1990  Gheorghe Mușat (avocat pledant din anul 1983) își începea activitatea în calitate de consultant în domeniul avocaturii de business, împreună cu alți doi avocați, sub denumirea de „Mușat & Asociații”; până la sfârșitul anului, firma avea opt avocați, majoritatea tineri practicieni, iar societatea era privită ca una dintre cele mai dinamice firme de avocatură de business de pe piața de servicii juridice din România.
1991 –1995 Firma de avocatură a acordat asistență juridică unui vast portofoliu de corporații străine de renume, cum ar fi Société Générale, Rhône-Poulenc (în prezent Sanofi), Ciments Français, Renault, Bouygues, Crédit Lyonnais, American International Group (A.I.G.), AT&T, Standard Oil, British Petroleum etc., cu privire la investițiile și subsidiarele acestora din România. Odată cu adoptarea Legii nr. 51/1995 privind exercitarea profesiei de avocat, Mușat & Asociații a fost înregistrată ca societate profesională de avocatură, având patru avocați asociați și șaisprezece avocați colaboratori.
1996  A fost lansată prima ediție a ghidului juridic „Doing Business in Romania®”, ajuns în prezent la a unsprezecea ediție.

Shell (Marea Britanie) și Shell Exploration Romania au fost reprezentate juridic în negocierea și semnarea primului contract de explorare petrolieră încheiat de România cu un investitor străin după 1989, precum și în privința altor investiții ale companiei Shell în România. Firma de avocatură a acordat asistență juridică și Guvernului României cu privire la redactarea unei noi Legi a Petrolului, în conformitate cu standardele internaționale, în vederea încurajării investițiilor străine în industria petrolieră din România.

1997  Mușat & Asociații a reprezentat compania Glaxo Smithkline Beecham, în calitate de coordonator al echipei române de avocați, în procesul de achiziție a Grupului Europharm, prima tranzacție privată de anvergură din România, cu o valoare de cca. 100 milioane de euro.

Guvernul României a angajat societatea de avocatură (în consorțiu cu Clifford Chance – Marea Britanie) pentru consiliere juridică în prima încercare de privatizare a S.N. Petrom S.A. cu un investitor strategic.

Petromin S.A., Navrom S.A. și Romline S.A. (principalele societăți de transporturi navale din România) au fost reprezentate într-o dispută de maximă complexitate cu Klaveness (Norvegia) și Moira (Grecia), având ca scop recuperarea de către statul român a unor nave de mare capacitate pentru transportul de minereuri, ce au fost transferate inițial către societăți de tip offshore.

1998  GE Capital a fost reprezentată de Mușat & Asociații în achiziția Banc Post în prima privatizare a unei bănci românești, precum și în încercarea de achiziționare a Băncii Române de Dezvoltare, deținute tot de către statul român.

Firma de avocatură a acordat consultanță juridică corporațiilor Sümerbank (Turcia) și Akmaya (o importantă societate petrolieră din Turcia) cu privire la achiziția S.C. Petromidia S.A. (cea mai mare rafinărie de petrol din România).

Guvernul României a angajat societatea Mușat & Asociații, în consorțiu cu Deutsche Bank și ABN AMRO Bank, pentru consultanță privind propunerea de privatizare a TAROM (societatea națională de transporturi aeriene).

1999  Mușat & Asociații a acordat asistență juridică Fondului Proprietății de Stat din România (FPS) în vânzarea Băncii Agricole către Raiffeisen Bank, în cadrul unei tranzacții care a fost calificată de către Banca Mondială și Guvernul României drept „privatizarea de succes a anului 1999”.

Societatea de avocatură Mușat & Asociații a fost desemnată de Banca Mondială consultant juridic principal (în consorțiu cu Rotschild și Clifford Chance), în implementarea planului de restructurare a creditelor neperformante ale Bancorex, demers considerat a fi un prim pas spre privatizarea Bancorex. Ulterior, societatea a asistat Banca Mondială și Guvernul României în procedura de transfer al portofoliului de credite neperformante de la Bancorex către AVAB (entitate nou înființată și deținută de către statul român, destinată exclusiv administrării activelor bancare de stat).

2000  Mușat & Asociații a consiliat compania Michelin în preluarea Tofan Grup (inclusiv filialele acestuia Victoria Florești și Silvania Zalău), această tranzacție fiind considerată de către întreaga comunitate de afaceri și de către presa de business drept cea mai importantă tranzacție privată a anului.

Mușat & Asociații a acordat asistență juridică BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție) și IFC (International Financial Corporation) în legătură cu investițiile acestora și cu facilitățile de finanțare oferite mai multor societăți de stat și private din România.

De asemenea, firma a acordat consultanță juridică Ministerului Finanțelor cu privire la Proiectul de Conversie a Creanțelor în Acțiuni, inițiat de Guvern, în vederea achitării datoriilor societăților de stat către bugetul de stat.

2001  Arcelor Mittal (fostul Mittal Steel) a fost reprezentat de Mușat & Asociații în achiziția Sidex Galați (cel mai mare producător de oțel din Europa de Est), tranzacție în valoare de 800.000.000 de euro, care a primit premiul pentru cea mai importantă privatizare a anului.

Societatea de avocatură a acordat consultanță juridică pentru Eurocopter (Franța) cu privire la investițiile sale din România în domeniul aviației și contractele de asociere încheiate cu entități juridice române din domeniul aviației.

2002  Mușat & Asociații  a acordat consultanță pentru Guvernul României în legătură cu privatizarea cu succes a Alro S.A. – Slatina și Alprom S.A., principalii producători naționali de aluminiu (tranzacție realizată în cadrul unui program al Băncii Mondiale).

De asemenea, firma de avocatură a reprezentat societatea franceză de utilități Suez Lyonnais des Eaux cu privire la asocierea în participațiune cu Municipiul București în legătură cu Proiectul Crivina și, respectiv, cu Municipiul Timișoara, în legătură cu Proiectul Aquatim.

Mușat & Asociații se mută într-un nou sediu situat pe Bd. Aviatorilor nr. 43, o clădire ultramodernă de birouri, proiectată special pentru a oferi cele mai bune condiții de lucru unei societăți de avocatură formate din peste 100 de avocați și 100 de persoane reprezentând personalul administrativ.

2003  Arcelor Mittal (fostul Mittal Steel) a fost reprezentat de Mușat & Asociații în legătură cu achiziția pachetului majoritar de acțiuni deținute de statul român la trei producători naționali de oțel, anume Siderurgica S.A. – Hunedoara, Petrotub S.A. – Roman și Tepro S.A. – Iași (a doua achiziție a anului din punctul de vedere al valorii tranzacției).

Societatea de avocatură a acordat consultanță juridică pentru Cora (principalul lanț de hypermarketuri din Franța) în legătură cu o serie de achiziții și proiecte de investiții în vederea dezvoltării unei ample rețele comerciale în România.

2004  Societatea de avocatură a acordat asistență juridică pentru SBS Broadcasting cu privire la achiziția cu succes a postului de televiziune Prima TV și a principalelor posturi de radio FM din România: Kiss FM, Radio Star, Canet Radio, TV K Lumea etc., aceasta fiind una dintre cele mai mari tranzacții realizate în domeniul media din România.

De asemenea, societatea de avocatură a reprezentat compania Occidental Oil & Gas Corporation (o importantă societate petrolieră din S.U.A.), în încercarea de achiziție a pachetului majoritar deținut de statul român la S.N. Petrom S.A.

2005  Societatea Mușat & Asociații a consiliat compania Enel (Italia) în legătură cu achiziția cu succes a Electrica Dobrogea și Electrica Banat, prima privatizare a unor societăți de distribuție a energiei electrice din România.

Mușat & Asociații a soluționat cu succes primul arbitraj comercial internațional (suma aflată în litigiu depășind 350.000.000 de euro), reprezentând Guvernul României într-un proces împotriva societății americane Noble Ventures, în fața Curții Internaționale pentru Soluționarea Disputelor (ICSID) din Washington.

2006  Mușat & Asociații a acordat consultanță juridică pentru Sider Sipe S.A. (Italia) în legătură cu vânzarea pachetului majoritar deținut la Ductil Steel Buzău SA, în valoare de 120.000.000 de euro, către un important investitor european (a doua achiziție a anului din punct de vedere al valorii tranzacției).

De asemenea, societatea a acordat consultanță juridică pentru Banca KBC (Belgia) în legătură cu achizițiile, în valoare de 75.000.000 de euro, ale Romstal Leasing IFN S.A. și Swiss Capital S.A., cât și în legătură cu încercarea de achiziție a Băncii Comerciale RomâneBCR (cea mai mare privatizare ce urma a fi realizată în România).

Mușat & Asociații a înființat două societăți afiliate: Mușat & Asociații Restructuring/ Insolvency și Mușat & Asociații Intellectual Property.

2007  Consilier juridic principal al Enel (Italia) cu privire la achiziția Electrica Muntenia Sud (principala societate de distribuție a energiei electrice din România), în valoare de 820.000.000 de euro, aceasta fiind catalogată de către Autoritatea pentru Privatizare din România și de către mass-media drept a treia cea mai mare privatizare realizată vreodată în România.

AFI Europe a selectat societatea Mușat & Asociații în vederea achiziției cu succes, pentru suma de 78.000.000 de euro, a companiei New Century Holding, implicată în proiectul Cotroceni Park (New Century Holding a construit AFI Palace Cotroceni, valoarea investiției depășind 300.000.000 de euro).  

2008  Societatea de avocatură a acordat consultanță firmei PPF Partners (un important fond de investiții european), în legătură cu achiziția S.C. Continental S.A. și a altor societăți private din România, cu o valoare totală de peste 200.000.000 de euro, și în legătură cu achiziția cu succes a Gaz Sud S.A., pentru suma de 62.000.000 de euro.

Mușat & Asociații a reprezentat Nokia Corporation (Finlanda) în implementarea Proiectului Greenfield de la Jucu, constând în relocarea uzinei de producție Nokia din Germania în România, operațiune considerată de către presa de afaceri drept „cea mai mare investiție greenfield a anului”.

2009  Societatea de avocatură a acordat asistență juridică Băncii Transilvania în legătură cu vânzarea pachetului majoritar deținut la BT Asigurări către Groupama (Franța), în valoare de 100.000.000 de euro, vânzare pe care presa de afaceri din România a numit-o „cea mai importantă tranzacție a anului  în domeniul asigurărilor”.

Societatea a fost desemnată de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) consilier juridic principal în România în legătură cu împrumutul în valoare de 700 milioane de euro, acordat Municipalității București și Regiei Autonome Metrorex, în vederea reabilitării infrastructurii și dezvoltării urbane.

Mușat & Asociații a înființat primul birou teritorial la Cluj-Napoca.

2010  Mușat & Asociații a acordat asistență juridică companiei Rompetrol Group NV în legătură cu achiziția acțiunilor disponibile la tranzacționare la Rompetrol Rafinare S.A., în valoare de 90.000.000 de euro; tranzacția a fost considerată oferta publică obligatorie cu cel mai mare succes dintre toate tranzacțiile similare de până atunci realizate pe Bursa de Valori București.

Societatea de avocatură a reprezentat și asistat fondul privat de investiții din SUA Platinum Equity LLC, în legătură cu trei tranzacții distincte privind vânzarea a trei fabrici care produc piese de schimb și subansamble pentru Volkswagen, Audi și DAF.

Societatea Mușat & Asociații a sărbătorit 20 de ani de excelență pe piața românească și a fost felicitată deopotrivă de clienți, presă și colegi de breaslă pentru standardele sale înalte de practică juridică și pentru contribuția adusă la dezvoltarea pieței avocaturii de business din România.

2011  Societatea a fost angajată de Guvernul României (Ministerul Economiei) în legătură cu selectarea investitorilor pentru construcția Hidrocentralei de la Tarnița-Lăpuștești, cu o capacitate estimată de instalare de 1.000 MW, operațiune evaluată la 1,3 miliarde de euro. 

Mușat & Asociații a reprezentat cu succes ThyssenKrupp în fața instanțelor din România în legătură cu unul dintre cele mai complexe și de durată litigii internaționale, decurgând din tranzacții de vânzare – cumpărare a oțelului în timpul regimului politic comunist; valoarea despăgubirilor solicitate a fost de 50.000.000 USD.

Mușat & Asociații a câștigat premiul „Firma de Avocatură a Anului pe plan național (2011), distincție acordată anual de reputata publicație International Financial Law Review (IFLR) și premiul „Firma de Avocatură a Anului în România” acordat de renumitul ghid juridic Chambers Europe (Premiile Chambers pentru Excelență 2011).

2012  Societatea a fost selectată de Ministerul Economiei în legătură cu oferta publică secundară pe Bursa de Valori București, pentru vânzarea de către statul român a pachetului de 15% din acțiunile deținute la Transgaz (operatorul tehnic al sistemului național de transport de gaze naturale) și pentru vânzarea a 15% din acțiunile deținute la Transelectrica (operatorul național de transport de energie electrică), cu o valoare totală a tranzacției de peste 109 milioane de euro (cea mai importantă tranzacție a anului pe piața de capital).

Societatea a acordat, de asemenea, asistență juridică pentru Ministerul Transporturilor (în consorțiu cu PWC) în legătură cu privatizarea propusă a CFR Marfă S.A. către un investitor strategic.

Societatea a fost selectată de Colas (unul dintre cele mai mari grupuri la nivel mondial din domeniul construcțiilor) pentru reprezentare și asistență juridică în mai multe dosare complexe de arbitraj în fața Curții Internaționale de Arbitraj ICC Paris împotriva CNADNR (Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România), valoarea cumulată a pretențiilor financiare depășind 95 milioane USD.

Mușat & Asociații a fost premiată cu „Gold Award pentru Cea Mai Bună Societate de Avocatură din Europa Centrală și de Est în Anul 2012”, premiu acordat de International Legal Alliance Summit (Paris 2012).

2013  Societatea a fost selectată de Ministerul Economiei pentru asistență juridică în vederea pregătirii ofertei publice pentru vânzarea a 10% din capitalul social al Nuclearelectrica (producătorul național de energie nucleară) pe Bursa de Valori București, tranzacție finalizată cu succes în septembrie 2013; valoarea tranzacției a depășit 70.000.000 de euro și a reprezentat cea mai mare tranzacție a anului pe piața de capital din România.

Mușat & Asociații a obținut o hotărâre arbitrală pe deplin favorabilă, apărând interesele Enel în cadrul procedurii de arbitraj internațional în fața Curții Internaționale de Arbitraj ICC Paris, valoarea pretențiilor ridicându-se la 59.000.000 USD.

Mușat & Asociații a câștigat pentru a doua oară Premiul „Firma de Avocatură a Anului în România” (2013), acordat de International Firm Law Review (IFLR) în cadrul ceremoniei de acordare a Premiilor Europene IFLR.

2014  Mușat & Asociații a fost desemnată să asiste Electrica SA privind oferta publică primară (IPO) pentru vânzarea la Bursa de Valori București a pachetului de acțiuni, deținut la DFEE Electrica (unul dintre principalii operatori din sectorul energetic din România), listarea reușind să atragă fonduri record de aproximativ 440.000.000 de euro; această tranzacție a fost numită de presa de afaceri cea mai mare tranzacție realizată vreodată pe piața de capital din România.

Societatea Mușat & Asociații a acordat consultanță pentru Enel în legătură cu tentativa de vânzare a filialelor sale din România – Enel Muntenia S.A., Enel Banat S.A., Enel Dobrogea S.A. și Enel Energie S.A.

De asemenea, societatea a reprezentat Sterling Resources Ltd. în transferul a 65% din participația sa deținută în zona de apă adâncă a perimetrului Midia 15 din Marea Neagră către ExxonMobil Exploration și OMV Petrom SA.

2015  Societatea a acordat asistență juridică societății CRH (Irlanda) cu privire la achiziția societății Lafarge România, important producător de materiale de construcții pe plan local (ca parte a unei tranzacții globale cu o valoare totală de 6,5 miliarde de euro); pentru această operațiune de preluare, Ziarul Financiar a acordat premiul „cea mai importantă tranzacție a anului din România”.

Societatea a fost desemnată consultant juridic principal de către Guvernul României (în consorțiu cu UBS – Marea Britanie, Swiss Capital și BT Titluri de Valoare) în legătură cu vânzarea pachetului de acțiuni de 46% deținut de statul român la Telekom România (fostul Romtelecom – operatorul național de telecomunicații din România), aceasta fiind considerată de către Guvernul României drept cea mai complexă privatizare a anului.

Mușat & Asociații au asistat și au reprezentat compania Enel Distribuzione SpA (în calitate de pârâtă) în cadrul celei mai complexe proceduri de arbitraj internațional desfășurate vreodată în fața Curții Internaționale de Arbitraj ICC Paris împotriva unei societăți din România, valoarea pretențiilor depășind 900 milioane de euro.

Mușat & Asociații sărbătorește 25 de ani de excelență în practica avocaturii de business, rămânând în continuare un reper al excelenței avocațiale și al integrității profesionale.

2016  Consilierea Ciech S.A. şi a filialei locale a acesteia, Ciech Soda Romania S.A., una dintre cele mai mari firme din sectorul chimic din Europa, privind aspecte de drept român în legătură cu finanţarea de către Ciech S.A. printr-o facilitate de credit bancar, în valoare de aproximativ 373 milioane euro, pentru refinanţarea datoriei existente a acesteia, care consta în obligaţiuni cu rang înalt (cu o valoare de 245 milioane euro), facilităţi de credit reînnoibile şi finanţarea nevoilor de capital de lucru.

Consilierea Premier Capital PLC în legătură cu achiziţia operaţiunilor locale ale McDonald’s, o tranzacţie care a implicat echipa în toate etapele procesului de achiziţie – atât pe parcursul negocierilor dintre Premier Capital şi McDonald’s, precum şi pe parcursul negocierilor desfăşurate cu banca ce finanţează achiziţia. Tranzacția a fost numită de Ziarul Financiar cea mai mare tranzacție HoReCa a anului.

2017  Consilierea Emerson, un lider global în domeniul tehnologiei și ingineriei, cu privire la vânzarea către Nidec Corporation a diviziilor sale Leroy Somer și Control Techniques, în valoare de 1.2 miliarde USD.

Consilierea Penta Investments, în legătură cu achiziția de către aceștia a A&D Pharma (cel mai mare lanț farmaceutic din România). Achiziția a fost numită de presa de business cea mai mare tranzacție a anului de pe piața farmaceutică din România, cu o valoare de peste 300 milioane EUR.

2018  Asistență juridică pentru Damen Shipyards Group, în legătură cu achiziția de la Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering a celui mai mare șantier naval din România, cu o valoare totala a tranzactiei de peste 800 milioane EUR. Mandatul prevedea caracteristici unice, implicând negocieri atât cu societatea de vânzare cât și cu celălalt acționar al țării, companie românească de stat.

Consilierea oferită cu succes companiei Spectrum Brands , o companie de produse de larg consum în valoare de 5 miliarde de dolari, în legătură cu vânzarea diviziei globale de baterii și produse portabile de iluminat către compania Energizer Holding Inc., unul dintre cei mai mari producători de baterii primare și produse portabile de iluminat. Acordul a fost încheiat la începutul lunii ianuarie 2019.

Print Friendly, PDF & Email