9V8A3124 Razvan Stoicescu resized
RĂZVAN STOICESCU
attonery_underline

Partener Coordonator Adjunct

Arii de practică: Fuziuni & Achiziții/Privatizări, Drept Bancar & Financiar/ Piețe de Capital, Energie & Resurse Naturale, Achizitii Publice & PPP/Infrastructura, Drept Societar si Comercial, Asigurări

 

Telefon: +40 21 202 59 11

Fax:  +40 21 223 04 95

E-mail: razvan.stoicescu@musat.ro

 

Adresă: Bulevardul Aviatorilor 43, Sector 1, Cod poștal 011853, București, România

Răzvan are peste 15 ani de experienta ca avocat de tranzacții si litigii. Răzvan este specializat in M&A si Privatizări, Drept bancar, Piețe de capital, Drept societar si Achizitii Publice si litigii in toate aceste domenii. 

In decursul anilor, Razvan a fost implicat in multe dintre tranzacțiile semnificative / reprezentative pentru piața locală, unele dintre ele cu valori de ordinul sutelor de milioane de euro (de la emisiuni de eurobonduri, listari si privatizari pe piata locala sau prin negocierie directa, la mari tranzactii M&A private). Răzvan acordă, de asemenea, si asistență juridică in chestiuni de PPP/Infrastructură și Energie & Resurse Naturale.

Experienta sa include asistență cu privire la toate operațiunile din sfera M&A, inclusiv achiziții, fuziuni, divizări, tranzacții transfrontaliere, delistări, asocieri (inclusiv asocieri cu autorități publice române) precum si asistența acordată societăților listate și nelistate cu privire la chestiuni de guvernanță corporativă și aspecte conexe de răspundere.

Similar, Răzvan asistă finanțatori, împrumutați, subscriitori (underwriters) și emitenți, banci de investitii internationale si locale, în proiecte de finanțări locale și internaționale (inclusiv finanțări de achiziții, capitalizări, constituire de garanții și executarea garanțiilor oferite, în Romania), oferte publice pe piața de capital, produse structurate și derivative, precum și în legătură cu aspecte de reglementare în sectorul bancar și al piețelor de capital.

Printre clienții lui Răzvan se numară societăți mari, grupuri internaționale blue chip (listate) sau entități locale (nelistate), fonduri de investiții și alți finanțatori, fonduri suverane, consilii de administrație, Statul Roman sau ministere și instituții publice ale acestuia.

Răzvan este, de asemenea, practician în insolvență.

Între noiembrie 2016 și mai 2017, Răzvan a fost membru ne-executiv al Consiliului de Administrație al SNGN Romgaz S.A., cel mai mare producător de gaze naturale din România, o societate listată la BVB și cu GDR-uri admise la tranzacționare la Londra, având o capitalizare de piață de EUR 2.5 miliarde.

Carieră și calificări

EDUCAȚIE

 •  Diplomă de Licență în Drept, Universitatea din București (2003)

CARIERĂ

 • Experiență avocațială: 15 ani
 • Experiență în cadrul Mușat & Asociații: 6 ani
 • Partener Coordonator Adjunct: 2018 – prezent
 • Partener, Mușat & Asociații: 2013 – 2018
 • Partener, Bulboacă & Asociații: 2008 – 2013
 • Avocat Colaborator, Linklaters: 2003 – 2007

LIMBI VORBITE

 • Engleză, Franceză, Italiană și Română

Experiență relevantă

Mandate notabile în care Răzvan Stoicescu a fost implicat includ:

Asistență juridică acordată unuia dintre cele mai mari grupuri olandeze, activ în industria construcțiilor de nave maritime și militare, în legatură cu achiziția unuia dintre cele mai importante șantiere navale din Romania, Mangalia (o tranzacție cu o valoare estimată la mai mult de €500 milioane) și negocierea unui acord de asociere cu Statul Român pentru operarea șantierului. Mandatul a inclus asistență  juridică în legatură cu toate chestiunile de drept românesc privind tranzacția, de la faza incipientă, de structurare, la negocierea cu acesteia cu toate părțile implicate (vânzător și Statul Român) și mai apoi implementarea efectivă.

Asistența juridică acordată unui grup din Cehia în legatură cu achiziția unuia dintre cele mai mari grupuri active în sectorul farma în Romania (o tranzacție cu o valoare estimată la mai mult de €300 milioane). Mandatul a presupus coordonarea întregii tranzacții, în toate fazele acesteia, realizarea due diligence-ului aferent cu privire la peste 30 de companii din grupul achiziționat, redactarea și negocierea documentelor tranzacției având în vedere aspectele transfrontaliere ale acesteia, precum și chestiuni de dreptul concurenței, în toate jurisdicțiile implicate: Romania, Cehia, Slovacia, Polonia, Olanda, Ungaria, Bulgaria, Cipru, Serbia, Azerbaijan, Georgia și Italia.

Asistență juridică acordată unui gigant, activ în sectorul echipamentelor de telecomunicații, admis la tranzacționare pe Euronext Paris și la Bursa de la New York cu privire la chestiuni de piață de capital incidente achiziției sale, printr-o serie de oferte publice de schimb de acțiuni, derulate de către achizitor – un leader global în rețele de telecomunicații mobile, sănătate digitală și telefonie.

Asistență juridică acordată unui leader global în rețele de telecomunicații mobile, sănătate digitală și telefonie, cu privire la chestiuni de piață de capital și drept societar aferente demersului de consolidare și simplificare a operațiunilor sale din Romania (inclusiv prin fuziuni și divizări, vânzări de active etc) urmare a achiziției unui actor global, active în sectorul echipamentelor de telecomunicații.

Asistență juridică acordată unei mari firme de investiții din SUA cu privire la legislația piețelor de capital din Romania și implementarea unor programe locale de produse structurate direct și prin intermediul filialelor sale.

Asistență juridică acordată  unui grup de bănci americane în legatură cu furnizarea de servicii de custodie de valori mobiliare și active ale clientilor în Romania și riscurile incidente în caz de insolvență a custozilor din Romania.

Asistență juridică acordată  unuia dintre cele mai mari societăți de investiții din Romania, admisă la transactionare la Bursa de Valori Bucuresti cu privire la toate aspectele de drept în legatură cu deținerile sale (dețineri ce includ societati blue-chip active în sectorul bancar, farma, energie, producție și construcții).

Asistență juridică acordată unuia dintre cei mai mari furnizori de utilități din Romania, în chestiuni de guvernanță corporativă, conflict de interese, relații intra grup, răspunderea administratorilor și interacțiunea cu acționarii.

Asistență juridică acordată  unui grup din Malta cu privire la achiziția uneia dintre cele mai cunoscute rețele fast food din Romania (o tranzacție cu o valoare estimată la peste USD65 milioane).

Asistență juridică acordată  celui mai mare producător de gaze naturale din România – asistență în pregătirea ofertei publice primare, inițiată de Ministerul Economiei, pentru listarea a 15% din acțiunile companiei, admiterea la tranzacționare a acestora la Bursa de Valori București și listarea simultană a certificatelor globale de depozit (GDR) pe Bursa de Valori din Londra. Prin intermediul acestei oferte publice primare (IPO), România a obținut de pe piața de capital 11,7 miliarde de lei (aproximativ EUR 390 milioane).

Asistență juridică acordată   unui important producător internațional de produse din sticlă și plastic – asistență cu privire la o ofertă de obligațiuni cu randament ridicat, în valoare de EUR 250 milioane – 8.25% reprezentând obligațiuni preferențiale speciale scadente în 2018 ale subsidiarei sale pe care o deține în totalitate. Obligațiunile au fost garantate de către client și anumite filiale ale acestuia. De asemenea, mandatul a inclus asistență cu privire la implicarea clientului, în calitate de garant, în două contracte de credit, în valoare de EUR 25 milioane.

Asistență juridică acordată  două bănci globale de investiții – asistență în achiziționarea prin negociere directă a unor obligațiuni cu randament ridicat, în valoare de EUR 245 milioane, scadente în 2019, emise de filiala locala a unei companii active din industria chimică.

Asistență juridică acordată Statului român cu privire la doua emisiuni de obligațiuni denominate in Euro, în valoare totală de EUR 1,750 milioane și alte aspecte legate de piața de capital.

Afilieri

 • Uniunea Națională a Barourilor din România (2004)
 • Asociația Națională a Practicienilor în Insolvență (2010)

Distincții

 • Leading Lawyer, Highly Regarded – Piețe de Capital, (IFLR 1000, 2020)
 • Leading Lawyer, Highly Regarded – Piețe de Capital, (IFLR 1000, 2019)
 • Leading Lawyer, Highly Regarded – Piețe de Capital, (IFLR 1000, 2018)
 • Recommended, Legal 500, 2016
 • Notable practioner, Chambers Europe 2016, / Energie
 • Notable practioner, Chambers Europe 2016 / Piețe de Capital
 • Highly recommended – Piețe de Capital (Chambers Europe, 2014)
 • Highly recommended – Drept Bancar & Financiar (Chambers Europe, 2014)
 • Leading Lawyer – Finanțare de Proiect ( IFLR 1000, 2013)
 • Leading Lawyer – Drept Bancar (IFLR 1000, 2012)
 • Leading Lawyer – Finanțare de Proiect (IFLR 1000, 2012)

Aprecieri

 • “Razvan Stoicescu este un avocat remarcabil, ce combină atenția sporită la detalii cu o abordare vizionară a chestiunilor juridice complexe.” Sursa: Legal 500, 2020
 • Razvan Stoicescu “se distinge prin modul în care înțelege necesitățile mediului de afaceri”, Sursa: Legal 500, 2019
 • Razvan Stoicescu are un “istoric excelent al rezultatelor.” Sursa: Legal 500, 2019
 • Răzvan Stoicescu este un avocat „extrem de prompt”. (Chambers Europe 2015)
 • Răzvan Stoicescu este recomandat ca „un avocat remarcabil în domeniul piețelor de capital”. […] Echipa specializată în domeniul bancar și financiar oferă consultanță cu privire la toate aspectele legate de finanțare de proiect, restructurări, insolvență și piețe de capital. Recent, aceasta a acordat consiliere juridică companiilor Credit Suisse Securities și Barclays, în calitate de cumpărători prin negociere directă, în cadrul unei oferte de obligațiuni cu randament ridicat în valoare de 245.000.000 milioane de euro, și a consiliat Frigoglass în legătură cu o ofertă de obligațiuni cu randament ridicat și o refinanțare în valoare totală de 250.000.000 milioane de euro. Lista sa de clienți de anvergură mai include Deutsche Bank, JP Morgan și ING Bank. (Legal 500, 2014)
 • Răzvan Stoicescu este apreciat de către clienți pentru „lucrările avocațiale excelente” și capacitatea sa de reacție. Oferă consiliere privind tranzacții de finanțare, instrumente financiare derivate și aspecte de reglementare. (Chambers & Partners Global & Europe, 2014)
 • Răzvan Stoicescu, coordonatorul departamentului, se remarcă pentru profesionalismul impresionant în domeniul piețelor de capital, clienții evidențiind abilitatea sa de a „gestiona diverse chestiuni și dificultăți juridice într-o manieră lăudabilă”. Este specializat în domeniul aviației, IT&C și protecția datelor. (Chambers & Partners Europe, 2014)
 • Răzvan Stoicescu oferă „consiliere de calitate, orientată spre aspectele comerciale ale activității clientului și este „o adevărată plăcere să lucrezi cu el”. Asigură consultanță pentru Verizon cu privire la aspecte legate de reglementare și protecția datelor și pentru Disney în aspecte legate de conținut electronic. (Legal 500, 2014)
 • Mușat & Asociații este „una dintre cele mai active firme pe piata de capital din Romania, având know-how semnificativ într-o gamă largă de instrumente financiare.” Sursa: Legal 500, 2013
 • „Răzvan Stoicescu este un avocat excelent, având cunoștințe aprofundate în privința legislației din România. Este proactiv, fiind orientat spre soluționarea problemelor.” (Legal 500, 2013)

Contribuții editoriale

 • Co-autor al capitolelor despre România: “Aircraft Finance: Registration, Security and Enforcement” și “Aircraft Liens” editate de Thompson, Sweet & Maxwell (2010-2014)
 • Referent și comentator al regulilor pentru înregistrarea aeronavelor Autorității Aeronautice Civile Române (2013-2014)
Print Friendly, PDF & Email