București, 6 decembrie 2016:  Curtea de Apel București (CAB) – Secția a VIII-a de Contencios Administrativ și Fiscal a admis cererea Sig Sauer GmbH & Co KG de anulare a Deciziei Consiliului Concurenței nr. 44/2014‎, prin care Sig Sauer a fost sancționată cu o amendă contravențională în cuantum de peste 7 milioane lei.

Compania germană, fondată în 1853, este unul dintre cei mai importanți producători mondiali de armament, fiind cunoscută îndeosebi pentru revolverele sale, aflate de mult timp în utilizarea forțelor de poliție și securitate din multe state de pe glob.

În luna noiembrie 2013 compania, alături de alte 3 societăți,  a fost sancționată de către Consiliul Concurenței pentru o presupusă încălcare a art. 5 alin. (1) lit. f) din Legea concurenței și a art. 101 TFUE, încălcare ce ar fi constat într-o practică concertată de participare cu oferte trucate, prin împărţirea produselor licitate, în cadrul procedurilor de achiziţie publică organizate de MApN, pentru achiziţia de produse din gama “armament de infanterie” şi „aparatură optică”, în perioada anilor 2005-2007.

Curtea de Apel București a admis în parte acțiunea formulată de Sig Sauer și a dispus anularea deciziei de sancționare a Consiliului Concurenței în ceea ce privește compania, soluția instanței fiind supusă recursului la ICCJ.

„Problematica foarte diversă dedusă judecății, incluzând aspecte de procedură, intereferențele dreptului comunitar al concurenței cu cel românesc, aspecte de maximă noutate în dreptul concurenței precum înțelegerile de tip „hub-and-spoke” și standardul probator asociat acestui tip de fapte dar și revizitarea unor instituții „clasice” ale dreptului concurenței precum distincția între înțelegerile restrictive prin obiect și cele prin efect și modalitatea de individualizare a sancțiunii, au făcut din acest litigiu unul plin de substanță dar și foarte solicitant, mai ales pentru instanța de judecată, aceasta din urmă trebuind să evalueze întreaga gamă de probleme, aplicate la un domeniu prin excelență tehnic, în paralel cu judecarea a multor alte dosare. Apreciem astfel în mod deosebit deschiderea instanței de a evalua în mod complet și exhaustiv toate fațetele acestui dosar interesant și sperăm ca decizia în acest caz să devină una care să contribuie în mod semnificativ la lămurirea multor întrebări asupra interpretării și aplicării legii concurenței”, a declarat Paul Buta – Partener Mușat & Asociații.

Sig Sauer a fost asistată încă din fazele incipiente ale investigației de Mușat & Asociații, echipa de avocați implicați în proiect fiind coordonată de către Anca Buta Mușat – Partener și Coordonator al Practicii de Concurență din cadrul Mușat & Asociații, alături de Paul Buta – Partener, Răzvan Pele – Managing Associate și Sandra Olănescu – Associate.

Print Friendly, PDF & Email