1990  Gheorghe Mușat (avocat pledant din anul 1983își începea activitatea de avocat de business, împreună cu alți trei avocați mai tineri sub denumirea de “Mușat & Asociații”; până la sfârșitul anului, firma avea opt avocați și era privită ca una dintre cele mai dinamice firme de avocatură de business de pe piața de servicii juridice din România.
1991 –1995 Consultanță pentru un portofoliu extins de clienți străini importanți precum Société Générale, Rhône-Poulenc (în prezent Sanofi), Aventis) Cement Français, Renault, Bouygues, Credit Lyonnais, American International Group (A.I.G.), AT&T, Shell, Standard Oil, British Petroleum, Trafigura, etc. în legătură cu investițiile și afacerile lor din România.
1996  Consultant juridic principal al Shell (Marea Britanie) în legătură cu implementarea primului contract de explorare petrolieră încheiat de România cu un investitor străin, precum și în legătură cu celelalte investiții ale Shell în România.

A fost lansată prima ediție a ghidului juridic „Doing Business in Romania®”, ajuns în prezent la a douăzecea ediție.

1997  Consultanță pentru Glaxo SmithKline Beecham privind achiziția de succes a Europharm Group, prima tranzacție privată de anvergură din România (estimată la o valoare de ≈ EUR 100 milioane).

Consultant juridic principal pentru Guvernul României în legătură cu privatizarea S.N. Petrom S.A. cu un investitor strategic.

1998  Consultant juridic principal al GE Capital în legătură cu achiziția Banc Post, prima privatizare a unei bănci românești.

Consultanță pentru Sumerbank (Turcia) și Akmaya (o importantă societate petrolieră din Turcia) cu privire la achiziția S.C. Petromidia S.A. (cea mai mare rafinărie de petrol din România).

Consultant juridic principal pentru Guvernului României în legătură cu propunerea de privatizare TAROM (societatea națională de transporturi aeriene).

1999  Consultanță pentru Fondul Proprietății de Stat din România (FPS) în vânzarea Băncii Agricola către Banca Raiffeisen, în cadrul unei tranzacții care a fost calificată de către Banca Mondială drept cea mai de succes privatizare a anului.

Mușat & Asociații a fost selectată de Banca Mondială drept consultantul juridic principal din România în legătură cu restructurarea creditelor neperformante ale Bancorex (estimate la o valoare de ≈ 1,5 miliarde USD).

2000  Consultanță pentru Michelin în preluarea Tofan Grup, tranzacție considerată de către întreaga comunitate de afaceri și de către presa de business drept cea mai importantă tranzacție privată a anului.

Consultanță pentru Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și International Financial Corporation în legătură cu investițiile acestora și cu facilitățile de finanțare oferite mai multor societăți din România.

2001  Consultant juridic principal pentru Arcelor Mittal (fosta Mittal Steel) privind cu achiziția de succes a Sidex Galați (cel mai mare producător de oțel din Europa de Est), în valoare de 800,000,000 EUR, tranzacție care a primit premiul pentru cea mai importantă privatizare/achiziție a anului.

Consultanță pentru Eurocopter (Franța) cu privire la proiectele sale de investiții în România și la contractele de asociere încheiate cu entități juridice române din domeniul aviației.

2002  Consultanță pentru Guvernul României în legătură cu privatizarea cu succes a Alro S.A.Slatina și Alprom S.A., principalii producători naționali de aluminiu.

Reprezentarea Suez Lyonnais des Eaux (o importantă societate franceză de utilități) cu privire la asocierea în participațiune cu Municipiul București în legătură cu proiectul Crivina și, respectiv, cu Municipiul Timișoara, în legătură cu proiectul Aquatim.

Muşat & Asociații se mută într-un nou sediu Bd. Aviatorilor nr. 43, o clădire ultramodernă de birouri, proiectată special să ofere cele mai bune condiții de lucru unei societăți de avocatură cu peste 100 de avocați și 60 de persoane reprezentând personalul administrativ.

2003  Consultanță pentru Arcelor Mittal (fosta Mittal Steel) în legătură cu achiziția a trei producători naționali de oțel: Siderurgica S.A. – Hunedoara, Petrotub S.A. – Roman și Tepro S.A. – Iași (a doua cea mai importantă achiziție a anului).

Consultanță pentru Cora (principalul retailer din Franța) în legătură cu o serie de achiziții și proiecte de investiții.

2004  Consultanță pentru SBS Broadcasting privind achiziția cu succes a Prima TV și a principalelor posturi de radio: Kiss FM, Radio Star, Canet Radio, TV Klumea, considerată până în prezent cea mai mare tranzacție din sectorul media realizată vreodată în România.

Consultant juridic principal pentru Occidental Oil & Gas Corporation (o importantă societate petrolieră din S.U.A.) în încercarea de a achiziționa S.N. Petrom S.A.

2005  Consultanță pentru Enel (Italia) în legătură cu achiziția cu succes a Electrica Dobrogea și Electrica Banat, prima privatizare a unor societăți de distribuție a energiei electrice din România.

Reprezentarea/apărarea cu succes a României în primul arbitraj comercial internațional (suma aflată în litigiu depășind 350.000.000 EUR) împotriva Noble Ventures U.S., în fața Curții Internaționale pentru Soluționarea Disputelor (ICSID).

2006  Consultanță pentru Sider Sipe S.A. (Italia) în legătură cu vânzarea pachetului majoritar deținut la Ductil Steel Buzau S.A., în valoare de 120.000.000 EUR, către un important investitor european (a doua cea mai importantă achiziție a anului).

Consultanță pentru KBC Bank (Belgia) în legătură cu achiziția Romstal Leasing IFN S.A., în valoare de 75.000.000 EUR, cât și în legătură cu încercarea de achiziție a BCR (Banca Comercială Română).

2007  Consultanță pentru Enel (Italia) cu privire la achiziția în valoare de 820,000,000 EUR a Electrica Muntenia Sud (considerată a treia cea mai mare privatizare realizată vreodată în România).

Consultanță pentru AFI Europe cu privire la achiziția de 78.000.000 EUR a New Century Holding în Cotroceni Park (compania care a dezvoltat AFI Palace Cotroceni, valoarea investiției depășind 300.000.000 EUR).

2008  Consultanță pentru PPF Partners (un important fond de investiții european) în legătură cu achiziția Continental S.A. și a mai multor societăți private din România, în valoare de peste 200.000.000 EUR, precum și privind achiziția cu succes a Gaz Sud S.A. în valoare de 62.000.000 EUR.

Reprezentare pentru Nokia (Finlanda) în implementarea “Proiectului Greenfield de la Jucu” constând în relocarea uzinei de producție Nokia din Germania în România (operațiune considerată de către presa de afaceri locală drept “cea mai mare investiție greenfield a anului”).

2009  Consultanță pentru Banca Transilvania în legătură cu vânzarea către Groupama (Franța) a pachetului majoritar de acțiuni deținut în cadrul BT Asigurări, în valoare de 100.000.000 EUR, vânzare considerată de presa de afaceri din România drept cea mai importantă tranzacție a anului  în domeniul asigurărilor.

Consultant juridic principal pentru Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) în legătură cu împrumutul în valoare de 700 milioane EUR acordat Municipalității București și Metrorex în vederea reabilitării infrastructurii și dezvoltării urbane.

2010  Consultanță pentru Rompetrol Group N.V. în legătură cu achiziția de 90.000.000 EUR a acțiunilor disponibile la tranzacționare ale Rompetrol Rafinare S.A., considerată oferta publică obligatorie cea mai de succes a anului, dintre toate tranzacțiile de până atunci realizate pe Bursa de Valori București.

Reprezentarea cu succes a ThyssenKrupp în fața instanțelor din România, în legătură cu unul dintre cele mai complexe și de durată litigii internaționale (valoarea despăgubirilor solicitate: USD 50.000.000), decurgând din tranzacții de vânzare – cumpărare a oțelului în timpul regimului politic comunist.

2011  Consultant juridic principal pentru Guvernul României (Ministerul Economiei) în legătură cu construcția Hidrocentralei de la Tarnița-Lăpuștești, evaluată la 1.3 miliarde EUR, cu o capacitate estimată de instalare de 1.000 MW.

Muşat & Asociații a primit premiul „Firma de Avocatură a Anului” acordat de International Financial Law Review (IFLR) și premiul „Firma de Avocatură a Anului în România” acordat de renumitul ghid juridic Chambers Europe (Premiile Chambers pentru Excelență 2011).

2012  Consultanță pentru Ministerul Economiei în legătură cu vânzarea de către statul român a pachetului de 15% din acțiunile deținute la Transgaz și pentru vânzarea a 15% din acțiunile deținute la Transelectrica, cu o valoare totală a tranzacției de peste 109 milioane EUR (cea mai importantă tranzacție a anului pe piața de capital).

Consultanță pentru Ministerul Transporturilor în legătură cu privatizarea propusă a CFR Marfa S.A.

Reprezentare și consultanță pentru Colas (una dintre cele mai mari companii de construcții la nivel mondial) în mai multe dosare complexe de arbitraj internațional în ICC împotriva Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADR), valoarea pretențiilor depășind 50 milioane USD.

Muşat & Asociații a fost premiată cu „Gold Award” pentru „Cea Mai Bună Societate de Avocatură din Europa Centrală și de Est în Anul 2012”, premiu acordat de International Legal Alliance Summit.

2013  Consultanță pentru Ministerul Economiei privind vânzarea a 10% din capitalul social al Nuclearelectrica pe piața de capital (IPO), finalizată cu succes, valoarea tranzacției depășind 70.000.000 EUR (cea mai mare tranzacție a anului pe piața de capital din România).

Muşat & Asociaţii a obținut o hotărâre arbitrală pe deplin favorabilă apărând interesele Enel în cadrul procedurii de arbitraj internațional în fața ICC, valoarea pretențiilor ridicându-se la 59.000.000 USD.

Muşat & Asociaţii a câștigat a doua oară Premiul „Firma de Avocatură a Anului în România” (2013), acordat de International Firm Law Review (IFLR).

2014  Consultanță pentru Electrica S.A. în legătură cu vânzarea (IPO) pachetului de acțiuni de 105% deținut în DFEE Electrica, cu o valoare a tranzacției de 440.000.000 EUR (cea mai mare tranzacție realizată vreodată pe piața de capital din România).

Consultanță pentru Enel privind tentativa de vânzare a Enel Muntenia S.A., Enel Banat .S.A., Enel Dobrogea S.A. și Enel Energie S.A.

Consultanță pentru Sterling Resources Ltd. privind transferul a 65% din participația deținută în zona de apă adâncă a perimetrului Midia 15 din Marea Neagră către ExxonMobil Exploration și OMV Petrom S.A.

2015  Consultanță pentru CRH (Irlanda) cu privire la achiziția Lafarge România (parte a unei tranzacții globale cu o valoare totală de 6.5 miliarde EUR) recunoscută de Ziarul Financiar ca cea mai importantă tranzacție a anului din România.

Consultanță pentru Guvernul României (în consorțiu cu UBS – Marea Britanie) în legătură cu vânzarea pachetului de acțiuni de 46% deținut de statul român la Telekom Romania (fosta Romtelecom).

Reprezentarea Enel în cadrul celei mai complexe proceduri de arbitraj internațional desfășurate vreodată în fața ICC împotriva unei societăți din România, valoarea pretențiilor depășind 900 milioane EUR.

Muşat & Asociaţii sărbătorește 25 de ani de excelență în practica avocaturii, fiind apreciată în egală măsură de clienți, media și colegi de breaslă pentru standardele sale profesionale și pentru contribuția la dezvoltarea practicii avocaturii din România.

2016  Consultanță pentru Ciech S.A. și filiala locală Ciech Soda România (una dintre cele mai mari firme din sectorul chimic din Europa) privind finanțarea Ciech printr-o facilitate de credit bancar de aproximativ 373 milioane EUR, pentru refinanțarea datoriei existente a acesteia, constând în obligaţiuni cu rang înalt (cu o valoare de 245 milioane EUR), facilități de credit reînnoibile şi finanţarea nevoilor de capital de lucru.

Reprezentarea cu succes a Președintelui României într-un litigiu complex cu A.N.I. (Agenția Națională de Integritate).

Consultanță pentru Premier Capital Plc privind achiziţia operaţiunilor locale ale McDonald’s, atât pe parcursul negocierilor dintre Premier Capital şi McDonald’s, precum şi pe parcursul negocierilor cu BRD – Groupe Société Générale, ce finanţează o parte din prețul de achiziţie.

2017  Consultanță pentru Emerson (un lider mondial în domeniul producției și tehnologiei) în legătură cu achiziția diviziilor Leroy –  Somer și Control Techniques de către Nidec Corporation, o tranzacție cu o valoare de aproximativ 1.2 miliarde USD.

Consultanță pentru Penta Investments (un important grup de investiții european) în legătură cu achiziția A&D Pharma (cea mai importantă companie de distribuție de produse farmaceutice din România, cu o rețea de peste 600 de farmacii), cu o valoare de peste 300 milioane EUR, apreciată ca fiind cea mai mare tranzacție a anului.

2018  Asistență juridică pentru Damen Shipyards Group, în legătură cu achiziția Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, unul dintre cele mai mari șantiere navale din România cu peste 2.000 de angajați și o cifră de afaceri de peste 500 milioane EUR. Mandatul prevedea caracteristici unice, implicând negocieri atât cu societatea de vânzare cât și cu celălalt acționar al țării, companie românească de stat.

Reprezentare cu succes a Prim-Ministrului României într-un caz ce a implicat presupuse acuzații privind finanțarea nelegală a campaniei electorale.

2019 Consultanță pentru Spectrum Brands Unit, o companie de bunuri de larg consum evaluată la 5 miliarde USD, în legătură cu vânzarea, în valoare de 2 miliarde USD, a diviziei sale producătoare de baterii și echipamente portabile de iluminat către Energizer Holding Inc., unul dintre cei mai mari producători de baterii primare și produse portabile de iluminat la nivel mondial.

Consultanță pentru J.P. Morgan cu privire la aspectele de drept românesc în legătură cu o finanțare multi-jurisdicțională în valoare de 475 milioan EUR, prin intermediul unor instrumente bilaterale și de piețe de capital, între, printre alții, J.P. Morgan Securities în calitate de intermediar și subscriitor și grupul Pepkor (împrumutat), cel mai mare grup de retail din Europa Centrală și de Est.

Consultanță pentru Google cu privire la aspectele de drept românesc în legătură cu achiziția în valoare de 2.1 miliarde USD a Fitbit, unul dintre cei mai importanți producători de dispozitive portabile inteligente pentru sănătate și fitness.

2020  Consultanță pentru Rhône Capital, un fond de investiții privat evaluat la câteva miliarde de dolari, și Wellbore Integrity Solutions, privind achiziția în valoare de 400 milioane USD a operațiunilor de foraj și activelor conexe ale Schlumberger, cel mai mare furnizor la nivel global de tehnologie si solutii pentru companiile de petrol si gaze.

Reprezentarea Damen Schelde Naval Shipbuilding B.V. (divizia de construcții militare a Grupului Damen) în fața instanțelor române într-un litigiu privind achizițiile publice care vizează anularea unui contract de achiziții publice militare de 1.26 miliarde EUR pentru achiziționarea corvetelor.

Reprezentarea cu succes a consorțiul format din Rheinmetall Man Military Vehicles GmbH (un grup internațional tehnologic specializat în securitate și mobilitate) și MHS Truck & Bus S.R.L. (singurul importator al produselor Rheinmetall din România), într-un litigiu de achiziții publice de 800 de milioane EUR care vizează anularea, pentru încălcarea legii, a atribuirii unui contract de achiziții publice militare pentru achiziționarea de camioane militare.

Reprezentarea BCR Banca pentru Locuințe (membră a grupului Erste Bank), într-un litigiu din domeniul reglementării cu o valoare de 300 milioane EUR cu statul român și Curtea de Conturi, în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu privire la implementarea sistemului Bauspar în România.

Muşat & Asociaţii sărbătorește 30 de ani de excelență în practica avocaturii, fiind apreciată în egală măsură de clienți, media și colegi de breaslă pentru standardele sale profesionale și pentru contribuția la dezvoltarea practicii avocaturii din România.

Print Friendly, PDF & Email