Prezentare generală și experiență

Echipa noastră de Telecom, IT & Media este bine-cunoscută de jucătorii din piața de profil pentru eficiența cu care a coordonat unele dintre cele mai complexe tranzacții din domeniu, majoritatea având un pronunțat caracter tehnic și de reglementare, dar și pentru rezultatele impresionante obținute pentru clienții internaționali și locali din toate sectoarele industriei de Telecomunicații, IT & Media.

Departamentul nostru lucrează în strânsă sinergie cu celelalte arii de practică de top ale firmei, valorificând la maxim întreaga experiență combinată a acestora. Această ofertă completă de servicii juridice a determinat unele dintre cele mai puternice companii internaționale și locale să apeleze la echipa noastră și asigură, de asemenea, o abordare holistică și o consultanță juridică de cea mai înaltă calitate.

Având una dintre cele mai mari echipe de pe piață, precum și posibilitatea de a recurge la experiența altor departamente relevante pentru acest sector, dispunem de resursele necesare pentru fi la curent cu noile tehnologii și cerințele de reglementare conexe. Această abordare de perspectivă este întotdeauna aliniată cu scopurile comerciale ale clienților noștri.

Mai mult, avocații noștri sunt în permanență la curent cu modificările legislației locale și regionale și analizează impactul avut de acestea asupra scopurilor comerciale ale clienților. Experiența bogată a avocaților noștri specializați în Telecomunicații, Media și IT ne permite să oferim clienților din toate sectoarele o analiză detaliată a pieței, ce rareori poate fi egalată.

Printre clienții noștri se numără din ce în ce mai multe companii inovatoare, nu doar locale, ci și globale și suntem implicați adesea în tranzacții de mare anvergură, ce fac parte din știrile momentului. Calitatea consultanței în tranzacții și în chestiuni de reglementare, oferită deopotrivă cumpărătorilor și vânzătorilor de servicii de comunicații stă la baza reputației noastre.

Oferim consultanță în aproape toate sectoarele de comunicații, difuzare, comerț electronic, servicii de internet, dezvoltare software și licențiere, securitate cibernetică, macrodate, infrastructură, finanțarea proiectelor și a echipamentelor.

Departamentul nostru consiliază clienți în chestiuni de conformare cu reglementările aplicabile protecției datelor și în legătură cu aspecte legate de viața privată, de la formalitățile de notificare, obligațiile operatorului de date, transferurile de date transfrontaliere, până la proiectele de externalizare, evaluările interne și investigațiile anti-corupție. În decursul ultimilor ani am fost implicați în toate tipurile de proiecte privind protecția datelor, consiliind clienții de top din domeniul farmaceutic, al asigurărilor, auto și IT.

Printre clienții noștri se numără persoane private și entități cu capital de stat implicate în operațiuni cu sisteme de telefonie mobilă și fixă, de difuzare prin cablu și televiziune, de transmisii de voce și operațiuni prin satelit, producători și furnizori de hardware și software și diverși utilizatori de servicii de tehnologie a informației. De asemenea, am consiliat furnizori locali de servicii și operatori de rețea, cu privire la aspecte de reglementare și de licențiere.

IULIAN POPESCU
delimiter-2
9V8A2201 Iulian Popescu resized

Partener Coordonator Adjunct

Arii de practică: : Drept Societar & Comercial, Fuziuni & Achiziții/Privatizări, Telecomunicații, IT & Media, Drept Maritim, Aviație & Transport

Telefon: +40 21 202 59 28

Fax: +40 21 223 04 95

E-mail: iulian.popescu@musat.ro

Adresă: Bulevardul Aviatorilor 43, Sector 1, Cod poștal 011853, București, România

all_underline

Mandate importante. O selecție a principalelor noastre proiecte include consultanță pentru:

 • Facebook Inc., gigantul american din domeniul social media și furnizor de servicii de social networking, cu sediul în California, numărând 2,3 miliarde de utilizatori activi pe lună și una dintre companiile „Big Four” din domeniul tehnologiei, alături de Amazon, Apple și Google. Am asistat Facebook privind aspecte legale ale normelor actuale și viitoare legate de legislația europeană care acoperă serviciile de telecomunicații fixe și wireless, internet și serviciile de difuziune și transmisie. Am asistat FB în interacțiunile și discuțiile cu părțile române interesate cu privire la normele inovatoare și simplificate care fac mai atractivă pentru toate companiile realizarea de investiții în noua infrastructură de calitate superioară și modul de a asigura un teren corect și echitabil pentru telecomunicații și operatorii de top.
 • Amazon Technologies, Inc., o societate multinaţională din domeniul IT și dezvoltare de software, precum și Amazon Development Centre Romania, filiala sa din România, cu privire la diverse aspecte juridice legate de contractele de dezvoltare software și probleme de reglementare a activităților sale de dezvoltare din Iași.
 • Google, cu privire la multiple aspecte din sfera IT&C, drept societar, probleme contractuale, utilizarea și protecția datelor privind localizarea și implementarea diverselor produse și servicii pentru România, inclusiv Street View, Business Photos, Chromecast, Digital Locker și Play. Am asistat clientul de la înființarea Google Bucharest și ulterior pentru diverse aspecte de funcționare in legătură cu activitățile sale locale. De asemenea, am asistat Google privind reglementarea regimului juridic român al defăimării, dar și cu privire la protecția datelor cu caracter personal generate de lansarea Proiectului Street View al Google în România.
 • Intel Corporation, cu privire la toate aspectele de drept societar generate de deschiderea filialei sale din România, Intel Software Development S.R.L. Am asistat Intel Corporation în legătură cu toate aspectele juridice aferente operării centrului de dezvoltare software de la București, primul proiect greenfield al acestuia în Europa.
 • Apple, în legătură cu lansarea diverselor sale servicii iTunes în România. Am asistat clientul cu privire la aspectele de reglementare, inclusiv vânzarea cărților electronice și aplicațiilor în România.
 • Guvernul României, pentru o analiză juridică aprofundată a aspectelor de reglementare în domeniul IT, Telecomunicații și Media, în legătură cu Societatea Națională de Radiocomunicații și Poșta Română, inclusiv analizarea portofoliului de contracte, licențe, permise, autorizații etc.
 • Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Inspectoratul General pentru Comunicații, Eurostrategii și Comunicații InterConnect, în desfășurarea activităților de cercetare juridică și legislativă, ca parte integrantă a unui proiect important pentru re-evaluarea și armonizarea legislației privind comunicațiile din România.
 • Bank of America, cu privire la numeroase aspecte juridice legate de protecția datelor cu caracter personal, revizuirea contractului de transfer al datelor cu caracter personal și redactarea unui rezumat al cerințelor privind protecția datelor/protecția vieții private, secretul bancar/confidențialitatea și externalizarea financiară care se pot aplica transferului transfrontalier al informațiilor clientului în afara României.
 • Consorțiul format din UBS Limited – UK, Swiss Capital și BT Securities, selectat de Guvernul României, prin Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, pentru privatizarea Telekom România, unul dintre primii trei operatori de telecomunicații din România.
 • Yahoo!, într-o gamă largă de aspecte juridice în domeniul publicității, în vederea implementării unei campanii de publicitate pe internet supuse legislației din România.
 • Sony Pictures Home Entertainment, în legătură cu aspecte de reglementare privind Termenii și Condițiile, Politica de Confidențialitate și Pagina de Înregistrare ale serviciilor sale online. Suplimentar, am consiliat clientul în legătură cu diverse Licențe ale Utilizatorului Final care însoțesc produsele clientului, Planul de Service și Reparații, Condiții de Garanție, Accesorii de Imagistica Digitală, Licențe pentru Utilizatorul Final, oferind totodată și alte forme de asistență juridică în raport cu cerințele de reglementare.
 • AT&T Global Network Services România, filiala română a AT&T Global Network, în legătură cu aspecte corporative de zi cu zi și de reglementare privind adaptarea contractelor sale de servicii globale la legea română. De asemenea, am acordat consultanță clientului ăn legătură cu mai multe aspecte juridice privind protecția datelor personale și pregătirea unui raport de urmărire a reglementărilor legale referitoare la procesarea datelor cu caracter personal, obligațiile operatorilor de date personale și formalitățile de notificare, etc.
 • Telekom Italia Sparkle, o companie globală de telecomunicații și cel mai important furnizor italian de servicii de telecomunicații raportat la profit și numărul de abonați. Am consiliat clientul cu privire la diverse aspecte din domeniul telecomunicațiilor, printre care menționăm reprezentarea clientului în fața Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și analiza documentelor furnizate de client în vederea depunerii dosarului acestuia la autoritate. În prezent asistăm clientul în legătură cu diverse actualizări în domeniul reglementării, precum și cu procedurile de raportare în fața ANCOM.

Alte mandate reprezentative. O selecție a mandatelor noastre din domeniu include consultanță pentru:

 • Disney, în legătură cu diverse aspecte contractuale, inclusiv implementarea Termenilor de Utilizare Globali ai site-ul companiei.
 • Ancestry, privind încheierea unui contract de digitizare în vederea scanării informațiilor istorice din cadrul Arhivelor Naționale din România. Printre altele, am consiliat Ancestry cu privire la aspecte de reglementare și redactarea contractului conform cu rigorile impuse de părți.
 • Sucursala locală a British Telecommunications, privind cerințele de reglementare a raportărilor aplicabile sectorului comunicațiilor electronice.
 • Swisscom, cea mai importantă societate de telecomunicații din Elveția, cu privire la diverse aspecte fiscale și de reglementare, aferente furnizării de servicii electronice de comunicații.
 • Transfond, operatorul român de sisteme de plăți inter-bancare, în vederea implementării unui sistem complex la nivel național. Am asistat suplimentar clientul în implementarea unui proiect inovator în domeniul facturării, recent dezvoltat împreună cu BCR (Banca Comercială Română).
 • Samsung, în legătură cu aspecte de reglementare privind desfășurarea mai multor proiecte online în România, cum ar fi Social Hub, Bada Server, Find Buddy, A-Store, precum și asistență privind Termenii, Condițiile și Politicile de Confidențialitate aplicabile acestor servicii online.
 • Filiala română a Prosiebensat.1 Media A.G. Group, SBS Broadcasting Media S.R.L., cu privire la aspecte de drept societar și de reglementare întâlnite în activitatea de zi cu zi pentru posturile de radio și TV ale acestuia (Prima TV, Kiss TV, Kiss FM, Rock FM și Magic FM). De asemenea, am consiliat clientul și cu privire la aspectele juridice care decurg din difuzarea diferitelor emisiuni TV, în paralel cu reprezentarea acestuia în fața Consiliului Național al Audiovizualului din România, precum și în mai multe litigii în fața diverselor instanțe naționale.
 • Informatică Feroviară S.A., cu privire la contractele de dezvoltare de software în valoare de 22.000.000 EUR încheiate cu compania feroviară română CFR Călători și Hewlett Packard România.
 • Oracle România, cu privire la operațiunile locale curente, inclusiv dezvoltare software, activități de externalizare, aspecte juridice corporative și de resurse umane.
 • Accenture, în legătură cu aspecte de protecție a datelor referitoare la serviciile electronice transfrontaliere furnizate de Accenture unui grup de clienți.
 • Biroul De Credit, depozitarul național al informațiilor legate de creditele de consum, în legătură cu implementarea sistemului unic informatic integrat, precum și redactarea și negocierea contractelor necesare în vederea implementării sistemului de scoring al creditelor FICO® Score în România, complet operațional începând cu martie 2009. De asemenea, am consiliat Biroul De Credit în legătură cu aspecte legate de protecția datelor cu caracter personal.
 • Epicor Software România, în reînnoirea Contractului standard de Licență al Utilizatorului Final folosit de Epicor pentru clienții români.
 • Viasat Broadcasting UK, în legătură cu contractul încheiat cu societățile române CATV pentru distribuirea canalului TV Viasat Explorer. Mandatul a inclus servicii de consultanță juridică privind regimul general de autorizare din sectorul audio-vizualului și retransmisia canalului TV 1000 Central în România.
 • BNP Paribas (sucursala londoneză), în legătură cu diverse aspecte juridice privind protecția datelor cu caracter personal și redactarea notificării depuse la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.
 • L’Oreal, privind redactarea unui contract de distribuție încheiat cu un comerciant online, cuprinzând clauze referitoare la reglementările privind comerțul electronic, răspunderea comercianților online, proprietatea intelectuală și alcătuirea contractului online, precum și în legătură cu mai multe aspecte privind protecția datelor cu caracter personal.
 • F. Hoffman la Roche și Roche România, în legătură cu aspecte juridice privind protecția datelor cu caracter personal și asistență juridică în relația clientului cu Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.
 • Hospitality Services Plus S.A., filiala locală a Swisscom și un important furnizor mondial de servicii de internet de mare viteză pentru industria hotelieră, cu privire la diverse aspecte de reglementare legate de furnizarea de servicii electronice de comunicații.
 • France Telecom, referitor la restructurarea societară în urma achiziției Orange Plc., precum și în transferul părților sociale ale Mobil Rom către societatea recent înființată Orange S.A., filială indirectă a clientului.
 • Generali, cu privire la o înțelegere referitoare la dreptul de autor asupra unui software, încheiată între client și autorul respectivului software.
 • SAP A.G., un lider al pieței în furnizarea de soluții software de business, în vederea adaptării la cerințele naționale a contractului standard de licență de software și mentenanță a acestuia.
 • Choicepoint și i2 Ltd., cu privire la un acord de licență software încheiat cu Ministerul de Interne.
 • CSC Computer Sciences Ltd., legat de revizuirea diferitelor contracte de externalizare, pentru a asigura conformitatea cu legislația română. Suplimentar, am oferit consultanță cu privire la chestiuni privind protecția datelor cu caracter personal în legătură cu implementarea unui nou sistem de management al resurselor umane la nivel global.
 • Astellas Pharma International, în legătură cu mai multe aspecte juridice privind protecția datelor cu caracter personal și redactarea scrisorilor de acceptare necesare, a contractelor de procesare a datelor, a contractelor de transfer al datelor și formalităților specifice aferente procesului de notificare în fața Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.
 • Campofrio Food Group, referitor la mai multe aspecte juridice privind protecția datelor cu caracter personal, incluzând și asistență juridică în redactarea și semnarea documentației necesare și înregistrarea clientului, în calitate de operator de date, la autoritatea română competentă.
 • RBS, în legătură cu mai multe aspecte juridice privind protecția datelor cu caracter personal, inclusiv revizuirea și modificarea unei scrisori de acceptare care urmează a fi semnată de către clienții unei bănci în vederea procesării datelor personale ale acestora.
 • Rewe România, în legătură cu prezentarea de ansamblu a aspectelor de reglementare în ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal cu privire la implementarea sistemului intern de supraveghere video al acestuia.
 • Verizon, un lider global în domeniul soluțiilor inovative si integrate de comunicații și tehnologice, cu privire la acordarea de asistență juridică în diverse probleme din domeniul telecomunicațiilor, inclusiv reprezentarea clientului în fața Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
 • Capgemini, una dintre cele mai importante companii din lume în domeniul consultanței, tehnologiei și externalizării, în scopul deschiderii și punerii în funcțiune a centrului său de externalizare din România.
 • Discovery Channel, unul dintre cele mai larg distribuite canale de televiziune prin cablu și satelit și proprietate a Discovery Communications, cu privire la diverse probleme juridice legate de conformitatea din punct de vedere legal a protecției datelor cu caracter personal în România.
 • Clever Tech, o companie parte a Grupului Daimler care activează în domeniul proiectării și ingineriei software, bine-cunoscută în România pentru dezvoltarea uneia dintre cele mai populare aplicații de taxi din țară, cu privire la diverse aspecte și actualizări legate de implementarea GDPR, precum și conformitatea cu legislația locală relevantă din domeniul protecției datelor cu caracter personal.
 • Electrolux, companie suedeză multinațională de aparatură electrocasnică, cu privire la diverse aspecte și actualizări legate de implementarea GDPR. Am consiliat clientul cu privire la toate măsurile necesare pentru a asigura conformitatea cu GDPR, inclusiv cartografierea datelor, analiza decalajului pentru pregătirea planului de remediere, evaluări ale riscurilor și implementare.
 • Servier, un grup farmaceutic independent din Franța cu prezență în 140 de țări, clasat ca a doua cea mai mare companie franceză din domeniul farmaceutic la nivel global, cu privire la diverse aspecte și actualizări legate de implementarea GDPR și adaptarea documentelor pentru a asigura conformitatea cu legislația locală din domeniul protecției datelor cu caracter personal.
 • Mega Image (o companie din cadrul Grupului Delhaize), o companie de top la nivel global din domeniul retail-ului de produse alimentare în legătură cu procesul de implementare a GDPR și crearea și implementarea programelor sale de marketing și promovare, cum ar fi cardurile de loialitate, pentru a respecta cadrul legal relevant și prevederile privind protecția datelor cu caracter personal.
 • Magneti Marelli Automotive, un proiectant și producător de sisteme și componente hi-tech pentru industria auto și un important furnizor pentru producătorii de autovehicule la nivel global, cu privire la diverse aspecte și actualizări legate de implementarea GDPR, inclusiv cartografierea datelor, analiza decalajului, evaluări ale riscurilor și implementare.
 • Assa Abloy Group, unul dintre liderii globali din domeniul sistemelor de uși de acces de mare performanță. Am asistat compania în legătură cu implementarea GDPR, inclusiv analiza documentelor specifice pentru a asigura conformitatea cu prevederile GDPR, consultanță cu privire la temeiurile juridice pentru procesarea datelor și identificarea fluxurilor de date.
 • TBI Bank, membră a 4finance Holding S.A., unul dintre cele mai importante grupuri din Europa care activează în domeniul creditelor de consum online și pe mobil și un jucător de top de pe piața financiară din Europa Centrală și de Est, cu privire la toate măsurile necesare pentru a asigura implementarea GDPR, inclusiv operațiuni precum cartografierea fluxului de date, analiza decalajului, evaluări ale riscurilor și ale intereselor legitime, redactarea de notificări de informare, politici privind protecția vieții private și formulare de consimțământ, precum și alte documente relevante pentru domeniul de activitate al Clientului.

Aprecieri 


„Mușat & Asociații – o societate cu standarde internaționale și un important jucător pe piața locală”. Sursă: Chambers & Partners

„Mușat & Asociații oferă servicii excelente într-un mediu foarte dificil.” Sursă: Chambers & Partners

Clienții sunt impresionați de „avocații cu competențe solide, serioși și de încredere” ai Mușat & Asociații. Sursă: Legal 500

„Le putem încredința probleme sensibile pentru că au experiență în relația cu autoritățile publice.” Sursă: Chambers & Partners

Mușat & Asociații „tinde către excelență și caută să își îmbunătățească performanțele în mod constant”. Sursă: Chambers & Partners

Clasificat ca lider în Drept Societar / Fuziuni și Achiziții de către prestigioșii editori legali britanici Chambers Global și Legal 500 Europa, Orientul Mijlociu și Africa

Clienții recomandă Mușat & Asociații pentru „atitudinea impresionantă în domeniu și energia și timpul dedicate clienților”. Sursă: Chambers & Partners

Clienții consideră că firma dă dovadă de „profesionalism, are o echipă extraordinară de avocați, cu expertiză solidă”. Sursă: Legal 500

Clienții apreciază „competența și promptitudinea” firmei și recunosc că „serviciile sunt excelente și avem întotdeauna încredere că vom primi răspuns la toate solicitările”. Sursă: Legal 500

„Mușat & Asociații – un gigant român neobosit [care] deține o listă impresionantă de clienți corporatiști și legături de neegalat cu agențiile guvernamentale”. Sursă: Chambers & Partners

„Aceștia au o capacitate impresionantă de cercetare și analiză. Sunt foarte receptivi și acordă asistență juridică de calitate, respectând cu strictețe termenele-limită.” Sursă: Chambers & Partners

„Apreciem încrederea pe care ne-o inspiră, abordarea lor inovatoare și receptivitatea, precum și atitudinea lor proactivă.” Sursă: Chambers & Partners

„Impresia mea despre firmă este excelentă; timpii de răspuns au fost foarte buni, iar engleza folosită de avocați este de primă clasă.” Sursă: Chambers & Partners

„O echipă foarte respectată, cu excelente cunoștințe în domeniu. Oferă soluții bune și înțeleg cele mai complexe cazuri.” Sursă: Legal 500

Clienții apreciază serviciile flexibile ale societății: „Sunt prezenți atunci când este nevoie de ei, chiar și în scurt timp.” Sursă: IFLR 1000

Clienții laudă Mușat & Asociații pentru „consultanța de top și redactarea impecabilă sub cele mai stringente constrângeri temporale”. Sursă: Chambers & Partners

„Date fiind legăturile strânse dintre Mușat & Asociații și guvern, nu este surprinzător că echipa are o experiență vastă în consilierea a varii autorități publice.” Sursă: Chambers & Partners

„Avocații oferă soluții, manifestă inițiativă proactivă, oferă sprijin continuu, răspund rapid, sunt foarte eficienți și bine informați”. Sursă: Chambers & Partners

Clienții apreciază „vastele cunoștințe din industrie și serviciile excelente ale avocaților”. Sursă: Chambers & Partners

„Echipa este inovatoare, creativă și dedicată descoperirii celor mai bune soluții.” Sursă: Chambers & Partners

„Dovedind excelență pe toate planurile”, echipa Mușat și Asociații este extrem de apreciată și are un palmares impresionant” și „avocați bine instruiți și profesioniști”. Sursă: IFLR 1000

VEZI TOT

Print Friendly, PDF & Email