Prezentare generală și experiență

Muşat & Asociaţii este recunoscută drept una dintre firmele de avocatură cu cea mai vastă experienţă în domeniile Farma și Sănătate. În decursul anilor am acordat asistenţă unui portofoliu impresionant de clienţi internaţionali, inclusiv 9 dintre cei mai mari 12 producători de medicamente la nivel mondial. Am asistat clienţi cu privire la toate aspectele juridice specifice acestor domenii extrem de reglementate și firma noastră a obţinut succese constante datorită competenţei şi perseverenţei echipei sale, din care fac parte avocaţi specializaţi în drept societar, dreptul concurenţei, proprietate intelectuală, aspecte de reglementare, precum şi litiganţi reputaţi. În aceste condiţii, Muşat & Asociaţii şi-a consolidat poziţia de lider necontestat în topul caselor de avocatură, acumulând constant experienţă în cele mai sensibile probleme legale şi instrumentând cazuri de referinţă în aceste domenii.

Suntem recunoscuţi pentru activitatea deosebit de dinamică în reprezentarea principalilor jucători din domeniile Farma și Sănătate în numeroase tranzacţii de diferite tipuri, inclusiv fuziuni şi achiziţii, restructurări şi reorganizări, în acordarea de asistenţă juridică cu privire la aspecte de reglementare, de dreptul concurenţei, aspecte  legate de conformitate, etc. Ne-am aflat în centrul evoluţiei acestor sectoare  și am acţionat în calitate de consultanţi în tranzacţii la cel mai înalt nivel, oferind clienţilor noştri asistenţă juridică adaptată activităţilor comerciale desfăşurate de aceştia. Firma noastră oferă servicii ce au la bază înţelegerea activităţii clienţilor şi a pieţei la nivel local și global, concomitent cu asigurarea expertizei şi resurselor necesare pentru a-i sprijini pe aceştia să îşi atingă obiectivele.

În nenumărate ocazii, firma noastră a consiliat cele mai mari companii din industrie cu privire la toate aspectele ce ţin de dreptul concurenţei, precum operaţiuni de concentrare economică, practici anticoncurențiale, abuz de poziţie dominantă, investigaţii având ca obiect potenţiale înţelegeri anticoncurenţiale, inspecţii inopinate şi investigaţii de cunoaştere a pieţei și am reprezentat interesele clienţilor atât în faţa Comisiei Europene, cât şi a Consilului Concurenţei din România. În plus, având o vastă experienţă la cel mai înalt nivel în domeniul proprietăţii intelectuale, asigurăm protejarea eficientă a drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială ale clienţilor noştri în toate etapele circuitului economic al produselor, inclusiv protejarea drepturilor decurgând din brevete, aspecte ce ţin de validitatea şi opozabilitatea acestora, precum şi administrarea portofoliului de brevete şi consultanţă în elaborarea strategiilor de valorificare şi protejare a acestora.

PAUL GEORGE BUTA
delimiter-2
9V8A4623 Paul Buta

Partener Coordonator Adjunct

Arii de practică: Concurență și Ajutor de Stat, Fuziuni și Achiziții / Privatizări, Sănătate / Domeniul farmaceutic și Proprietate Intelectuală, Litigii & Arbitraj

Telefon: +40 21 202 59 09

Fax: +40 21 223 04 95

E-Mail: paul.buta@musat.ro

Adresa: Bulevardul Aviatorilor 43, Sector 1, Cod poștal 011853, București, România

all_underline

O selecție a activităților noastre recente include asistarea următorilor clienți:

 • Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, cu privire la numeroase acte normative și inițiative referitoare la sistemul de asigurări sociale de sănătate, programele naţionale de sănătate, preţurile și compensarea medicamentelor. 
 • O companie farmaceutică inovativă, cu privire la emiterea autorizațiilor de punere pe piață pentru medicamente, aprobarea prețurilor medicamentelor, includerea în listele de medicamente compensate și furnizarea de medicamente în cadrul procedurilor de achiziții publice.
 • Un producător de medicamente din Statele Unite ale Americii, cu privire la stabilirea prețului, distribuția și compensarea medicamentelor și a dispozitivelor medicale, promovarea medicamentelor și implementarea unor programe complexe de educație pentru profesioniștii din domeniul sănătății.
 • Unul dintre liderii mondiali în industria farmaceutică și de diagnostic, cu privire la încheierea unor contracte de cost-volum, protocoale şi a altor contracte cu autoritățile din domeniul sănătății, cu instituțiile publice, cu profesioniștii din domeniul sănătății și cu asociațiile care activează în acest domeniu.
 • O companie farmaceutică din Franța, cu privire la procedura de aprobare a prețului, comercializarea și distribuția de medicamente, redactarea și încheierea de contracte de servicii logistice, de prestări servicii și de furnizare.
 • O companie farma specializată în tratarea diabetului, cu privire la numeroase aspecte de reglementare în domeniul farmaceutic, inclusiv încheierea de contracte de distribuție angro, donația de medicamente și dispozitive medicale.
 • Una dintre cele mai importante companii farma la nivel global, cu privire la intrarea pe piață, evaluarea tehnologiilor medicale, prețul și compensarea medicamentelor și implementarea unor programe complexe în vederea facilitării accesului pacienților la tratamentul prescris.
 • Una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, pentru implementarea noilor politici de conformitate din România, redactarea şi încheierea de diverse contracte cu profesioniştii din domeniul sănătății, cu asociaţii profesionale şi cu alți parteneri comerciali.
 • O companie farmaceutică producătoare de medicamente inovative, cu privire la redactarea și încheierea a diverse contracte de sponsorizare, servicii de consultanță și de tip “advisory board”, precum și în legătură cu aspecte relevante din domeniul protecției datelor.
 • Trei dintre cele mai mari companii biofarmaceutice, în legătură cu transferul autorizaţiilor de punere pe piaţă din România, sistemul de farmacovigilență şi alte aspecte de reglementare.
 • Peste 20 de deținători de autorizații de punere pe piață, în ceea ce privește calculul, declararea și plata taxei clawback pentru medicamentele comercializate în România, înregistrările la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și la autoritățile fiscale, în cadrul inspecțiilor fiscale, precum și în legătură cu contestarea cu succes a notificărilor privind taxa clawback și a datelor de consum în fața instanțelor competente.
 • O companie biofarmaceutică de top, cu privire la distribuția de medicamente în România,  încheierea de contracte de distribuție angro cu partenerii comerciali din România, precum și cu privire la schimbarea sistemului de farmacovigilență.
 • O companie producătoare de medicamente biologice inovative, în legătură cu implementarea unor proiecte complexe destinate să îmbunătățească educația medicală a profesioniștilor în domeniul sănătății, precum și în legătură cu aspecte de reglementare și de promovare.
 • Una dintre principalele companii farmaceutice și de servicii medicale la nivel global, cu privire la aspecte de drept societar, comercial și diverse aspecte de dreptul concurenței privind operațiunile de distribuție.
 • Unul dintre cei mai mari producători de imunoglobulină umană la nivel mondial, cu privire la aspecte contractuale și de reglementare în ceea ce privește distribuția de medicamente.
 • Cel mai mare lanț de farmacii din Europa Centrală, în legătură cu aspecte contractuale și de reglementare privind achiziția cu succes a celui mai mare distribuitor angro de medicamente și a unui lanț de mai mult de 600 de farmacii, inclusiv în legătură cu compensarea și distribuția de medicamente și cu furnizarea de dispozitive medicale, suplimente și cosmetice.
 • Companii internaționale care desfășoară studii clinice în legătură cu aspecte de reglementare, comerciale și contractuale privind realizarea de studii clinice în România.
 • Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente și alți membri ai acesteia, pe parcursul investigației sectoriale a Consiliului Concurenței privind piața de distribuție angro a produselor farmaceutice în România, realizând programe de instruire și implementând programe specifice de conformitate, și asigurând reprezentarea acestora în fața Consiliului Concurenței.
 • Numeroase companii farmaceutice, în legătură cu sistemul de distribuție al medicamentelor implementat în România și potențialele schimbări ale acestui sistem, precum  și distribuția direct-către-farmacie și stabilirea unor sisteme de furnizare de urgență a produselor, în așa fel încât să fie respectate cerințele legii concurenței.
 • Un producător de produse farmaceutice din Croația, cu privire la o investigație desfășurată de autoritățile române de concurență în legătură cu o presupusă încălcare a regulilor de concurență la nivel național și european, în privința comerțului paralel.
 • Un lider al industriei produselor farmaceutice și de diagnostic la nivel mondial, în cadrul unei investigații de referință din România privind un pretins abuz de poziție dominantă în industria farmaceutică și în legătură cu  diverse aspecte legate de dreptul concurenței, drept societar și comercial, precum și de dreptul proprietății intelectuale.
 • O companie farmaceutică multinațională, cu privire la numeroase aspecte de proprietate intelectuală, inclusiv protecția brevetelor sale în contextul amenințării legate de lansarea în România a unor produse generice.
 • O companie farmaceutică din Germania, în cadrul unui litigiu având ca obiect protecția drepturilor de proprietate intelectuală, în contextul promovării anumitor produse.
 • O companie farmaceutică de top, în legătură cu protecţia drepturilor sale de proprietate intelectuală în contextul cererilor pentru licenţe obligatorii de brevete depuse de terţi în legătură cu cel mai bine vândut medicament al acestei companii.
 • O companie farmaceutică din Danemarca, cu privire la numeroase aspecte în domeniul proprietății intelectuale, inclusiv protejarea drepturilor de proprietate intelectuală cu privire la medicamentele inovative și asigurarea protecţiei drepturilor sale rezultând din brevete în România.
 • O companie farmaceutică din Japonia, în legătură cu protecţia drepturilor de proprietate intelectuală referitoare la medicamentele inovative, transferul şi aplicarea drepturilor sale de brevet în România. 
 • O companie farmaceutică din Franța, în legătură cu  protecția drepturilor de proprietate intelectuală și aspecte de reglementare în legătură cu importul paralel al anumitor medicamente. 
 • O companie farmaceutică multinațională, cu privire la structurarea și implementarea separării operațiunilor sale în România în două companii diferite: una activând în domeniul farmaceutic bazat pe cercetare, iar alta activând în domeniul dispozitivelor medicale.
 • O companie farmaceutică de top din Statele Unite ale Americii, cu privire la structurarea și implementarea transferului de întreprindere în legătură cu furnizarea de medicamente pentru uz veterinar în România, între două dintre filialele sale. 
 • Un producător de medicamente din Statele Unite ale Americii, cu privire la obținerea aprobărilor autorității de concurență pentru concentrarea economică apărută în urma achiziției la nivel mondial a unui alt mare producător de medicamente.
 • Unul dintre cei mai mari furnizori de gaze medicinale la nivel global, în legătură cu aspecte contractuale și de reglementare privind transferul diviziei sale medicale în România, inclusiv transferul contractelor de furnizare încheiate cu 42 de case de asigurări de sănătate de pe teritoriul României.
 • Unul dintre cei mai mari de furnizori de servicii medicale la domiciliu din Germania, în legătură cu aspecte de reglementare şi de dreptul muncii legate de implementarea unui program pentru asistentele medicale din România.
 • Câteva companii farmaceutice, în legătură cu procedurile de recuperare de creanțe, procedura de insolvență, precum și în legătură cu alte acțiuni întreprinse în vederea recuperării unor creanțe semnificative.
 • Unuia dintre cei mai mari actori în domeniul sănătății, privind asistența juridică de zi cu zi în domeniile de reglementare, concurență, fuziuni și achiziții, probleme de drept societar și comercial.
 • Unui centru de cercetare clinică, în vederea obținerii autorizațiilor necesare desfășurării activităților medicale și studiilor clinice în cadrul centrului medical din București.
 • Un spital de urgență din România, cu privire la întreaga gamă de servicii legale, inclusiv consultanță privind restructurarea activităților sale, scheme de refinanțare, aspecte complexe de dreptul muncii, precum și de reglementare, protecția datelor cu caracter personal și conformitate.
 • Un spital privat multidisciplinar din România, în vederea organizării unor programe de instruire pentru angajații societății pe diverse domenii de interes, inclusiv în legătură cu aspecte de reglementare, dreptul concurenței, malpraxis și alte aspecte de conformitate, precum și privind asistența juridică de zi cu zi în legătură cu furnizarea de servicii medicale. 

 

 

 

Aprecieri 
IFLR 1000, Legal 500 și Chambers & Partners poziționează Muşat & Asociații ca firmă de avocatură de top / recomandată cu încredere în domenii precum Drept societar / Fuziuni și Achiziții, Privatizare și PPP, Soluționarea litigiilor, Drept Bancar, Finanțarea Proiectelor, Energie, Proprietăți Imobiliare, IT, Telecomunicații și Media, Dreptul Muncii, Dreptul Mediului, Piețele de Capital, Restructurare și Insolvență, Concurență / Antitrust, fiscalitate, Capitaluri Private.

„Ce spun clienţii despre firma noastră: “Muşat & Asociații ne-a depăşit așteptările de fiecare dată când le-am solicitat asistenţa. Este una dintre puținele firme de avocatură din România care oferă servicii juridice complete, capabilă să pună la dispoziţie asistenţă juridică integrată.” Sursa: IFLR 1000

„Clienţii Muşat & Asociații apreciază abilitatea firmei de a pune la dispoziţie servicii juridice eficiente şi de a veni în întâmpinarea nevoilor clienţilor în mod proactiv”. Sursa: Legal 500

Muşat & Asociații: „o firmă de avocatură cu standarde internaţionale şi un important actor local”. Sursa: Chambers & Partners

Clienții apreciază „competenţa şi promptitudinea” firmei, şi recunosc că „serviciile sunt excelente şi avem întotdeauna încredere că vom primi răspuns la toate solicitările”. Sursa: Legal 500

Muşat & Asociații deține „parte dominantă a business-ului din România” şi „câştigă respectul competitorilor şi al clienţilor”. Sursa: IFLR 1000

„Muşat & Asociații oferă asistenţă juridică deosebită într-un mediu foarte dur.” Sursa: Chambers & Partners

„Clienţii spun că sunt atrași de firmă pentru capacitatea de reacție şi orientarea către client”. Sursa: Chambers & Partners

„Această firmă este implicată în unele dintre cele mai mari tranzacţii, care, de multe ori, sunt fără precedent pe piață” spun colegii. Sursa: Chambers & Partners

Muşat & Asociații: „o firmă cu standarde internaționale și un important actor pe piața locală”. Sursa: Chambers & Partners

Clienţii apreciază „pregătirea strategiei juridice în mod inovativ”, afirmând ca avocaţii Muşat & Asociații „alocă timp pentru pregătirea tuturor modalităților posibile de acţiune”. Clienţii spun că avocaţii “răspund tuturor solicitărilor prompt şi concis”. Sursa: Chambers & Partners

„Ce spun clienţii despre firma noastră: “Muşat & Asociații ne-a depăşit aşteptările de fiecare dată când le-am solicitat asistenţa. Este una dintre puținele firme de avocatură din România care oferă servicii juridice complete, capabilă să pună la dispoziţie asistenţă juridică integrată.” Sursa: IFLR 1000

Clienții apreciază „competenţa şi promptitudinea” firmei, şi recunosc că „serviciile sunt excelente şi avem întotdeauna încredere că vom primi răspuns la toate solicitările”. Sursa: Legal 500
VEZI TOT

Print Friendly, PDF & Email