monia-dobrescu
MONIA DOBRESCU
attonery_underline

Partner

Arii de practică: Drept Imobiliar & Construcții, Drept Bancar, Drept Societar & Comercial, Fuziuni & Achiziții, Dreptul Muncii, Asigurări

 

Telefon: +40 21 202 59 19

Fax:  +40 21 223 04 95

E-mail: monia.dobrescu@musat.ro 

 

Adresa: Bulevardul Aviatorilor 43, Sector 1, Cod poștal 011853, București, România

Monia Dobrescu este specializată în drept Bancar și Financiar. Monia a consiliat mari companii și grupuri financiare internaționale în legătură cu diverse proiecte de restructurare a împrumuturilor, scheme de finanțare și refinanțare, precum și finanțare și securizare a proiectelor și activelor. Aria ei de expertiză acoperă toate aspectele ce țin de legislația financiar-bancară, cu accent pe finanțări, atât pe cele care privesc materia contractelor și problemele de reglementare, precum și aspecte corelative, specifice serviciilor de mobile banking, domeniului fintech, criptomonedă, etc. 

Experiența Moniei o recomandă și în domeniul imobiliar și al construcțiilor. A fost implicată într-un număr mare de proiecte imobiliare, reprezentând atât proprietari, cât și chiriași. Monia a asistat atât creditori, cât și mari dezvoltatori în proiecte sofisticate și complexe, cu probleme juridice care exced cadrul legal obișnuit. Monia a oferit consiliere inclusiv cu privire la aspecte de reglementare și autorizare, restructurări de portofolii și securizarea acestora prin crearea de garanții imobiliare. Ea cunoaște și a fost implicată în toate etapele tranzacțiilor imobiliare, de la etapa preliminară a investigațiilor de tip „due diligence”, pe tot parcursul negocierilor și până la aspectele post-încheiere tranzacție.

În plus, Monia a acumulat o experiență vastă și în ceea ce privește aspectele de drept societar și comercial, ea fiind implicată în diverse probleme ce țin de desfășurarea activității unei societăți. Astfel, printre proiectele în care a fost implicată se numără cele care privesc acționariatul și capitalul social, management și răspundere, divizări și fuziuni, transfer de întreprindere, etc, precum și o gamă foarte variată de acorduri comerciale și probleme juridice legate de funcționarea societăților.

Carieră și calificări

EDUCAȚIE

  • Diplomă de Licență în Drept, Universitatea din București (2002)

CARIERĂ

  • Experiență în cadrul Mușat & Asociații: 15 ani
  • Partener, Mușat & Asociații: ianuarie 2012 – prezent
  • Avocat Coordonator, Mușat & Asociații: 2009 – 2012
  • Avocat Colaborator Senior, Mușat & Asociații: 2006 – 2009
  • Avocat Colaborator, Mușat & Asociații: 2002 – 2006

LIMBI VORBITE

  • Engleză, Spaniolă și Română

Experiență relevantă

Printre cele mai recente mandate de reprezentare și consiliere juridică la care Monia Dobrescu a participat se numără:

  • Una dintre cele mai importante instituții financiare europene, cu privire la contractul de facilitate de mai multe milioane EUR acordată anumitor entități europene din Grupul Teraplast.
  • O companie de top de investiții bancare, valori mobiliare și management al investițiilor, cu privire la soluțiile sale de trezorerie și comerț care vor fi operate prin intermediul unui cont bancar de corespondență deschis la filiala română a unei cunoscute bănci americane.
  • O companie Fintech franceză recunoscută la nivel mondial, privind aplicarea schemei de garanție a depozitelor în România în contextul implementării unui canal interbancar în România.
  • O companie internațională de tehnologie de plată, în legătură cu diverse aspecte juridice, cu accent pe punerea în aplicare a interdicției de suprataxare impusă de Directiva Revizuită privind Serviciile de Plată (PSD2).
  • Cea mai mare bancă de investiții străine, cooperare financiara, creditare pe termen lung si emisiune de obligațiuni din China, in legătura cu structurarea pachetului de garanții cu privire la un credit de peste EUR 83.000.000 acordat pentru achiziția unei societati cu activitate in domeniul producerii energiei electrice prin intermediul energiei solare.
  • Un furnizor global de soluții de plată pentru călătorii business, în ceea ce privește aspectele de reglementare și alte aspecte legale referitoare la unul dintre produsele sale.
  • O companie multinațională de tehnologie, în legătură cu lansarea produsului Apple Pay în România.
  • O societate internațională acționând în industria serviciilor financiare, cu privire la lansarea pe piața din România a produselor International Corporate Currency („ICC”). 
  • Una dintre cele mai mari bănci comerciale din Coreea de Sud, în legătură cu cinci proiecte fotovoltaice localizate în trei regiuni diferite ale României. Asistența acordata de echipa noastră priveste o diversitate de probleme juridice, de la aspecte de reglementare şi multiple chestiuni din domeniul energiei (inclusiv fezabilitatea proiectelor în contextul modificărilor legislative din sectorul energiei regenerabile) la evaluarea extinsa a documentației financiare şi securitizarea poziției creditorului
  • Una dintre cele mai importante instituții financiare europene asistență cu privire la finanțarea în valoare de 200.000.000 USD acordată filialei unuia dintre cei mai mari jucători din industria petrolului și a gazelor din Europa de Sud-Est, în baza unor garanții colaterale acordate de către societatea-mamă și de către două dintre filialele sale din România.
  • O importantă companie de servicii financiare, investiții bancare și gestionare de active din Elveția și un grup financiar european ce activează în domeniul serviciilor bancare – asistență cu privire la o facilitate de credit acordată unui distribuitor internațional de cereale și îngrășăminte, în valoare de 200.000.000 de franci elvețieni (CHF), pentru finanțarea unor bilete la ordin, precum și pentru refinanțarea unui credit acordat în 2013 pentru achiziționarea indirectă a celui mai mare producător român de îngrășăminte – combinatul Azomureș.   
  • Consorțiul format din două mari instituții bancare din Italia – asistență în legătură cu garantarea creanțelor băncilor ca urmare a unei finanțări de mai multe milioane de euro acordate pentru achiziționarea acțiunilor unui jucător local din industria energiei.
  • Unul dintre furnizorii globali de servicii financiare – asistență în legătură cu implementarea unui mecanism de factoring cu regres pe piața din România.
  • O importantă bancă din Danemarca – asistență în legătură cu un pachet de garanții în valoare de 26.000.000 de coroane daneze (DKK) pentru securizarea finanțării acordate unui dezvoltator imobiliar din România.
  • Asistență juridică pentru cea mai mare bancă din România, cu privire la finanțarea acordată pentru dezvoltarea a două parcuri fotovoltaice în România.
  • Un mare grup internațional financiar și de investiții asistență în legătură cu majorarea unei linii de credit în valoare de mai multe milioane de euro acordate filialei locale a unui dezvoltator imobiliar din Cehia, în vederea dezvoltării unei clădiri de birouri în România.
  • Un important dezvoltator imobiliar din Spania – asistență cu privire la dezvoltarea de proiecte imobiliare în București și Cluj, cu o valoare a investiției ce depășește 300.000.000 de euro, inclusiv asistență juridică în legătură cu documentația necesară finanțării și obținerii autorizațiilor necesare proiectelor.
  • O companie de investiții internaționale, cu sediul în Israel – asistență cu privire la achiziția, în valoare de 78.000.000 de euro, de acțiuni într-unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare din București, constând dintr-un centru comercial și cinci clădiri de birouri, proiect cu o valoare totală a investiției de aproximativ 300.000.000 de euro.
  • O importantă bancă din Spania – asistență cu privire la structurarea unui număr de oferte de finanțare a proiectelor, prin intermediul rețelei sale de sucursale bancare din România.
  • Divizia de investiții a celei mai mari bănci comerciale din România – asistență cu privire la diverse scheme de dezvoltare imobiliară cu destinație rezidențială și mixtă în România, cu o valoare totală de peste 250.000.000 de euro.
  • Un mare dezvoltator imobiliar din Spania – asistență cu privire la diverse achiziții de terenuri în București și Cluj și dezvoltarea de ansambluri rezidențiale, în valoare totală de peste 200.000.000 de euro.
  • Un lider european în servicii bancare și financiare – asistență cu privire la diverse finanțări, în valoare totală de peste 600.000.000 de USD, pentru dezvoltarea operațiunilor mai multor companii din domeniul tranzacționării produselor petroliere.
  • Un jucător major în industria financiară elvețiană – asistență în legătură cu facilitățile de credit și pachetele de garanții aferente, de peste 100.000.000 de USD, acordate unui important jucător din industria de tranzacționare de produse petroliere.
  • Filiala română a unei mari bănci olandeze – asistență cu privire la finanțarea unor mari companii din industria de tranzacționare a produselor petroliere cu peste 150.000.000 de USD, precum și constituirea pachetelor de garanții în conformitate cu legislația română.
  • O importantă bancă europeană – asistență cu privire la securizarea garanțiilor unui credit în valoare de peste 75.000.000 de USD, în conformitate cu legislația română.
  • Un fond de investiții imobiliare – asistență în negocierea și semnarea unui credit sindicalizat în valoare de 100.000.000 de euro pentru finanțarea achiziției de spații industriale în România.
  • Un important grup european din domeniul financiar – asistență cu privire la finanțarea mai multor proiecte imobiliare, în valoare de mai multe milioane de euro, precum și constituirea pachetelor de garanții aferente.
  • O companie spaniolă de construcții – asistență cu privire la dezvoltarea a patru proiecte majore de infrastructură, în valoare totală de aproximativ 50.000.000 de euro.
  • Un grup finlandez activ în domeniul forestier – asistență cu privire la achizițiile sale de terenuri forestiere din România, cu o valoare totală de peste 40.000.000 de euro.
  • O companie specializată în deținerea, exploatarea și dezvoltarea de centre comerciale în Europa Centrală și de Est – asistență cu privire la diverse probleme imobiliare derivate din litigiul dintre compania Atrium și creditorul austriac Meinl Bank.
  • Un fond de investiții imobiliare – asistență juridică cu privire la achiziționarea unui proiect industrial de amploare.
  • Unul dintre cele mai mari fonduri de investiții din Europa – asistență în legătură cu diverse achiziții private în România, în valoare totală de peste 100.000.000 de euro.
  • Una dintre cele mai importante companii imobiliare din Europa, listate la bursa – asistență cu privire la refinanțarea, cu o mare bancă austriacă, a mai multor proiecte imobiliare dezvoltate în București, în valoare de peste 44.000.000 de euro.
  • Un investitor imobiliar din Marea Britanie – asistență în legătură cu un credit sindicalizat de 40.000.000 de euro, acordat de două bănci comerciale europene, pentru dezvoltarea unui parc comercial din cadrul Vitantis Shopping Center.
  • O importantă companie de servicii financiare – asistență cu privire la creditele acordate companiei germane Bäumler AG, garantate cu activele sale din România.
  • Una dintre cele mai importante bănci private din Austria – asistență cu privire la un credit în valoare de 12.000.000 de euro, pentru refinanțarea achiziției și reabilitării unei clădiri de birouri din București.
  • Acționarul dezvoltatorului unuia dintre cele mai mari centre logistice din țară – asistență cu privire la achizițiile de terenuri și clarificarea titlurilor de proprietate.
  • Un important dezvoltator imobiliar local – asistență cu privire la restructurarea contractelor de închiriere încheiate pentru centrele comerciale proprii, din București.
  • Unul dintre cei mai importanți investitori pe piața de retail din România care deține un portofoliu impresionant de centre comerciale în principalele orașe din țară (altele decât reședințele de județ) – asistență juridică privind diverse aspecte legate de finanțarea proiectelor de dezvoltare.

 

 

 

Afilieri

  • Uniunea Națională a Barourilor din România (2003)

Aprecieri

  • „Echipa de Real Estate este extrem de profesionistă și experimentată și oferă cele mai bune sfaturi legate de strategia de urmat. Avocații au simț practice.” Sursa: Legal 500, 2020 (Legal 500, 2020)
  • „Un nivel de profesionalism excelent, bune cunoștințe ale istoriei sistemului legislativ din România ultimilor 30 de ani în ceea ce privește domeniul imobiliar.” Sursa: Legal 500, 2020
  • „Foarte capabili, prompți, au cunoștinte juridice bune și sunt orientați către soluționarea nevoilor clienților.” Sursa: Legal 500, 2020
  • “Monia Dobrescu și echipa ei de avocați au cunoștințe excelente în domeniu. Înțeleg nevoile noastre specifice și întotdeauna vin cu o abordare personalizată. În mod clar este un test pentru cei mai buni să găsească drumul corect prin sistemul legal românesc, unul complicat și nu întotdeauna clar. Monia și echipa ei trec testul iar și iar.“ (Legal 500, 2020)
  • Monia Dobrescu este recomandată pentru excelentele abilități de negociere și pentru o foarte bună înțelegere a problemelor de finanțare.” (Chambers Global, 2015)
  • Monia Dobrescu este apreciată pentru „abordarea echilibrată și corectă” a proiectelor. (Chambers Europe, 2015)
  • Clienții o recomandă pe Monia Dobrescu ca fiind „foarte competentă” și „un negociator remarcabil”. (Legal 500, 2015)
  • „În cadrul ariei noastre de expertiză bancară internațională… pentru Banca de Dezvoltare a Chinei, am întâlnit în decursul unui singur an avocați de business din aproximativ treizeci și șase dintre cele mai importante țări în curs de dezvoltare. Având numeroase exemple cu care să compar societatea Mușat & Asociații, am plăcerea să declar că aceasta se află printre primele două echipe remarcabile cu care am avut onoarea să lucrez în decursul ultimului an.” Sursa: International Financial Law Review 1000 (IFLR1000), 2014

Distincții

  • Clasată în IFLR1000 Women Leaders 2021
  • Highly recommended – Drept Imobiliar (Chambers Europe, 2017)
  • Leading individual – Drept Bancar, Financiar și Piețe de Capital (Legal 500, 2015)
  • Highly recommended – Drept Imobiliar (Chambers Europe, 2015)

Contribuții editoriale

  • „Reglementarea serviciilor financiare” (Comparative Law Yearbook of International Business – CILS, 2013)
  • „Servicii financiare în România” (Comparative Law Yearbook of International Business – CILS, 2012)
  • „Garanții în conformitate cu noul Cod Civil” (Legal 500, 2012)
  • Corporate Real Estate Handbook – Capitolul despre România (PLC, 2011)
Print Friendly, PDF & Email