Prezentare generală și experiență

Muşat & Asociații este recunoscută drept una dintre firmele de avocatură cu o vastă experienţă în domeniile farmaceutic și sănătate, acordând asistenţă, de-a lungul anilor, unui portofoliu impresionant de clienţi internaţionali, printre care se numără 9 dintre cei mai mari 12 producători de medicamente la nivel mondial. Asistând clienţii în toate aspectele juridice specifice acestor domenii extrem de reglementate, firma noastră a obţinut succese constante graţie competenţei şi perseverenţei echipei sale, ce include avocaţi specializaţi în drept societar, dreptul concurenţei, proprietate intelectuală, aspecte de reglementare, precum şi litiganți reputați. În aceste condiții, Muşat & Asociații şi-a consolidat poziţia de lider necontestat în topul caselor de avocatură, acumulând constant experienţă în cele mai sensibile probleme legale şi instrumentând cazuri de referinţă în aceste domenii.

Suntem recunoscuţi pentru activitatea deosebit de dinamică în reprezentarea principalilor actori de pe piețele de servicii de sănătate și farmaceutice, în numeroase tranzacţii de diferite tipuri, inclusiv fuziuni şi achiziţii, restructurări şi reorganizări, în acordarea de asistenţă juridică cu privire la aspecte de reglementare, de dreptul concurenţei, aspecte legate de conformitate, etc. Ne-am aflat în centrul evoluției acestor sectoare, acţionând în calitate de consultanţi în tranzacţii la cel mai înalt nivel şi oferind clienţilor noştri asistenţă juridică adaptată activităţilor comerciale desfăşurate de aceştia. Serviciile oferite de firma noastră au la bază înţelegerea activităţii clienţilor şi a pieţei la nivel local, concomitent cu asigurarea expertizei şi resurselor necesare pentru a îi sprijini pe aceştia să îşi atingă obiectivele.

În nenumărate ocazii, firma noastră a consiliat cele mai mari companii din industrie privind toate aspectele ce ţin de dreptul concurenţei, precum operaţiuni de concentrare economică, practici restrictive, abuz de poziţie dominantă, investigaţii având ca obiect potenţiale înţelegeri anticoncurenţiale, inspecţii inopinate şi investigaţii de cunoaștere a pieţei, reprezentând interesele clienţilor atât în faţa Comisiei Europene cât şi a Consiliului Concurenţei din România. În plus, având o vastă experienţă la cel mai înalt nivel în domeniul proprietății intelectuale, asigurăm protejarea eficientă a drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială ale clienţilor nostril, în toate etapele circuitului economic al produselor, inclusiv protejarea drepturilor decurgând din brevete, aspecte ce ţin de validitatea şi opozabilitatea acestora, precum şi administrarea portofoliului de brevete şi consultanţă în elaborarea strategiilor de valorificare şi protejare a acestora.

PAUL GEORGE BUTA
delimiter-2
9V8A4623 Paul Buta

Partener Coordonator Adjunct

Arii de practică: Concurență și Ajutor de Stat, Fuziuni și Achiziții / Privatizări, Sănătate / Domeniul farmaceutic și Proprietate Intelectuală, Litigii & Arbitraj

Telefon: +40 21 202 59 09

Fax: +40 21 223 04 95

E-Mail: paul.buta@musat.ro

Adresa: Bulevardul Aviatorilor 43, Sector 1, Cod poștal 011853, București, România

all_underline

O selecție a celor mai recente mandate ale noastre include asistența juridică acordată pentru:

 • Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente cu privire la numeroase acte normative și inițiative referitoare la sistemul de asigurări sociale de sănătate, programele naţionale de sănătate, preţurile și compensarea medicamentelor, inclusiv asistenţă în legătură cu disputele având ca obiect constituționalitatea şi legalitatea sistemului clawback implementat în România.
 • Un important producător de produse farmaceutice din Statele Unite ale Americii cu privire la diferite aspecte de reglementare, comerciale și contractuale, precum prețul, distribuția și compensarea medicamentelor și dispozitivelor medicale, promovarea medicamentelor, studiile clinice, implementarea unor programe complexe de educație pentru profesioniști din domeniul sănătății, sponsorizarea evenimentelor științifice, taxa clawback aplicabilă medicamentelor comercializate în România, aspecte de dreptul muncii, inclusiv numeroase înregistrări ale operațiunilor sale la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.
 • O companie farmaceutică bazată pe cercetare, cu privire la nenumărate aspecte de reglementare în domeniul farmaceutic, incluzând dar fără a se limita la emiterea autorizației de punere pe piață a medicamentelor, avizarea prețurilor medicamentelor, includerea medicamentelor în listele de medicamente compensate aprobate de către autoritățile din domeniul sănătății, furnizarea de medicamente în cadrul procedurilor de achiziții publice, studii clinice, încheierea de nenumărate contracte cu profesioniștii din domeniul sănătății și diferiți furnizori de servicii și parteneri comerciali.
 • Un grup farmaceutic din Franța, în mod regulat, cu privire la diverse aspecte legale, precum intrarea pe piață, evaluarea tehnologiilor medicale, includerea medicamentelor în lista de medicamente compensate, procedura de avizare a prețului, comercializarea și distribuția de medicamente, implementarea unor programe educaționale și promoționale, donația de medicamente, redactarea și încheierea de contracte de servicii logistice, servicii și furnizare, precum și multe alte contracte cu profesioniștii și organizațiile din domeniul sănătății, sponsorizarea profesioniștilor din domeniul sănătății, instituțiilor medicale și evenimentelor științifice. Am reprezentat cu succes filiala Clientului din România în fața instanțelor în cadrul a numeroase litigii având ca obiect contestarea notificărilor în legătură cu contribuția clawback datorată pentru diferite trimestre.
 • Una dintre cele mai importante companii farmaceutice multinaționale din Elveția cu privire la o gamă largă de aspecte juridice, incluzând fără a se limita la intrarea pe piață, evaluarea tehnologiilor medicale, prețul și compensarea medicamentelor, furnizarea de mostre și donația de medicamente, implementarea unor programe complexe în vederea facilitării accesului pacienților la tratamentul prescris, redactarea și încheierea de protocoale cu autoritățile din domeniul sănătății, taxa clawback.
 • Unul dintre liderii mondiali în industria farmaceutică și de diagnostic, cu privire la nenumărate aspecte legale de reglementare și comerciale, precum distribuția și comercializarea medicamentelor și dispozitivelor medicale, taxa clawback, încheierea de diferite contracte și protocoale cu autorități din domeniul sănătății, instituții publice, profesioniști și asociații din domeniul sănătății, furnizarea de medicamente în cadrul procedurilor de achiziții publice.
 • Cea mai importantă companie farmaceutică multinațională din Danemarca, în legătură cu numeroase probleme de reglementare în domeniul farmaceutic, inclusiv, dar fără a se limita la încheierea acordurilor de distribuție, donarea de medicamente și dispozitive medicale, implementarea programelor educaționale pentru personalul medical; mandatele noastre au inclus reprezentarea Clientului în fața instanțelor competente în cadrul a numeroase litigii având ca obiect contestarea notificărilor în legătură cu contribuția clawback, emise de autoritățile de asistență medicală.
 • O companie farmaceutică, lider mondial, cu privire la distribuția medicamentelor, redactarea și încheierea de diferite contracte de sponsorizare, servicii de consultanță, servicii de prezentare și de tip „comitete consultative”, precum și în legătură cu aspecte relevante din domeniul protecției datelor.
 • companie farmaceutică și de servicii medicale, importantă la nivel global, în legătură cu asistența juridică oferită în mode regulat cu privire la reglementările în domeniul sănătății, modificări societare, chestiuni comerciale și diverse aspecte de dreptul concurenței privind operațiunile de distribuție efectuate în România.
 • companie farmaceutică bazată pe cercetare, în ceea ce privește prețurile și rambursarea medicamentelor, încheierea diferitelor protocoale cu autoritățile medicale, taxa clawback și donarea de medicamente către spitalele din România.
 • companie internațională din domeniul biotehnologiei, cu privire la distribuția de medicamente în România, plata contribuției clawback și încheierea de contracte de distribuție en gros cu parteneri comerciali din România.
 • companie multinațională farmaceutică și din domeniul biologiei, lider pe plan mondial, cu privire la aspecte de reglementare, concurență și comerciale în legătură cu schimbarea sistemului de distribuție al acesteia în România.
 • Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente precum și pentru mai multe companii farmaceutice importante, în legătură cu investigația sectorială a autorității naționale de concurență privind piața de distribuție en gros a produselor farmaceutice în România, inclusiv programe de instruire, elaborarea și implementarea programelor specifice de conformitate și reprezentarea în fața Consiliului Concurenței.
 • Cele mai importante companii farmaceutice și de servicii medicale din lume, pe parcursul investigațiilor inițiate de către autoritatea națională în domeniul concurenței privind piața dializei și oncologiei, precum și în legătură cu un pretins abuz de poziție dominantă în lumina practicii Comisiei Europene şi a jurisprudenţei Curţii Europene de Justiţie.
 • Numeroase companii farmaceutice, în legătură cu sistemul de distribuție al medicamentelor implementat în România și potențialele schimbări ale acestui sistem, cum ar fi distribuția direct-către-farmacie și stabilirea unor sisteme de furnizare de urgență a produselor, astfel încât să fie în conformitate cu dispozițiile legii concurenței.
 • Un important producător de produse farmaceutice din Croația, cu privire la o investigație desfășurată de autoritățile române de concurență în legătură cu o presupusă încălcare a regulilor de concurență la nivel național și European, în legătură cu comerțul paralel.
 • Unul dintre liderii mondiali ai industriei produselor farmaceutice și de diagnostic, cu privire la prima investigație în România privind un pretins abuz de poziție dominantă în industria farmaceutică, precum și în legătură cu investigația sectorială lansată de autoritatea națională de concurență privind sectorul farmaceutic și în legătură cu diverse aspecte legate de dreptul concurenței, drept societar și comercial, precum și de dreptul proprietății intelectuale.
 • companie farmaceutică globală bazată pe cercetare, cu privire la numeroase aspecte de proprietate intelectuală, incluzând fără a se limita la protecția brevetelor sale în contextul amenințării privind lansarea în România a unor produse generice, cu mai mult de 5 ani înainte de expirarea protecției brevetului.
 • importantă companie farmaceutică multinațională din Elveția, cu privire la numeroase aspecte de proprietate intelectuală, inclusiv protejarea intereselor companiei împotriva lansării unui anumit medicament generic înainte de expirarea brevetelor deținute de Client.
 • Unul dintre cei mai importanți producători de medicamente inovatoare din lume, utilizate în tratamentul bolilor psihice, în legătură cu întreaga gamă de aspecte de proprietate intelectuală, inclusiv protecția drepturilor sale de proprietate intelectuală asupra medicamentelor inovatoare și aplicarea drepturilor de brevet în România.
 • Cele mai importante companii farmaceutice și de servicii medicale din lume, în legătură cu una dintre primele proceduri de încălcare a brevetului farmaceutic în România.
 • companie farmaceutică si de servicii medicale, cu privire la drepturile de proprietate intelectuală și aspectele de reglementare în legătură cu importul paralel al anumitor medicamente.
 • Două companii farmaceutice internaționale, cu privire la protejarea legală a anumitor medicamente inovative în România și alte aspecte legate de protecţia drepturilor de proprietate intelectuală.
 • societate specializată în legislația din domeniul sănătății a Republicii Federale Germania și a Uniunii Europene, pentru a iniția proceduri juridice cu scopul de a colecta de informații relevante referitoare la anumite medicamente generice, în vederea protejării drepturilor sale de proprietate intelectuală împotriva încălcării de către terți.
 • corporație farmaceutică și de servicii medicale din Statele Unite ale Americii, în legătură cu structurarea şi implementarea separării operațiunilor sale în România în două companii diferite: una activând în domeniul farmaceutic bazat pe cercetare, iar alta activând în domeniul diversificat al medicamentelor, precum și în legătură cu separarea activităţii privind produsele medicale generice în cadrul unei societăţi operate în comun.
 • Un lider mondial al companiilor farmaceutice din Statele Unite ale Americii, cu privire la structurarea și implementarea transferului de întreprindere în legătură cu furnizarea de medicamente pentru uz veterinar în România, între două dintre subsidiarele sale din România, și, de asemenea, în legătură cu diferite aspecte de drept societar.
 • companie farmaceutică și de servicii medicale, lider la nivel global, cu privire la întreaga gamă de aspecte legale în legătură cu separarea lanțului său de farmacii, precum și în legătură cu vânzarea acțiunilor sale celui mai mare lanț de farmacii din România.
 • divizie de diagnosticare a unui lider mondial în domeniul sănătății, cu privire la achiziția încheiată cu succes a unor active în valoare de 17.500.000 EUR de la una din cele mai importante companii de pe piața diagnosticelor şi a diabetului din România.
 • Un grup francez, lider în domeniul produselor farmaceutice din această țară, cu privire la o ofertă publică de preluare a unui actor român de pe piaţă pentru o valoare totală a ofertei de aproximativ 17.400.000 EUR.
 • companie multinațională farmaceutice din Statele Unite ale Americii, cu privire la procedurile desfășurate pentru obținerea aprobărilor concurențiale privind controlul concentrărilor economice necesare și apărute în urma achiziției la nivel mondial a Pharmacia Corporation USA de către Pfizer Inc. USA.
 • Cea mai mare companie farmaceutică și de biotehnologie din Ungaria, în legătură cu investiția sa în două companii farmaceutice românești (companii de producție și distribuție).
 • Un important lanț de farmacii din România, în legătură cu procedura de insolvență iniţiată împotriva acestuia de mai mulți creditori.
 • Unul dintre cei mai mari furnizori europeni de servicii și echipamente medicale de dializă, în legătură cu aspecte de reglementare, concurență, fuziuni și achiziții, aspecte corporative și comerciale.
 • Un important spital privat din România, cu privire la întreaga gamă de autorizații necesare pentru deschiderea unei noi clinici specializate în bolile cardiovasculare.
 • Un lanț de spitale din Statele Unite ale Americii, în legătură cu dezvoltarea unui nou centru medical în București.
 • Un spital de urgență din România, cu privire la întreaga gamă de servicii legale, inclusiv consultanță privind restructurarea activităților sale, scheme de refinanțare, aspecte complexe de dreptul muncii, precum și de reglementare, protecția datelor cu caracter personal și conformitate.

Aprecieri 
IFLR 1000, Legal 500 și Chambers & Partners poziționează Muşat & Asociații ca firmă de avocatură de top / recomandată cu încredere în domenii precum Drept societar / Fuziuni și Achiziții, Privatizare și PPP, Soluționarea litigiilor, Drept Bancar, Finanțarea Proiectelor, Energie, Proprietăți Imobiliare, IT, Telecomunicații și Media, Dreptul Muncii, Dreptul Mediului, Piețele de Capital, Restructurare și Insolvență, Concurență / Antitrust, fiscalitate, Capitaluri Private.

„Ce spun clienţii despre firma noastră: “Muşat & Asociații ne-a depăşit așteptările de fiecare dată când le-am solicitat asistenţa. Este una dintre puținele firme de avocatură din România care oferă servicii juridice complete, capabilă să pună la dispoziţie asistenţă juridică integrată.” Sursa: IFLR 1000

„Clienţii Muşat & Asociații apreciază abilitatea firmei de a pune la dispoziţie servicii juridice eficiente şi de a veni în întâmpinarea nevoilor clienţilor în mod proactiv”. Sursa: Legal 500

Muşat & Asociații: „o firmă de avocatură cu standarde internaţionale şi un important actor local”. Sursa: Chambers & Partners

Clienții apreciază „competenţa şi promptitudinea” firmei, şi recunosc că „serviciile sunt excelente şi avem întotdeauna încredere că vom primi răspuns la toate solicitările”. Sursa: Legal 500

Muşat & Asociații deține „parte dominantă a business-ului din România” şi „câştigă respectul competitorilor şi al clienţilor”. Sursa: IFLR 1000

„Muşat & Asociații oferă asistenţă juridică deosebită într-un mediu foarte dur.” Sursa: Chambers & Partners

„Clienţii spun că sunt atrași de firmă pentru capacitatea de reacție şi orientarea către client”. Sursa: Chambers & Partners

„Această firmă este implicată în unele dintre cele mai mari tranzacţii, care, de multe ori, sunt fără precedent pe piață” spun colegii. Sursa: Chambers & Partners

Muşat & Asociații: „o firmă cu standarde internaționale și un important actor pe piața locală”. Sursa: Chambers & Partners

Clienţii apreciază „pregătirea strategiei juridice în mod inovativ”, afirmând ca avocaţii Muşat & Asociații „alocă timp pentru pregătirea tuturor modalităților posibile de acţiune”. Clienţii spun că avocaţii “răspund tuturor solicitărilor prompt şi concis”. Sursa: Chambers & Partners

„Ce spun clienţii despre firma noastră: “Muşat & Asociații ne-a depăşit aşteptările de fiecare dată când le-am solicitat asistenţa. Este una dintre puținele firme de avocatură din România care oferă servicii juridice complete, capabilă să pună la dispoziţie asistenţă juridică integrată.” Sursa: IFLR 1000

Clienții apreciază „competenţa şi promptitudinea” firmei, şi recunosc că „serviciile sunt excelente şi avem întotdeauna încredere că vom primi răspuns la toate solicitările”. Sursa: Legal 500
VEZI TOT

Print Friendly, PDF & Email