În condițiile economice actuale niciun comerciant (de la cei mai mici la cei mai mari) nu își poate permite să ignore efectele pe care omniprezentele drepturi de proprietate intelectuală le au asupra viitorului său. În vreme ce utilizarea eficientă și informată a acestor drepturi poate ajuta o afacere să pună în valoare resursele intelectuale care o fac competitivă, ignorarea lor o expune la daune semnificative și poate atrage și răpsunderea penală a societății și administratorilor ei.

„Dacă drepturile de proprietate intelectuală deţinute pot deveni unul dintre cele mai importante sau chiar cel mai important activ al unei afaceri, exploatarea ineficientă sau ignorarea lor duce, în majoritatea cazurilor, la falimentul unei afaceri. De aceea, este foarte important ca atât mediul de afaceri, cât şi autorităţile statului responsabile cu trasarea cadrului legislativ să acorde o atenţie sporită acestui subiect, şi să pună bazele unui dialog constructiv între părţi”,  a declarat Paul-George Buta, Senior Associate Muşat & Asociaţii, în cadrul seminarului „Managementul Proprietăţii Intelectuale”, organizat de editura Universul Juridic.

Protejarea drepturilor de proprietate intelectuală reprezintă un aspect esenţial pentru mediul de business şi progresul economiei în general, contribuind la creșterea gradului de inovație, a valorii adăugate și a competitivității. În acest context, este vital ca actorii economici, dar şi persoanele fizice să înţeleagă avantajele ce decurg din drepturile conferite de o marcă, un drept de autor, un brevet sau alte drepturi de proprietate intelectuală, dar şi dezavantajele pe care le aduce ignorarea acestora.

„Protecţia conferă titularului drepturi exclusive care îi permit acestuia să maximizeze veniturile din exploatare, să pună, în condiții de monopol, în valoare plusul de competitivitate dat de dreptul protejat, precum și să prevină acte de concurență care tind la uzurparea poziției sale privilegiate. Drepturile de proprietate intelectuală sunt singurele care permit titularului o atât de vastă arie de control, acesta putând recurge oricând în decursul protecției la instanțele de judecată și forța coercitivă a statului. În prezent, în cadrul practicii de proprietate intelectuală din cadrul Muşat & Asociaţii asistăm la o intensificare a acţiunilor în justiţie, cu precădere în domenii precum industria farmaceutică, a bunurilor de larg consum, textilă sau muzicală”, a adăugat Paul Buta.

Paul-George Buta, Senior Associate Muşat & Asociaţii, este specializat în Dreptul Proprietăţii Intelectuale şi acordă consultanţă juridică şi reprezentare în proceduri administrative pentru înregistrarea de drepturi de proprietate industrială (mărci, brevete, desene și modele, topografii de circuite integrate, indicații geografice, soiuri de plante) și în litigii pentru companii din diferite domenii de activitate.

Expertiza Muşat & Asociaţii în domeniul Proprietăţii Intelectuale reprezintă una dintre cele mai dinamice arii de practică din cadrul firmei, cunoscând o dezvoltare remarcabilă în ultima perioadă, atât prin creşterea volumului şi complexităţii lucrărilor avocaţiale, cât şi prin extinderea echipei de avocaţi şi consultanţi IP. Printre clienţii cărora firma le oferă consultanţă în vederea protejării drepturilor deţinute de proprietate intelectuală sau reprezentare în instanţă în diverse litigii rezultate din încălcarea acestor drepturi, se numără companii multinaţionale cu activitate în diferite industrii, respectiv farma, IT&C, energie, FMCG sau media, precum: Roche, Abbott, Eli Lilly, Johnson & Johnson, GlaxoSmithKline, Novartis, Fortis Bank, Electrolux, Alcatel-Lucent, Google, Intel, SBS Broadcasting, Novachrom Industries, New Line Cinema (U.S.), Jones Apparel (Nine West), The Body Shop, Debenhams, The Peacock Group, Alka Group.

Echipa Muşat & Asociaţii oferă servicii complete de consultanţă juridică, respectiv reprezentarea intereselor clienţilor din ţară şi străinătate în faţa autorităţilor publice competente (OSIM, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieţei Interne), înregistrarea / protejarea drepturilor de proprietate intelectuală pentru mărci, brevete, modele şi desene industriale, drepturi de autor şi drepturi conexe, negocierea şi redactarea contractelor de franciză, de licenţă şi de cesiune, litigii de proprietate intelectuală rezultate din concurenţa neloială în afaceri, publicitate comparativă şi înşelătoare, practici neloiale în afaceri, practici de combatere a falsurilor si contrafacerilor. Muşat & Asociaţii a fost printre primele case de avocatură care a recunoscut potenţialul de dezvoltare al acestei arii de practică în România, înfiinţând un departament dedicat ariei de Proprietate Intelectuală încă din 1998.

Despre MUŞAT & ASOCIAŢII

MUŞAT & ASOCIAŢII este una dintre primele case de avocatură înfiinţate în România, după 1 ianuarie 1990. Având 16 parteneri şi peste 100 de avocaţi şi consilieri, MUŞAT & ASOCIAŢII oferă servicii de consultanţă în toate sectoarele avocaturii de business, incluzând fuziuni & achiziţii, privatizări, drept bancar, energie & resurse naturale, concurenţă, drept societar, telecomunicaţii & IT, dreptul muncii, fiscalitate, pieţe de capital, drept imobiliar, dreptul mediului, litigii & arbitraje comerciale.

MUŞAT & ASOCIAŢII este recunoscută ca fiind unul dintre pilonii avocaturii de business din România, iar publicaţiile străine de specialitate (Chambers & Partners, Practical Law Company, International Financial Law Review, Legal 500 etc.) recomandă cu regularitate firma ca fiind unul din liderii pieţei avocaţiale, mulţi dintre avocaţii firmei fiind la rândul lor nominalizaţi de aceste publicaţii ca făcând parte din elita avocaturii de business din România.

În 2012, Muşat & Asociaţii a câştigat Gold Award la categoria „Cea mai bună casă de avocatură din Europa Centrală şi de Est”, distinctie acordata de International Legal Alliance Summit & Awards 2012, pentru rezultatele excelente înregistrate pe piaţa din România de echipa Muşat & Asociaţii, atât în ceea ce priveşte evoluţia portofoliului de mandate reprezentante pe parcursul anului 2011 în practica de fuziuni & achiziţii, cât şi în ceea ce priveşte strategia de management adoptată.

De asemenea, MUŞAT & ASOCIAŢII este prima casă de avocatură de pe piaţa locală distinsă cu prestigiosul premiu „The National Law Firm of the Year“ acordat de publicaţia britanică de specialitate International Financial Law Review (IFLR) care realizează şi binecunoscutul ghid juridic internaţional IFLR 1000. De asemenea, renumita publicaţie Chambers Europe a decernat firmei MUŞAT & ASOCIAŢII trofeul “Romanian Law Firm of the Year“, pentru casa de avocatură cu cele mai bune performanţe în România, în cadrul galei „Chambers Europe Awards for Excellence 2011”.

MUŞAT & ASOCIAŢII oferă în mod regulat consiliere juridică celor mai cunoscute şi respectate corporaţii din România, inclusiv o treime din Top 100 şi jumatate din Top 500 mari companii, precum şi instituţiilor publice şi financiare locale în tranzacţii corporative şi financiare sofisticate şi în proceduri complexe de rezolvare a disputelor. Portofoliul firmei cuprinde peste 2.500 clienţi, majoritatea din categoria investitorilor străini printre care: Enel SpA, GDF Suez, Rompetrol, Colas, European Investment Bank, RBS (Royal Bank of Scotland), ING Bank, Fortis Bank, KBC Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, BNP Paribas, OTP Bank, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Novartis, Roche, Abbott, General Electric, General Motors, Microsoft, Intel, Oracle, Google, AON, Amazon.com, AT&T, Nokia, Alcatel – Lucent, Telecom Italia, Thyssen Krupp, Generali, AFI Europe, Electrolux, Caterpillar, Monsanto, Deutsche Bahn, SAB Miller, etc.

Print Friendly, PDF & Email