Prezentare generală și experiență

În contextul noilor descoperiri tehnologice și a apariției unor modele de afaceri inovatoare, gestionarea eficientă a portofoliului de drepturi de proprietate intelectuală (DPI) și evaluarea adecvată a acestora devin extrem de importante pentru afaceri. Echipa noastră de Proprietate Intelectuală a acumulat o experiență impresionantă într-o gamă extinsă de probleme privind DPI, incluzând achiziția, dezvoltarea, implementarea, transferul și asigurarea respectării drepturilor specifice și a consiliat numeroși clienți în legătură cu brevete naționale și internaționale, mărci și drepturi de autor, contribuind la succesul comercial al acestora pe piața locală și la nivel global.

Asistăm clienții internaționali și locali în proiecte de fuziuni și achiziții, asocieri în participațiune, restructurări corporative, cesiuni, IPO-uri și alte tranzacții, în care DPI reprezintă elementele esențiale ale proiectului. În mod frecvent, avocații și consilierii noștri în proprietate intelectuală efectuează analize de tip „due diligence” în legătură cu portofolii extinse de DPI, pentru determinarea sferei de acoperire și a valabilității drepturilor vizate.

Mușat & Asociații reprezintă clienții în proceduri și litigii complexe privind DPI, fiind singura dintre marile societăți de avocatură din România care asigură continuitatea echipei implicate în proiect atât în faza administrativă, cât și în faza litigioasă. Aria de expertiză a echipei noastre acoperă toate tipurile de litigii privind brevete de invenții, mărci, drepturi de autor și drepturi conexe, baze de date, nume de domenii, desene și modele industriale și modele de utilitate.

PAUL GEORGE BUTA
delimiter-2
9V8A4623 Paul Buta

Partener Coordonator Adjunct

Arii de practică: Sănătate/Domeniul Farmaceutic și Proprietate Intelectuală, Concurență / Ajutoare de Stat & Drept European, Fuziuni și Achiziții / Privatizări, Litigii și Arbitraj

Telefon: +40 21 202 59 09

Fax: +40 21 223 04 95

E-mail: paul.buta@musat.ro

Adresa: Bulevardul Aviatorilor 43, Sector 1, Cod poștal 011853, București, România

all_underline

O selecție a celor mai importante mandate include consultanță acordată pentru:

 • Filiala românească a unuia dintre cei mai mari producători chinezi de hardware și software de telecomunicații, lider mondial în acest domeniu, într-un litigiu având ca obiect încălcarea unui brevet de invenție (inclusiv acțiunile auxiliare, cum ar fi ordonanțe președințiale și intervenții vamale) introduse în mai multe jurisdicții din întreaga lume de către un renumit patent troll.
 • O companie activă la nivel mondial în producția de biofarmaceutice, precum și mai multe dintre filialele sale, în legătură cu amenințările privind lansarea în România, cu mai bine de 5 ani înaintea expirării protecției conferite de brevet, a unei versiuni generice a unui medicament lider de piață folosit în tratamentul virusului HIV.
 • O companie românească de brokeraj, în legătură cu negocierile care au dus la achiziționarea de software specific de brokeraj de la un dezvoltator indian.
 • Unul dintre cei mai importanți radiodifuzori privați din România, membru al celui mai mare grup media din România, în ceea ce privește diferite aspecte legate de respectarea drepturilor de autor în relațiile cu companiile de cablu, în special cu liderul pieței românești de cablu.
 • Filiala românească a celei mai reputate asociații private globale de ajutor umanitar pentru copii, cu privire la diferite aspecte controversate privind încălcarea drepturilor exclusive la marcă deținute de către aceasta.
 • Filiala locală a celei mai mari companii de cosmetice de lux din lume, în numeroase litigii privind încălcarea mărcilor sale, de către entități din România prin importul neautorizat și vânzarea de produse contrafăcute.
 • Cel mai mare retailer român de piese de schimb pentru autovehicule, în legătură cu importul de piese de schimb after-market pentru autovehicule, din perspectiva noului cadru legal instituit prin reglementarea sancțiunilor aplicate în legătură cu vânzarea de piese de schimb contrafăcute.
 • Unul dintre cei mai mari dezvoltatori mondiali de electronice de consum, software, servicii online, și calculatoare personale, în ceea ce privește aspectele legate de drepturile de proprietate intelectuală legate de lansarea versiunii în limba română a celui mai mare magazin de muzică și videoclipuri on-demand.
 • O renumită casă de discuri, liderul pieței de profil din România, într-un litigiu având ca obiect la obligația de a plăti organismelor de gestiune colectivă timbrul muzical, o sumă aplicabilă fiecărui disc vândut în România.
 • Un important furnizor european de servicii de telecomunicații, în legătură cu protejarea portofoliului de mărci din România împotriva încălcărilor de către terțe părți ale bine-cunoscutei și foarte distinctivei sale mărci de culoare și a altor familii de mărci care îi aparțin, cu o abordare specială din perspectiva rebranding-ului filialelor sale din România începând cu luna septembrie 2014.
 • Unul dintre cei mai renumiți producători germani de utilaje pentru industria de prelucrare a lemnului, în vederea asigurării protecției portofoliul său de brevete din România.
 • Un mare producător român de bunuri de larg consum, în două litigii cu privire la încălcarea mărcii sale desemnând produsele lider pe piața românească a semințelor și nucilor, precum și desenul și modelul industrial legate de această de marcă.
 • O companie activă la nivel mondial, desfășurând activități de cercetare, inovare și producție de medicamente, cu privire la înregistrarea la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci a mai multor mărci care funcționează ca purtători de mesaje într-o campanie de promovare a medicamentelor inovatoare anti-vertij. Mandatul nostru acoperă întreaga procedură de înregistrare și legătură cu Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci.
 • Cel mai mare grup producător de farmaceutice inovatoare din Letonia, în mai multe litigii având ca obiect protecția mărcilor sale împotriva contrafacerilor săvârșite de companiile generice care încearcă să obțină înregistrarea ca mărci a unor semne similare până la confuzie cu mărcile înregistrate ale clientului.
 • Un important radiodifuzor din Europa, în legătură cu acordarea de asistență juridică și reprezentare cu privire la toate problemele de drepturi de autor care implică activitatea clientului ca cel de-al treilea post privat de televiziune din România.
 • Una dintre cele mai importante companii farmaceutice din Europa Centrală și de Est în ceea ce privește mai multe mandate de cercetare privind protecția de care se bucură în România diferite brevete europene sau internaționale.
 • O asociație profesională non-profit înființată de producătorii de muzică, pentru consultanță în legătură cu pentru probleme legate de gestionarea colectivă a drepturilor de autor în România.
 • Unul dintre principalii producatori mondiali de medicamente inovative cu sediul în Elveția, cu privire la protecția drepturilor de brevet și de marcă, inclusiv elaborarea și depunerea cererilor, precum și reprezentarea clientului în fața instanțelor românești în cereri de ordonanță președințială și în acțiuni în justiție privind încălcarea drepturilor rezultând din brevet. Mandatul nostru a cuprins, de asemenea, elaborarea și depunerea cererii de intervenție la autoritățile relevante, precum și asigurarea respectării DPI aparținând Clientului înaintea anumitor autorități de reglementare împotriva mai multor companii.
 • Unul dintre principalii producători de medicamente inovative cu sediul în SUA, în ceea ce privește întreaga problematică privind DPI generată de procesul de restructurare internă, ​​realizată în prezent ca urmare a achiziționării unui producător european de produselor farmaceutice.
 • Unul dintre cei mai importanți jucători francezi pe piața cosmeticelor cu sediul în Franța, în legătură cu un litigiu complex privind încălcarea mărcilor comerciale de către un producător de cosmetice israelian folosind o marcă identică cu cea protejată în favoarea clientului nostru.
 • Autoritatea națională responsabilă cu reglementarea produselor agricole având denumiri de origine controlate franceze, în ceea ce privește o procedură de opoziție împotriva înregistrării unei denumiri de origine controlate ca marcă națională de către unul dintre cei mai importanți producători de vinuri din România.
 • Unul dintre cei mai importanți producători mondiali de semințe și alte produse agricole, în ceea ce privește probleme privind protecția soiurilor de plante, în contextul restructurării interne a grupului.
 • Unul dintre primii producători de medicamente inovative la nivel mondial, cu sediul în Elveția, în legătură cu protecția mai multor mărci și brevete ale grupului care sunt, de asemenea, valabile în România.
 • Unul dintre cei mai importanți producători mondiali de medicamente inovatoare utilizate în tratamentul bolilor psihice, cu sediul în Danemarca, în ceea ce privește asigurarea respectării drepturilor decurgând din brevet în România, inclusiv reprezentarea clientului în ambele litigii de anulare brevet inițiate de companii generice, precum și în procedurile judiciare referitoare la încălcarea brevetelor de către terți.
 • Una dintre cele mai importante instituții bancare din Belgia, în procedurile judiciare împotriva unei companii de asigurări cu sediul în România, în urma unei încălcări materiale a drepturilor de autor de către aceasta din urmă.
 • Unul dintre jucătorii semnificativi de pe piața românească a berii, cu privire la diferite aspecte legate de dobândirea și licențierea unor DPI ca urmare a achiziționării unui producător român de bere.
 • Unul dintre principalii furnizori de telecomunicații din lume, cu sediul în Germania, în cadrul unei proceduri împotriva încălcării de către o persoană juridică română a drepturilor sale de marcă într-un reality show on-line și înregistrarea la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci a unei mărci similare până la confuzie cu cea deținută de către clientul nostru.
 • O proeminentă organizație sportivă internațională și filiala sa din România, în mai multe dispute care privesc încălcarea de către terți a DPI aparținând clienților noștri și recunoscute ca atare prin intermediul unor aranjamente internaționale privind mișcarea sportivă mondială și organizarea competițiilor sportive periodice.
 • Titularul unui motor de căutare pe Internet, în ceea ce privește problemele legate de drepturile de autor având în vedere revizuirea cadrului actual al dreptului muncii aplicabil angajaților săi din România. Echipa noastră a acordat consultanță adaptată în ceea ce privește clauzele care urmau a fi introduse în contractele de muncă, astfel încât drepturile de autor care rezultă din activitatea angajaților să fie protejate în favoarea clienților noștri.
 • Un important producător suedez de autovehicule, cu privire la procedurile de încălcare a dreptului la marcă derulate împotriva fostului său distribuitor din România.
 • Diverse companii de retail în legătură cu structurarea și implementarea unor rețele de franciză în România și în țările vecine.
 • Unul dintre cei mai importanti designeri din Marea Britanie cu privire la un litigiu având ca obiect încălcarea drepturilor de autor, inițiat împotriva unei companii românești pentru contrafacerea produselor sale și introducerea unor astfel de falsuri pe piața românească.
 • Unul dintre cei mai renumiți producători TV și publiciști români, în legătură cu protecția drepturilor de autor asociate cu diferite acorduri de producție TV și de editare de opere literare cu una dintre cele mai renumite edituri românești.
 • Unul dintre cei mai mari producatori mondiali de medicamente cu sediul in Marea Britanie, ca urmare a achiziționării celui mai mare grup farmaceutic privat din România, într-unul dintre primele litigii având ca obiect încălcarea dreptului de brevet cu privire la produse farmaceutice în România. Firma a reprezentat, de asemenea, cu succes Clientul în justiție (atât în acțiunile în încetare provizorii cât și în fond) pentru protecția mărcii sale împotriva unei alte companii farmaceutice europene, într-un litigiu cu privire la importul ilegal în România a medicamentelor contrafăcute sub aceeași marcă.
 • Unul dintre cei mai importanți producători mondiali de medicamente cu sediul în SUA, în cadrul procedurilor judiciare care implică anularea înregistrării unei mărci similare până la confuzie cu o denumire comună internațională pentru o substanță farmaceutică produsă și comercializată de companie.
 • Diverse companii de retail în ceea ce privește procedurile administrative și legale (precum și negocierile în afara instanței) în scopul de a elimina de pe piața din România mărfurile contrafăcute care poartă sau care conțin mărci sau tehnologii protejate în beneficiul clienților noștri.
 • Producători și retaileri internaționali de electronice în dobândirea drepturilor asupra invențiilor create de angajații lor din România.
 • Un hotel de lux din România, cu privire la afilierea sa la un lanț hotelier internațional prin punerea în aplicare a unui contract de franciză, în urma efectuării unei cesiuni complexe implicând un due diligence exhaustiv, elaborarea cuprinzătoare a documentelor justificative și negocierea contractului de franciză (o premieră pentru lanțul hotelier internațional în Europa).
 • Un producător internațional de vopsele și lacuri în legătură cu înregistrarea mai multor mărci comerciale la Oficiul pentru Proprietate Intelectuală în cadrul Pieței Interne și, respective, la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci și reprezentare juridică și consultanță în legătură cu opozițiile ridicate ca rezultat al acestora.
 • Un reputat ONG din România, care furnizează programe dedicate de leadership, în ceea ce privește protecția în beneficiul său a DPI asupra materialelor și prezentărilor pregătite de diferite personalități române și străine și predate în cadrul acestor cursuri si training-uri.
 • Liderul revistelor de muzică dance din Marea Britanie, într-un litigiu de anulare de marcă, precum și în timpul opozițiilor și apelurilor depuse în fața autorității naționale de brevete și mărci pentru prevenirea înregistrării mărcilor similare până la confuzie.
 • Un operator internațional de cablu și satelit, în ceea ce privește obținerea drepturilor de autor direct de la producători sau de la organismele românești de protecție a drepturilor de autor. Am asistat Clientul cu privire la lansarea și difuzarea diverselor reclame TV și am acordat consultanță privind aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală în legătură cu aceasta, precum și evaluarea compatibilității anunțurilor declarate cu normele și principiile de drept comparat în publicitate și diluarea mărcii.
 • O organizație internațională specializată în înlăturarea efectelor dezastrelor și cooperarea pentru dezvoltare durabilă, în legătură cu protecția DPI împotriva utilizării ilegale a mărcii și a numelui de domeniu de către o asociație românească activă în domeniul umanitar.
 • Cel mai important furnizor de soluții cu privire la reducerea zgomotelor și sisteme de compresie a sunetului, cu privire la mărfurile contrafăcute de unul dintre actorii români de pe piața electronicelor de consum care oferă, poartă, cuprind sau care conțin drepturile sale de proprietate intelectuală.
 • Una dintre cele mai vechi reviste culturale românești post-comuniste care încă pare în formă fizică, în ceea ce privește diferite aspecte privind drepturile de autor.
 • Unul dintre cele mai importante studiouri de film din lume, cu sediul în SUA, în ceea ce privește protecția drepturilor de autor asupra traducerilor românești ale unei trilogii bine-cunoscute, dezvoltat ca film de teatru.
 • Cea mai mare editură universitară de limbă engleză din lume, în legătură cu cadrul de reglementare din România a drepturilor de autor și a drepturilor conexe acestora.
 • Unul dintre cei mai populari artiști pop români ai momentului, într-un litigiu complex privind încălcarea drepturilor de autor cu privire la un fragment muzical.

Aprecieri 


Clienții apreciază consultanța juridică cuprinzătoare pe care o oferă firma și subliniază faptul că avocații "lucrează întotdeauna extrem de bine." Sursa: Chambers Europe

Un client remarcă: “Cunosc foarte bine procedurile din România și este ușor pentru noi să înțelegem situația." Sursa: Chambers Europe

Clienții apreciază etica de muncă a avocaților, remarcând "dedicarea și munca susținută." Sursa: Chambers Europe

„Echipa de proprietate intelectuală este lăudată pentru sfaturile sale prompte și practice. Lucrează în strânsă colaborare cu alte departemente, un specific extrem de apreciat de către repondenți.” Sursa: Chambers & Partners

„Firma are o bogată experiență în acest domeniu, obținută prin intermediul unor cazuri foarte interesante.” Sursa: Chambers & Partners

Firma este „puternică în disputele privind încălcarea brevetelor și a mărcilor, acționând preponderant de partea reclamanților, fiind bine recomandată pentru experiența sa.” Sursa: Chambers Europe

Clienții sunt impresionați de echipa pregătită de această firmă „extreme de promptă”, apreciind că „se pare că au o activitate neîntreruptă”. Sursa: Chambers Europe

„Această echipă de 12 membri desfășoară litigii pentru o mare varietate de clienți.” Sursa: Chambers Europe

Clienții salută „competențele și promptitudinea” firmei, recunoscând că „serviciile furnizate sunt excelente. Ne simțim mereu încrezători cu privire la rezultatele pe care le așteptăm”. Sursa: Legal 500

Clienții laudă „echipa entuziastă" și resursele excelente ale firmei, precum și bunele relații profesionale cu autoritățile”. Sursa: Chambers & Partners

Clienții reliefează „modalitatea inovatoare de pregătire a strategiei juridice” implementată de echipă, adăugând că „își găsesc timp pentru a examina toate posibilele căi de acțiune”. A mai fost remarcat și „stilul prompt” al avocaților: „răspund prompt și la obiect tuturor solicitărilor”. Sursa: Chambers & Partners

„Musat & Asociații – un neobosit gigant român care deține un portofoliu impresionant de clienți corporativi și, practic, o relație inegalabilă cu agențiile guvernamentale.” Sursa: Chambers & Partners

Clienții despre avocații Mușat & Asociații: “Înalt nivel de profesionalism și implicare, spirit inovator și soluții originale.” Sursa: Chambers & Partners

Clienții evidențiază firma pentru „rapida înțelegere a nevoilor clientului, solida competență în drept, și familiaritatea cu practica juridică internațională”. Sursa: Legal 500

„Echipa de proprietate intelectuală este lăudată pentru sfaturile sale prompte și practice. Lucrează adesea alături de alte departemente, un specific extrem de apreciat de către repondenți.” Sursa: Chambers & Partners

„Firma are o bogată experiență în acest domeniu, obținută prin intermediul unor cazuri foarte interesante.” Sursa: Chambers & Partners

Firma este „puternică în disputele privind încălcarea brevetelor și a mărcilor, acționând preponderant de partea acuzării, fiind bine recomandată pentru experiența sa.” Sursa: Chambers Europe
VEZI TOT

Print Friendly, PDF & Email