Prezentare generală și experiență

Practica de Drept Penal este una dintre ariile cheie ale Departamentului nostru de Litigii. În continuă dezvoltare încă din primii ani ai activității Firmei, acest departament a devenit un reper stabil pe piața juridică și pentru mediul de afaceri din România. Clienții noștri știu că se pot baza pe abordarea curajoasă și creativă a echipei noastre de avocați penaliști pentru soluționarea celor mai complexe dosare ce presupun riscuri și implicații de natură penală. De-a lungul anilor, am reușit să formăm o echipă profesionistă care excelează deopotrivă în fața instanțelor de judecată, dar și în consilierea clienților pentru a preveni, identifica și media eventualele riscuri de natură penală.

Avocații noștri au experiență în reprezentarea clienților în fața tuturor instanțelor de judecată, începând cu cele cu grad de jurisdicție inferior și până la Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și în fața Curții Constituționale, a instanțelor naționale și internaționale, dar și la toate nivelurile Parchetului de pe lângă toate instanțele de judecată (începând de la instanțe ordinare până la Înalta Curte de Casație și Justiție, inclusiv departamente specializate – Direcția Națională Anticorupție și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism). Cele mai multe din cazurile noastre au un grad ridicat de complexitate, incluzând documentații voluminoase și activități de cercetare pluridisciplinară. Printre clienții noștri se numără corporații multinaționale și societăți locale mari, dar și cunoscuți oameni de afaceri, demnitari și funcționari de stat cu care colaborăm îndeaproape pentru a le asigura o apărare corespunzătoare, în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte.

Activitatea noastră în domeniul Dreptului Penal a implicat acționarea în numele sau alături de clienții noștri în cadrul tuturor tipurilor de litigii penale, inclusiv: criminalitate economico – financiară, fraudă financiară, corupție, spionaj economic, criminalitate cibernetică și privind comerțul electronic, crimă organizată, abuz în serviciu și neglijență în serviciu, spălare a banilor, infracțiuni de încălcare a confidențialității/secretului profesional, infracțiuni de încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală și industrială. Am oferit asistență juridică și reprezentare atât pe parcursul procedurilor de cercetare penală, cât și pe parcursul proceselor penale, pentru aspecte privind răspunderea penală a persoanelor fizice, precum și a entităților juridice.

Serviciile noastre includ consultanță și prevenire a problemelor de natură penală (precum redactarea analizelor juridice, opiniilor sau a memorandumurilor în legătură cu diferite aspecte de drept penal și drept procesual penal; asistență și reprezentarea clienților noștri în legătură cu diferite proceduri extrajudiciare, pentru evitarea implicațiilor penale sau a riscurilor complexe; pregătirea și încheierea tranzacțiilor civile de mare anvergură, în vederea soluționării pe cale amiabilă a cererilor de despăgubire pentru daune civile în cadrul procedurilor de drept penal) și, de asemenea, reprezentare și asistență în cadrul litigiilor penale, atât în timpul fazei de cercetare penală, cât și pe parcursul procedurilor în fața instanțelor de judecată.

LIVIU TOGAN
delimiter-2
Liviu_Togan

Of Counsel

Arii de practică: Drept Penal (Infracțiuni Financiare), Drept Societar & Comercial, Litigii & Arbitraj

Telefon: +40 21 202 59 12

Fax: +40 21 223 04 95

E-mail: liviu.togan@musat.ro  

Adresa: Bulevardul Aviatorilor 43, Sector 1, Cod poștal 011853, București, România

all_underline

Mandate importante. O selecție a principalelor noastre proiecte include:

 • Reprezentarea cu succes a celei mai mari societăți din domeniul petrolier (România) într-un dosar deosebit de complex, implicând infracțiuni de evaziune fiscală, de spălare a banilor, măsuri asigurătorii aplicate asupra bunurilor și acțiunilor societății, având un prejudiciu estimat la peste 700,000,000 EUR . Avocații noștri specializați în drept penal au administrat cu succes dosarul, iar instanța, prin hotărâre definitivă, a dispus exonerarea clientului nostru de orice răspundere în legătură cu presupusul prejudiciu, precum și de orice răspundere în ceea ce privește presupusele acuzații penale.
 • Acordarea de asistență juridică și reprezentare unei mari bănci din sistemul bancar național, în legătură cu o investigație complexă, cu un prejudiciu estimat la peste 70 milioane EUR.
 • Asistarea și reprezentarea celei mai mari companii de pe piața de energie electrică și gaz din România în diferite dosare penale complexe, atât în fața organelor de cercetare penală, precum și a instanțelor penale, implicând, de asemenea, încheierea unor tranzacții complexe ale cererilor de despăgubire.
 • Reprezentarea unei corporații mondiale (cu sediul în Spania), lider în producția și furnizarea de soluții de înaltă tehnologie pentru material rulant și șine de cale ferată, în legătură cu acuzațiile de corupție împotriva reprezentanților autorității publice în cadrul unor proceduri de achiziții publice în valoare de peste 300 milioane EUR.
 • Oferirea de asistență juridică și reprezentare celui mai mare retailer din România (afiliat al unei corporații europene de top), în legătură cu un dosar penal complex rezultat în urma acuzațiilor de corupție privind o tranzacție comercială și imobiliară de mare anvergură.
 • Reprezentarea cu succes a Președintelui României în fața Înaltei Curți de Justiție și Casație în legătură cu acuzația de încălcare a legii ce reglementează conflictul de interese, adusă de Agenția Națională de Integritate (ANI). Echipa noastră a instrumentat dosarul cu succes, iar instanța, prin hotărâre definitivă, a stabilit inexistența conflictului de interese.
 • Reprezentarea cu succes a Prim-ministrului României, într-un caz de corupție ce a implicat presupuse acuzații privind finanțarea nelegală a campaniei electorală.
 • Reprezentarea liderului mondial în domeniul sistemelor de cablare și tehnologiei de cablu, într-un dosar penal complex în fața organelor de cercetare penală, care a implicat încheierea unor tranzacții complexe privind despăgubirile pretinse cu o valoare de peste 40 milioane EUR.
 • Asistarea și reprezentarea dealerului național de autocamioane MAN și, totodată, a celui mai important dealer de automobile BMW în diverse investigații complexe în fața autorităților de cercetare penală, implicând acuzații de evaziune fiscală.
 • Reprezentarea ROMATSA (Autoritatea Aeronautică din România) într-un dosar penal cercetat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în legătură cu un accident aviatic care a avut loc în România.
 • Asistarea și reprezentarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), in legătură cu o anchetă complexă privind criminalitatea economico-financiară.
 • Asistarea și reprezentarea celei mai mari bănci din România în legătură cu diferite plângeri penale împotriva fraudelor intreprinse de către clienții băncii.

Alte mandate reprezentative din domeniul Dreptului Penal includ:

 • Asistență oferită Enel România și grupului asociat de societăți (afiliat al celei mai mari societăți energetice din Italia) în fața organelor de cercetare penală, în legătură cu diferite tipuri de infracțiuni, comise împotriva societății sau pretinse a fi fost comise de angajații societății (inclusiv recuperarea prejudiciilor aferente).
 • Reprezentarea Deutsche Bank, unul dintre furnizorii de servicii financiare de top din lume, cu privire la un proiect multidisciplinar pentru recuperarea creanțelor, în legătură cu o gamă largă de dispute ce a inclus insolvență și anchetele privind criminalitatea economico-financiară.
 • Asistența oferită Leumi Bank, în diferite litigii complexe, care acoperă o gamă largă de dispute, variind de la dispute corporative și comerciale, litigii de muncă, insolvență și anchete privind criminalitatea economico-financiară, cu cereri de despăgubire în valoare de peste EUR 10.000.000.
 • Reprezentarea sucursalei din România a unui conglomerat farmaceutic elvețian în legătură cu recuperarea activelor și pasivelor în valoare de mai multe milioane de euro, precum și în legătură cu acuzațiile de corupție a funcționarilor publici.
 • Reprezentarea Desitin Pharma, o importantă companie farmaceutică germană cu peste 100 de ani de experiență în tratamentul bolilor sistemului nervos central, în legătură cu acuzații de corupere a funcționarilor publici, în fața organelor de cercetare penală.
 • Reprezentarea Teamnet International, unul dintre actorii principali de pe piața română și regională (Europa Centrală și de Est, Orientul Mijlociu, Africa de Nord) de IT&C, în diferite dosare penale complexe, atât în fața organelor de cercetare penală, precum și a instanțelor penale.
 • Reprezentarea unuia dintre actorii principali ai industriei de retail din România, în legătură cu cercetările penale aferente procesului de autorizare și modalității de extindere a rețelei acesteia.
 • Reprezentarea cu succes a ThyssenKrupp, o societate internațională de inginerie și tehnologie de top cu aproximativ 160.000 angajați în circa 80 de țări, în legătură cu unul dintre cele mai complexe litigii de la nivel internațional, aflat pe rolul instanțelor din România de peste 27 de ani, care a inclus, de asemenea, mai multe cazuri penale și anchete.
 • Reprezentarea unei sucursale a celei de-a doua cea mai mare societate de tehnologia informației de la nivel global, în diferite cazuri care includ comportamentul infracțional al angajaților și anchete vamale internaționale atât în fața organelor naționale de cercetare penală, precum și a autorităților vamale internaționale.
 • Asistarea și reprezentarea Electrolux într-un dosar penal având ca obiect infracțiuni săvârșite de către angajați pe durata grevei declanșate în cadrul uneia dintre sucursalele companiei.
 • Asistența oferită unui producător european de top de produse de panificație, în fața organelor administrative, antifraudă și de cercetare penală în legătură cu obținerea și utilizarea subvențiilor acordate din bugetul UE în valoare de mai multe milioane de euro.
 • Asistența oferită Caterpillar Financial Services Poland, divizia de finanțare a producătorului mondial de top de echipamente de construcții și minerit, pe parcursul perioadei de insolvență, executare silită și proceduri penale împotriva mai multor debitori, cu scopul de a urmări recuperarea datoriilor rezultate din contractele de leasing pentru echipamente industriale.
 • Reprezentarea Eco Pack, actorul principal din industria reciclării în legătură cu o investigație efectuată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu impact la nivel național asupra întregii activității desfășurate de către toți operatorii din această industrie în valoare de EUR 500 milioane.
 • Asistență juridică pentru Transelectrica, principala societate de distribuție a energiei electrice în legătură cu anchete interne asupra angajaților acesteia, activități și proceduri privind statusul datelor și informațiilor confidențiale sau secrete.
 • Asistență juridică acordată unuia dintre giganții industriali din România, specializat în consultanță și servicii comerciale pentru obiective de construcții industriale, în principal pentru industria metalurgică și reprezentarea intereselor acestuia în fața organelor de cercetare penală, în legătură cu o presupusă fraudă fiscală care depășește valoarea de EUR 2.500.000.
 • Reprezentarea unui fond de pensii în legătură cu plângerile penale depuse de către foștii parteneri de afaceri.
 • Reprezentarea unuia dintre principalii producători din industria metalurgică din România, în cadrul unei cercetări penale extrem de complexe și elaborate cu privire la acuzații de evaziune fiscală rezultate din calificarea eronată a impozitelor aplicabile, care a avut ca rezultat un prejudiciu de peste EUR 1,5 milioane.
 • Asistența și reprezentarea unei societăți private române, specializată în importul și distribuția produselor din metal pentru construcții, în fața organelor de cercetare penală.
 • Asistența oferită unui furnizor de servicii medicale de specialitate în cadrul anchetelor interne privind posibile cazuri de corupție sau practici ilegale.
 • Reprezentarea unei sucursale din România a uneia dintre cele mai importante societăți din domeniul farmaceutic, într-un dosar implicând infracțiuni de evaziune fiscală și spălare a banilor.
 • Reprezentarea Iris Ventures Ltd, un important investitor paneuropean de capital de risc, în mai multe cazuri de cercetare penală legate de sau rezultând din litigii comerciale care depășesc valoarea de EUR 2.000.000, aferente unor proiecte imobiliare.
 • Reprezentarea Romstal Leasing, într-un litigiu fiscal inițiat împotriva Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) în legătură cu TVA, impozitul pe venituri și alte taxe care trebuie plătite la bugetul de stat, precum și în cadrul mai multor cauze penale.
 • Asistența și reprezentarea unei societăți europene importante de pe piața bursieră și a schimbului valutar în legătură cu o anchetă penală extrem de complexă, privind acuzații de fraudă și infracțiuni legate de bursa de valori.

De asemenea, am oferit asistență și reprezentare unui număr însemnat de persoane publice importante, oameni de afaceri români și străini sau reprezentanți ai unor societăți importante în diferite cauze penale, în fața organelor de cercetare penală și a instanțelor de judecată, care au implicat, în principal, acuzații de corupție (dare și luare de mită, trafic de influență, conflict de interese), fraude financiare (delapidare, evaziune fiscală) și/sau spălare a banilor, precum și alte infracțiuni legate de acestea (abuz în serviciu, falsificare de documente etc.). Mai jos se regăsesc unele exemple relevante:

 • Directorul General pentru regiunea României al unei bănci de investiții de top din Marea Britanie într-un caz penal complex cu privire la privatizări frauduloase, inclusiv acuzații de spionaj, divulgare de informații strict secrete, grup infracțional organizat etc., caz în care ancheta penală și cercetarea judecătorească s-a extins pe o durată de peste 9 ani.
 • Președintele unuia dintre cele mai prestigioase institute naționale din domeniul farmaceutic, în legătură cu acuzații de corupție ce au condus la un prejudiciu estimat de aproximativ USD 22 milioane.
 • Un ministru din Guvernul României (Ministerul Finanțelor), în legătură cu acuzații de trafic de influență, abuz în serviciu, luare de mită în legătură cu activitatea oficială a acestuia în calitate de fost primar de municipiu și senator.
 • Un fost consilier al Președintelui României, într-un dosar complex de corupție puternic mediatizat cu privire la acuzații de spălare a banilor în legătură cu finanțarea campaniei electorale.
 • Un fost secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției, privind acuzații de corupție legate de activitățile completurilor de judecată și investigații oficiale, atât în faza cercetărilor penale, precum și în fața instanței de judecată.
 • Un fost șef al Autorității de Supraveghere Financiară, într-o anchetă penală de mare interes ce a implicat acuzații de trafic de influență și abuz în serviciu împotriva mai multor persoane din sectorul financiar (asigurări) public și privat.
 • Un fost președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în ceea ce privește procedurile judiciare în care au fost investigate infracțiuni de corupție (trafic de influență).
 • Un senator din Parlamentul României, într-un caz de corupție cu privire la infracțiuni de abuz în serviciu și fals intelectual.
 • Un membru român al Parlamentului European, achitat de către Înalta Curte de Casație și Justiție pentru acuzațiile de conflict de interese.
 • Un fost consilier ministerial în cadrul Guvernului, într- o anchetă și proces de mare interes privind aspecte de corupție în legătură cu sume importante de bani utilizate pentru finanțarea alegerilor, ce a implicat foști miniștri de stat, senatori, alți oficiali și oameni de afaceri.
 • Președintele Consiliului de Administrație (și altor administratori din cadrul Consiliului) unei societăți de mass-media de stat în legătură cu acuzații de abuz în serviciu privind achiziția Radio Chișinău cu sediul în Republica Moldova, care constau în prețuri supraevaluate plătite pentru acțiuni care se pretinde că au provocat un prejudiciu fondurilor publice care depășește suma de EUR 650.000.
 • Un fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, în legătură cu acuzațiile de dare de mită privind plăți în valoare de EUR 2 milioane.
 • Un primar de municipiu, în legătură cu acuzații de abuz în serviciu care au avut ca rezultat un prejudiciu semnificativ la bugetul municipiului.
 • Un fost primar de municipiu, cercetat și acuzat de abuz de putere cu privire la alocarea subvențiilor locale și finanțare în valoare de peste EUR 400.000.
 • Un fost Director Executiv al unei importante societăți private cu capital de stat din România, cu activități pe piața de distribuție și furnizare a energiei electrice, în legătură cu acuzații de primire de mită în privința activității oficiale a acestuia, în fața organelor de cercetare penală.
 • Un întreprinzător important din domeniul imobiliar, cercetat și judecat în cadrul unuia dintre cele mai complexe cazuri de corupție în domeniul imobiliar din ultimul timp, cu un prejudiciu estimat la peste 300.000.000 EUR, care implica senatori români, oficiali de stat și locali, oameni de afaceri și alte persoane acuzate de organizarea unei rețele complexe de trafic de influență pentru obținerea nelegală a unor beneficii financiare din restituirea unui lot mare de pădure.
 • Un om de afaceri de top din România, în cadrul unui proces în instanță având ca obiect acuzații de mită în legătură cu Președintele Consiliului Județean, responsabil pentru aprobarea finanțării activităților de construcții efectuate pentru autorități publice locale.
 • O persoană importantă din industria financiară, în calitatea sa de membru al Consiliului de Administrație al uneia dintre cele mai mari societăți de distribuție de produse petroliere, urmărit penal și judecat pentru acuzații de delapidare împotriva societății, prejudiciul estimat depășind suma de EUR 80.000.000.
 • Fiul unui fost președinte al unei țări europene, în legătură cu procedurile judiciare inițiate pentru infracțiuni de corupție, șantaj și fals în înscrisuri oficiale.
 • Un om de afaceri român, în fața organelor de cercetare penală și instanței de judecată, într-un caz care implica crearea unui grup infracțional organizat format din aproximativ 30 de persoane private și funcționari publici cu funcții înalte, pentru comiterea de infracțiuni economice privind producția și vânzarea de produse petroliere, prejudiciul pretins depășind EUR 50.000.000.
 • Directorul General al unui lanț de farmacii de la nivel național, într-o anchetă penală pentru posibila delapidare a fondurilor publice și subvențiilor pentru medicamente, precum și falsificarea de documente, având ca rezultat un prejudiciu de peste EUR 4.000.000.
 • Un fost reprezentant de stat în cadrul unei organizații internaționale de finanțare, cu privire la acuzații de corupție activă în legătură cu funcționari ai tribunalelor și judecători, pentru obținerea unei hotărâri favorabile în instanță.

Aprecieri 


Clienții declară că „firma a fost capabilă să pună la dispoziție avocați specializați în cel mai scurt timp – firma este deosebit de promptă”. Sursă: Chambers & Partners

„Această echipă puternică de 10 avocați a dobândit cunoștințe excelente prin implicarea sa în dosare de mare anvergură” și „și-a păstrat o poziție solidă pe piața de profil”. Sursă: Legal 500

„Mușat & Asociații furnizează servicii de excepție pe o piață deosebit de dificilă.” Sursă: Chambers & Partners

„Implicarea deplină a Mușat & Asociații este cu adevărat apreciată”. Mai mult, „Mușat combină cunoștințele tehnice aprofundate cu un înalt nivel al înțelegerii business-ului”. Sursă: Chambers & Partners

Clienții apreciază „vastele cunoștințe din aria de practică și serviciile excelente ale avocaților”. Sursă: Chambers & Partners

Mușat & Asociații este „o firmă cu standarde internaționale și un actor important pe piața locală”. Sursă: Legal 500

„Echipa este inovatoare, creativă și dedicată identificării celor mai bune soluții”. Sursă: Chambers & Partners

Unul dintre clienți apreciază „cooperarea foarte bună și eficientă” cu echipa, adăugând că toți membrii echipei „răspund rapid solicitărilor și sunt foarte muncitori”. Sursă: Chambers & Partners

Clienții sunt impresionați de echipa din cadrul acestei firme „incredibil de promptă”, remarcând că „ai impresia că cineva este disponibil 24 de ore din 24”. Sursă: Chambers & Partners

Clienții apreciază „competența și promptitudinea” firmei, remarcând „serviciile excelente și încrederea permanentă că vom primi ceea ce solicităm”. Sursă: Legal 500

Mușat & Asociații „se bucură de respect profund din partea concurenților și clienților săi”. Sursă: IFLR 1000

„Impresia mea despre firmă este excelentă; timpii de răspuns au fost foarte buni, iar engleza folosită de avocați este de primă clasă.” Sursă: Chambers & Partners

Clienții spun că apreciază „abordarea promptă și orientarea către nevoile clientului”. Sursă: Legal 500

Clienții Mușat & Asociații declară că „nivelul serviciilor este foarte ridicat”. Sursă: Legal 500

Clienții apreciază serviciile flexibile ale firmei: „Sunt disponibili atunci când este nevoie de ei și reacționează rapid.” Sursă: IFLR 1000

Clienții apreciză Mușat & Asociații pentru „consultanța juridcă de top și redactarea impecabilă a materialelor sub cele mai stringente constrângeri de timp”. Sursă: Chambers & Partners

„Este ușor de comparat cu orice altă firmă internațională din perspectiva prezenței, expertizei și viziunii.” Sursă: Chambers & Partners

„Dată fiind aprecierea de care se bucură Mușat & Asociații la nivelul guvernului, nu este surprinzător că echipa are o experiență vastă în consilierea instituțiilor publice.” Sursă: Chambers & Partners

Clienții consideră că firma dă dovadă de „profesionalism, are o echipă extraordinară de avocați, cu expertiză solidă.” Sursă: Legal 500

Clienții remarcă faptul că „te poți baza” pe membrii echipei, „nu dezamăgesc niciodată și întotdeauna găsesc soluția potrivită”. Sursă: Legal 500

„Mușat & Asociații –o mare firmă [care] deține gamă largă de clienți corporatiști și relații foarte bune instituțiile guvernamentale.” Sursă: Chambers & Partners

VEZI TOT

Print Friendly, PDF & Email