START-UL ALERTELOR DE NUMĂRĂTOARE INVERSĂ DLC
PREGĂTIȚI PENTRU 1 IUNIE 2022

Ce?

Nicio companie nu vrea să își asume riscul de a constata că acordurile sale de distribuție, agenție sau furnizare (cunoscute și ca „acorduri verticale”) Nu respectă dispozițiile legii sau nu sunt valide. Mai important, nicio companie nu vrea să fie prinsă de autoritățile de concurență și obligate să plătească amenzi sau să fie acționată în judecată de către proprii clienți pentru daune private din cauza unor asemenea încălcări ale legii. Respectarea regulilor de dreptul concurenței este esențială și este singura cale viabilă de urmat.

Cea mai eficientă metodă de a te asigura de validitatea și efectivitatea acordurilor verticale în aplicarea regulilor de concurență din UE este să te folosești de așa-numitele exceptări pe categorii. Ideea unei exceptări pe categorii este destul de simplă și se bazează pe un exercițiu de tip „bifează căsuța”. Dacă acel exercițiu este dus la bun sfârșit, acordul și fiecare dintre restricțiile conținute de acesta beneficiază de exceptare automată. Fără probleme de validitate sau efectivitate, fără risc de amendă. Exceptarea pe categorii operează astfel ca o zonă sigură pentru acordurile de distribuție, agenție sau furnizare.

Familiarizarea cu exceptarea pe categorii și condițiile acesteia este obligatorie pentru toți juriștii (fie consilieri juridici interni sau avocați externi). Paza bună trece primejdia rea. Exceptarea pe categorii este importantă în oricare stat membru SEE și în orice domeniu de afaceri.

Azi?

În prezent, Regulamentul Comisiei nr. 330/2010 este cel care prevede exceptările pe categorii care se aplică acordurilor de distribuție, agenție și furnizare. Este denumit în mod curent VBER. VBER este însoțit de Orientările privind înțelegerile verticale care sunt menite a ajuta companiile să evalueze regulile de drept al distribuției.

Sfera de acoperire a VBER este foarte largă. Acoperă toate tipurile de distribuție, inclusiv distribuția exclusivă, distribuția selectivă, distribuția gratuită, acordurile de agenție și franciză. Conține reguli privind comerțul electronic. Adresează și restricții specifice precum fixarea prețurilor, exclusivitatea, restricțiile teritoriale, clauzele de localizare, restricțiile privind clienții, obligațiile de neconcurență și alte aspecte similare.

VBER va expira pe 31 mai 2022.

Viitorul după 1 iunie 2022?

Pregătirile pentru un nou regim de exceptare pe categorii sunt în plină desfășurare. Comisia Europeană a publicat propunerile sale pentru un nou VBER și un nou set de Îndrumări privind acordurile verticale. Consultări publice și cu experții au loc între timp. Direcția generală pentru viitor devine gradual mai cunoscută. Se așteaptă ca propuneri actualizate să fie făcute publice la începutul anului 2022.

Se prefigurează schimbări importante care vor afecta toți jucătorii din teren, indiferent de nivelul de producție sau distribuție la care operează. Aceste noi reguli se vor aplica pentru toate companiile online sau offline cât și pentru furnizorii, clienții, distribuitorii și concurenții acestora. Altfel spus, aceste schimbări vor avea un efect direct asupra oricărei companii care se folosește de acorduri de distribuție.

Totuși, diferențele dintre regimul VBER existent și cel prefigurat sunt adeseori destul de tehnice și implicațiile practice nu sunt întotdeauna evidente. Astfel, nu este atât de ușor să știi ce se va întâmpla și cum este cel mai bine să te pregătești. Asta poate cauza insecuritate juridică și, astfel, îndrumarea continuă este esențială.

Distribution Law Center este portul tău în furtună …

Unul dintre obiectivele Distribution Law Center este să ofere informații accesibile privind regulile aplicabile acordurilor de distribuție. Pentru realizarea acestui obiectiv, Distribution Law Center va începe de săptămâna viitoare să emită Alertele de numărătoare inversă DLC care vor oferi îndrumări practice, comprehensive și direct aplicabile cu privire la schimbările anvizajate. Aceste materiale au în vedere cele mai recente variante făcute publice de DG Competition și se pot schimba pe măsură ce devin disponibile propuneri actualizate.

Numărând invers până la 1 iunie 2022, ne propunem să vă oferim actualizări periodice precum și know-how-ul juridic necesar pentru a vă pregăti complet afacerea pentru viitor. Vom fi sursa voastră de încredere pentru informații cu privire la această arie complexă a dreptului.

Alertele de numărătoare inversă DLC vor fi în limba engleză, aceasta fiind limba de lucru a Distribution Law Center. Distribution Law Center are echipe specializate în fiecare țară europeană, așa că nu ezitați să îi contactați dacă aveți nevoie de mai multe clarificări în limba țării voastre. Unele dintre echipe vor pregăti, în orice caz, și traduceri localizate ale alertelor.

Alertele de numărătoare inversă DLC sunt trimise adreselor care ne sunt cunoscute și care și-au exprimat interesul pentru acest tip de informație. Puteți însă să partajați conținutul cu alții și să îi încurajați să se aboneze la Alertele de numărătoare inversă DLC urmărind Distribution Law Center prin intermediul platformei (www.distributionlawcenter.com). Alertele de numărătoare inversă DLC sunt publicate și pe platformă.

Conținut extra oferit de Distribution Law Center

Puteți verifica platforma Distribution Law Center (www.distributionlawcenter.com) pentru mult mai multă informație privind regulile aplicabile acordurilor verticale, atât în ceea ce privește regulile de concurență cât și cele de drept comercial. 27 de echipe specializate din tot SEE lucrează din greu pentru a transforma platforma în sursa voastră preferată de îndrumare și informație.

Distribution Law Center

Alertele de numărătoare inversă DLC vă sunt oferite de Mușat & Asociații.

Dacă aveți nevoie de mai multe informații, o puteți contacta pe Anca Buta Mușat (anca.buta@musat.ro).

Celelalte firme de avocatură care participă la Distribution Law Center sunt: Arntzen de Besche, Arnecke Sibeth, Banning, Cederquist, Chrysses Demetriades & Co, CMS Francis Lefebvre, contrast, Delchev & Partners, Dittmar & Indrenius, Divjak Topić Bahtijarević & Krka, Eisenberger + Herzog, Eversheds, Havel & Partners, Horten, Kyriakides Georgopoulous, Modzelewska & Paśnik, Pavia e Ansaldo, Pérez-Llorca, Philippe & partners, SBGK, Šelih & partnerji, SRS Advogados and TGS Baltic.

 

· Planul este ca versiunea finală a VBER să intre în vigoare pe 1 iunie 2022.

 

Vrei să știi mai multe? Fii pe fază…

Numărând invers până pe 1 iunie 2022, ne propunem să vă oferim actualizări periodice și know-how-ul juridic necesar pentru a pregăti complet afacerea ta pentru viitor. Vă rugăm să verificați și platforma Distribution Law Center (www.distributionlawcenter.com) și pagina noastră LinkedIn pentru mult mai multe informații despre regulile care guvernează acordurile de distribuție, atât din perspectiva dreptului concurenței cât și din perspectiva dreptului comercial.  27 de echipe specializate din tot SEE lucrează din greu pentru a transforma platforma în sursa voastră preferată de îndrumare și informație.

Print Friendly, PDF & Email