostic in vitro, în evaluarea sistemului propriu de distribuție de aparate medicale de diagnostic in vitro și consumabile conexe (reactivi) din România și a potențialelor practici anticoncurențiale care ar putea rezulta din comportamentul clienților lor, entități private și publice.
  • Genesis Pharma Ltd., pe parcursul întregii negocieri privind încheierea unui acord de distribuție a medicamentelor cu unul dintre cei mai importanți distribuitori români de medicamente. Mandatul nostru a inclus consultanță juridică privind respectarea normelor în domeniul dreptului concurenței și a legislației farmaceutice.
  • Nokia Corporation, în ceea ce privește integrarea mai multor companii Alcatel/Lucent în structura corporativă a noului grup de companii, ca urmare a achiziției de către Nokia (listată la Helsinki, Bursa din New York și Euronext Paris), prin intermediul unei oferte publice, a peste 90% din acțiunile Alcatel-Lucent S.A. (o societate franceză de echipamente de telecomunicații care activează la nivel mondial, listată la Euronext Paris și Bursa din New York).
  • Jaf Global GmbH, un lider în industria de fabricație a furnirului și a altor produse din lemn și pardoseli, în legătură cu achiziția unei entități cu sediul în Ungaria și a filialelor sale, deținând spații de depozitare a lemnului. Echipa noastră a obținut autorizarea concentrării economice de către Consiliul Concurenței din România într-un termen scurt.
  • Rewe prin intermediul filialei sale locale, operator al rețelei de magazine de discount Penny și XXL, în legătură cu aspectele de concurență incidente în activitatea zilnică a societății și în relațiile cu furnizorii săi și alți parteneri de afaceri.
  • Kaufland România, cel mai important comerciant cu amănuntul de produse alimentare din țară din perspectiva numărului de locații operate, în legătură cu un proiect complex de achiziție în comun cu retailerul Lidl.
  • GEFCO România, un furnizor important de servicii logistice din România, în legătură cu eventuale îngrijorări ce puteau rezulta din perspectiva legislației privind concurența neloială, din abordarea sau prin încheierea de relații contractuale de muncă cu angajații unui concurent.
  • Accenture, un furnizor de servicii de strategie, consultanță, servicii digitale, tehnologie și operațiuni, prin intermediul filialei sale locale, cu privire la eventualele implicații rezultate din perspectiva legislației privind concurența neloială, aferente transferul unui contract și a potențialului transfer al angajaților implicați în acel contract.
  • Premier Capital Plc., un important fond de investiții maltez, cu privire la achiziționarea operațiunilor McDonald’s din România. Activitatea noastră a inclus un proces de due diligence în ceea ce privește activitatea McDonald’s și cea a numeroșilor săi francizați, precum și adaptarea sistemului prin care toate aceste întreprinderi ar putea fi aduse sub aceeași umbrelă în urma procesului de concentrare.
  • KT & G Corporation, cel mai mare producător de tutun din Coreea de Sud, în legătură cu analiza contractelor de agenție și distribuție într-o acțiune amplă de prospectare a pieței inițiată de către client, în vederea intrării pe piața românească a tutunului.
  • Hudson Americas LP, un important fond de investiții, în ceea ce privește scindarea unei serii de participații în structuri corporative din România care activează pe piața caselor de amanet. Mandatul nostru a inclus evaluarea eventualelor obligații de notificare privind controlul concentrărilor economice în legătură cu o astfel de tranzacție.
  • Intact Group, în faţa instanţelor din România în disputa cu cel mai mare operator de cablu din România, legat de refuzul discriminatoriu de a demara negocieri pentru retransmiterea programelor de televiziune ale clientului.
  • CRH Group Services Limited, ce activează în sectorul fabricării şi distribuţiei de produse de construcţie, în legătură cu achiziţia anumitor societăți aparţinând Lafarge România, cea mai mare societate română din sectorul construcţiilor, în cadrul procedurii de cesionare aprobată de Comisia Europeană în legătură cu dosarul Lafarge / Holcim. Realizarea unui exerciţiu de analiză juridică pentru identificarea oricăror îngrijorări concurenţiale existente.
  • Inform Lykos, unul dintre cei mai mari jucători din industria tiparului din România, într-o investigație deschisă în anul 2013 de autoritatea națională de concurență având ca obiect un presupus comportament de tip cartel sub forma trucării de licitații, în legătură cu anumite proceduri de ofertare pe piața de servicii de tipărire.
  • Havi Logistics, un furnizor important al unei game largi de servicii de logistică, inclusiv achiziţii, gestionarea stocurilor, transport, livrare şi facturare, privind analizarea şi restructurarea relaţiei sale cu unii dintre principalii clienţi internaţionali şi naţionali, precum McDonald’s, cel mai mare lanţ de restaurante fast food din lume, şi OMV Petrom, o societate română integrată din domeniul petrolier, cea mai mare societate din România şi cel mai mare producător de petrol şi gaze naturale din Europa de Sud-Est.
  • Antena TV Group, unul din cei mai mari producători de conţinut audio-vizual din România, în legătură cu o investigaţie iniţiată de Consiliul Concurenţei privind un abuz de poziţie dominantă al operatorului principalei reţele de cablu din România prin refuzul de a retransmite un canal must-carry operat de client şi în legătură cu atacarea unei decizii a autorităţii recomandând modificarea legislaţiei privind statutul must-carry.
  • Colas Drumuri, filiala unui gigant internaţional în domeniul construcţiilor de drumuri, cu privire la o investigaţie lansată de Consiliul Concurenţei referitoare la o pretinsă trucare a unei licitaţii pentru servicii de întreținere drumuri. Investigaţia a fost ulterior finalizată de autoritatea de concurenţă prin constatarea inexistenţei unei fapte anticoncurențiale.
  • Audi A.G., cu privire la un proiect inovator privind funcționalitățile mașinilor sale, care implică o analiză a posibilelor riscuri și oportunități oferite de regulile de concurență pentru implementarea strategiei comerciale inovatoare a societății.
  • Sab Miller, o societate multinaţională producătoare de bere, una dintre cele mai mari din lume, în legătură cu analiza concentrării economice ocazionate de achiziţia anumitor mărci de bere de pe piaţa din România, cât şi în cadrul procedurilor complete de notificare a operaţiunii de concentrare economică şi autorizare apărute în urma achiziţiei, în valoare de 10.000.000 EURO, a pachetului majoritar de acțiuni în unul dintre cei mai de tradiţie şi de renume producători de bere din România.
  • Müller Dairy România, în contextul investigaţiei declanşate de către Consiliul Concurenţei pe piaţa comerţului cu amănuntul a produselor alimentare vizând potenţiale înţelegeri anticoncurenţiale între producători şi un număr de lanţuri de retail. Autoritatea de concurenţă a decis să nu sancționeze clientul nostru.
  • Generali Fond de Pensii S.A., unul dintre principalii jucători de pe piaţa pensiilor administrate privat din România (Pilonul II), în cadrul procedurilor de investigaţie desfăşurate de Consiliul Concurenţei, având ca obiect un cartel de împărţire a pieţei pensiilor obligatorii administrate privat, precum şi în legătură cu o posibilă încălcare a prevederilor art. 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Mandatul nostru a acoperit întreaga gamă de aspecte de concurență, de la inspecţii inopinate desfăşurate imediat după lansarea investigaţiei, asigurarea asistenţei în legătură cu solicitările ulterioare de informaţii şi alte activităţi conexe specifice investigaţiei, până la audierile organizate de Consiliul Concurenţei în baza constatărilor reţinute în Raportul de Investigaţie. În plus, am reprezentat clientul în timpul acţiunilor în instanţă iniţiate împotriva deciziei emise de Consiliul Concurenţei.
  • Volkswagen, cu privire la aspectele de dreptul concurenței asociate unui model de afaceri nou și inovator în ceea ce privește funcționalitățile auto, inclusiv o analiză a posibilelor riscuri și oportunități oferite de regulile de concurență pentru implementarea strategiei comerciale a societății.
  • Belupo Pharmaceuticals and Cosmetics, un important producător croat de medicamente, în legătură cu investigaţia derulată de Consiliul Concurenţei cu privire la o pretinsă încălcare a normelor de concurență atât la nivel naţional, cât şi la nivelul UE, prin restricționarea comerţului paralel.
  • GlaxoSmithKline, o companie globală specializată în produse farmaceutice, biologice și vaccinuri, în legătură cu investigaţia şi inspecţiile inopinate desfăşurate de Consiliul Concurenţei din România cu privire la anumite pieţe de medicamente, precum şi în legătură cu diverse aspecte concurenţiale ocazionate de contracte de distribuţie încheiate cu distribuitorii angro, activități de training al salariaţilor şi elaborarea de programe de conformitate, precum şi cu privire la întreaga gamă de probleme de dreptul concurenţei aferentă achiziţiei celui mai mare grup privat de societăţi farmaceutice din România.
  • H Lundbeck A/S, un important producător de medicamente din Danemarca, în relaţia cu o serie de autorităţi publice relevante pentru activitatea sa pe piaţa din România, inclusiv analiza aprofundată a reglementărilor şi a jurisprudenţei relevante din România cu privire la protecţia drepturilor sale împotriva producătorilor de medicamente generice, în contextul investigaţiei sectoriale a Comisiei Europene pe piaţa medicamentelor şi al Rapoartelor Preliminar şi Final ale acesteia.
  • Roche Diagnostics International Ltd., cu privire la întreaga gamă de aspecte concurențiale asociată achiziției în valoare de 17.500.000 EUR, a diviziei de diagnostic in vitro a Top Diagnostic, inclusiv notificarea operaţiunii de concentrare economică la Consiliul Concurenţei şi obţinerea autorizării acesteia.
  • ARPIM (Asociația Română a Producătorilor și Importatorilor de Medicamente), Abbott Laboratories, Servier, Roche, Eli Lilly, în legătură cu investigaţia sectorială desfăşurată de Consiliul Concurenţei pe piaţa distribuţiei angro de medicamente din România, inclusiv prin activități de instruire, conceperea și implementarea unor programe specifice de conformare și reprezentarea în fața Consiliului Concurenţei.
  • Mccann Erickson, Brand Programming Network și Initiative Media, într-o investigaţie declanşată de autoritatea naţională de concurenţă pe piaţa de achiziţie de spaţiu publicitar.
  • URBB, producătorul local şi distribuitorul unor mărci de bere internaţionale renumite, într-o investigaţie sectorială declanşată de autoritatea naţională de concurenţă pe piaţa berii, cât şi cu privire la restructurarea contractelor sale comerciale după încheierea investigaţiei sectoriale.
  • Anchor Grup, un dezvoltator imobiliar de top şi operator a două dintre cele mai importante centre comerciale din Bucureşti, cu privire la o investigaţie sectorială pe piaţa operării de cinematografe din România.
  • Romticket, un important emitent de bonuri de masă de pe piaţa din România, în legătură cu o plângere către autoritatea naţională de concurenţă cu privire la existenţa unei înţelegeri anticoncurenţiale între trei jucători importanţi de pe piaţa bonurilor de masă. Urmare a plângerii formulate, autoritatea a lansat o investigaţie pe această piaţă.
  • Agrafood S.R.L., filiala locală a unuia dintre cei mai importanţi procesatori de carne de pui şi vită din Europa, cu privire la aspectele de control al concentrării economice ocazionate de achiziţia a trei ferme de pui.
  • Romstal Leasing, parte a KBC Group, în legătură cu o plângere depusă de o societate concurentă la Consiliul Concurenţei, privind un potențial abuz de poziţie dominantă în legătură cu comportamentul de piaţă al clientului.
  • Banca Transilvania, una dintre cele mai importante bănci cu sediul central în România, în legătură cu investigaţia desfăşurată de Consiliul Concurenţei având ca obiect piaţa serviciilor bancare din România.
  • Re Power, în legătură cu procedurile de autorizare a operaţiunii de concentrare economică în urma achiziţiei unui furnizor român de energie. Am asistat clientul în întreaga gamă de activități aferente tranzacţiei, negocierile, redactarea şi finalizarea contractului, depunerea şi susţinerea în faţa Consiliului Concurenţei a notificării operaţiunii de concentrare economică şi obţinerea autorizării acestuia pentru tranzacţie.
  • Schindler România, filiala locală a unuia dintre cei mai importanţi producători de scări rulante şi ascensoare din lume, în relaţia cu Consiliul Concurenţei şi consilierea clientului cu privire la procedurile de analiză a pieţei întreprinse de Consiliul Concurenţei pe piaţa de scări rulante şi ascensoare din România, în conformitate cu procedurile demarate la nivelul UE de Comisia Europeană.
  • Ursus Breweries, filiala locală a unuia dintre cei mai importanţi producători de bere din lume, cu privire la un număr semnificativ de probleme în materia dreptului concurenței, inclusiv contracte de distribuţie, politici de discount şi activităţi de promovare până la politici de conformitate, inclusiv elaborarea unui Program specific de conformare cu regulile de concurență.
  • Hitachi Motors Europe, filiala europeană a unui conglomerat japonez de produse de inginerie şi electronice, în legătură cu implementarea unui nou sistem de distribuţie a utilajelor grele şi evaluarea compatibilităţii acestuia cu prevederile Legii concurenţei din România şi cu implementarea corespunzătoare a acestui contract.
  • Mitsubishi Motors, L’Oreal, Boconcept, Montblanc-Simplo GmbH și Garmin Europe, cu privire la structurarea şi implementarea mai multor contracte de distribuţie, având ca obiect sisteme de distribuţie exclusivă sau selectivă și contracte de franciză, conformitatea acestora cu legile şi reglementările concurenţiale, inclusiv reprezentarea în relaţia cu autorităţile de concurenţă.
  • Asociaţia Producătorilor de Bere din România, cu privire la respectarea normelor de concurenţă naţionale şi comunitare având ca obiect schimbul de informaţii referitoare la activităţile membrilor acesteia.
  • Enel S.p.A., în urma achiziţiei a două dintre filialele celei mai mari societăţi distribuitoare de energie electrică din România, în legătură cu obţinerea aprobării Consiliului Concurenţei, activitatea implicând redactarea notificării către Consiliul Concurenţei şi reprezentarea intereselor societăţii în toate aspectele ce ţin de procesul de notificare în faţa autorităţii de concurenţă.
  • Lindab, un grup internaţional specializat în producţia de materiale de construcţie şi ventilaţie, în legătură cu toate aspectele concurenţiale implicate de achiziţia a două societăţi române aparţinând celui mai important producător de acoperişuri metalice şi izolaţii din Slovacia, inclusiv pregătirea notificării operaţiunii de concentrare economică şi obţinerea autorizării din partea Consiliul Concurenţei.
  • PPF Partners, unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii din Republica Cehă, cu privire la o gamă largă de aspecte concurenţiale (inclusiv notificarea operaţiunii de concentrare economică şi ajutor de stat) aferentă achiziţiilor continue realizate de fond în România, printre altele, în sectoarele construcţiei de hoteluri şi utilităţi, cu o valoare totală care depăşeşte 200.000.000 EURO.

Aprecieri 


“Dreptul concurenţei continuă să ocupe un loc important în activitatea firmei, echipa acordând asistenţă juridică atât în privinţa aspectelor de consultanţă, cât şi de contencios.” Sursă: Chambers Europe

“Clientii laudă echipa de concurență, punând în evidență resursele excelente ale firmei și relația bună cu autoritățile.” Sursă: Chambers & Partners

Câștigătoare a premiului ILO “Client Choice Award” în domeniul Concurenței.

Firmă recomandată ca leader în domeniul Concurenței de prestigioasele ghiduri juridice din Marea Britanie.

“Avocații oferă soluții, sunt proactivi, oferă sprijin continuu, răspund rapid, sunt foarte eficienți și bine informați.” Sursă: Chambers & Partners

Clienții remarcă faptul că membrii echipei “au experiență, sunt responsabili și orientați către detalii”. Sursă: Chambers & Partners

“De încredere, răspund rapid, sunt orientați către detalii și comunică foarte bine cu clienții.” Sursă: Legal 500

“O echipă foarte respectată, cu excelente cunoștințe în domeniu. Oferă soluții bune și înțeleg cele mai complexe cazuri.” Sursă: Legal 500

Clienții spun: “Membrii echipei răspund foarte rapid la cereri, sunt orientați către soluții și aplică standarde vestice și cunostințe locale.” Sursă: Legal 500

Clienții apreciază Mușat & Asociații pentru echipa “puternică, dinamică, profesionistă și loială”. Sursă: Legal 500

Echipa Mușat & Asociații este “formată din parteneri dedicați, eficienți și profesioniști”. Sursă: Legal 500

Sursele spun: “Am ales Mușat & Asociații datorită serviciilor lor impecabile. Sunt prompți, inovatori și practici și oferă întotdeauna mai multe soluții care să se potrivească strategiei noastre de afaceri”. Sursă: Chambers Europe

“Muşat & Asociaţii oferă servicii excelente într-un mediu foarte dur.” Sursă: Chambers & Partners

“Suntem impresionați de cunoștințele echipei și de răspunsurile rapide. Echipa a dovedit că este eficientă, de încredere și proactivă.” Sursă: Chambers Europe e

“Mușat & Asociații – o firmă cu standarde internaționale și un actor important pe piața locală.” Sursă: Chambers & Partners

Avocații sunt “pragmatici, bine pregătiți și foarte preocupați de nevoile noastre”. Sursă: Chambers Europe

“Echipa formată din 12 avocati este capabilă să gestioneze o gamă largă de tranzacții și litigii din sfera dreptului concurenței /antitrust.” Sursă: Chambers Europe

“Rezultate extraordinare, livrate în mod profesionist și rapid.” Sursă: Legal 500

“Clienții și colegii sunt impresionați de volumul mare și de gradul înalt de complexitate al mandatelor gestionate de echipă.” Sursă: Chambers Europe

Clienții apreciază serviciile flexibile ale firmei: “Sunt întotdeauna prezenți când avem nevoie de ei, chiar într-un timp foarte scurt”. Sursă: Chambers & Partners

Clienții apreciază “pregătirea strategiei inovatoare de către avocați”, spunând că echipa “alocă timp pentru a lua în considerare toate aspectele problemelor”. Sursă: Chambers & Partners

Clienții sunt impresionați de avocații “foarte competenți, serioși și de încredere” din cadrul Mușat & Asociații. Sursă: Legal 500

Clienţii apreciază “competenţele echipei şi promptitudinea”, remarcând serviciile “excelente, fiind mereu siguri că vom primi ceea ce solicităm”. Sursă: Legal 500

Clienţii laudă „puterea de înţelegere rapidă a nevoilor clienţilor, competenţele echipei în legătură cu legislaţia română şi familiaritatea cu practica juridică internaţională”. Sursă: Legal 500

“Concurează cu uşurinţă cu orice altă firmă internaţională, în ceea ce priveşte acoperirea, expertiza şi viziunea.” Sursă: Legal 500

“Muşat & Asociaţii – un gigant român neobosit [care] deţine o listă impresionantă de clienţi corporatişti şi legături de neegalat cu agenţiile guvernamentale.” Sursă: Chambers & Partners

Clienţii consideră că firma dă dovadă de “profesionalism, are o echipă extraordinară de avocaţi, cu expertiză solidă”. Sursă: Legal 500

Un client pe deplin mulțumit declară: “Avocații întotdeauna propun soluții bune.” Sursă: Chambers & Partners

Muşat & Asociaţii deține „o parte dominantă a activității naționale” şi „se bucură de respect din partea competitorilor şi a clienților”. Sursă: IFLR 1000

“Clienţii spun că sunt atraşi de firmă pentru reactivitate şi orientarea către client.” Sursă: Chambers & Partners

Unul dintre clienți apreciază “cooperarea foarte bună și eficientă” cu echipa, adăugând că toți membrii acesteia “răspund rapid la cereri și sunt foarte muncitori”. Sursă: Chambers & Partners

Clientii remarcă faptul că “te poți baza” pe membrii echipei, “nu dezamăgesc niciodată și întotdeauna găsesc soluția potrivită”. Sursă: Legal 500

Clienții remarcă faptul că firma oferă “consultanță juridică foarte bună”, subliniază ca avocații sunt “foarte utili și reacționează foarte repede”. Sursă: Chambers & Partners

Clientii apreciază consultanța juridică cuprinzătoare pe care o oferă firma și subliniază faptul că avocații “lucrează întotdeauna extrem de bine”. Sursă: Chambers & Partners

“Foarte capabili, prompți, au cunoștințe juridice bune și sunt orientați către soluționarea nevoilor clienților.” Sursă: Legal 500

Clienții remarcă: “Avocații cunosc foarte bine legea și comunică proactiv și prompt.” Sursă: Chambers & Partners

“Clienţii Muşat & Asociaţii apreciază ‘abilitatea firmei de a pune la dispoziţie servicii juridice eficiente şi de a veni în întâmpinarea nevoilor clienţilor în mod proactiv.” Sursă: Legal 500

“Clienţii spun că au încredere în această echipa: “Suntem întotdeauna în direcția bună, mereu informați și consultați în toate privințele.” Sursă: Chambers & Partners

“Această firmă este implicată în unele dintre cele mai mari tranzacţii, care, de multe ori, sunt primele de acest fel” spun colegii.” Sursă: Chambers & Partners

Muşat & Asociaţii se bucură de o “prezență locală puternică” în România, dispunând totodată de o “capacitate impresionată de a coordona tranzacții transfrontaliere”. Sursă: Legal 500

Clienții remarcă faptul că echipa “alocă timp pentru a lua în considerare toate aspectele problemelor”, precum și “răspunsul prompt și concis”. Sursă: Legal 500

Clienții despre avocații Mușat & Asociații: “Nivel ridicat de profesionalism și implicare, spirit inovator și soluții originale”. Sursă: Chambers & Partners

Clienții despre Muşat & Asociaţii: “Nu puteți da greș cu Muşat, echipa lasă întotdeauna o impresie excelentă”. Sursă: Chambers & Partners

“Echipa este remarcabilă în toate privințele și nu vă va dezamăgi niciodată. Avocații își dedică timpul și resursele necesare pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clienților săi.” Sursă: Chambers Europe

“Apreciem abordarea invoatoare, alături de atitudinea proactivă pe care o au.” Sursă: Chambers Europe

VEZI TOT

Print Friendly, PDF & Email