Prezentare generală & experiență

Departamentul nostru de Litigii și Arbitraj are o experiență îndelungată pe piața locală, Mușat & Asociații fiind prima societate de avocați din România organizată pe linii departamentale.

În decursul anilor, numărul litigiilor a crescut considerabil, evoluția fiind susținută de ritmul alert de dezvoltare a mediului de afaceri pe de-o parte, dar și de schimbările legislative și de reglementarea accelerată din domeniul economic. În tot acest timp, echipa noastră de avocați litiganți a reprezentat nenumărate corporații multinaționale şi mari companii naționale în unele dintre cele mai complexe litigii de pe piață, oferind întotdeauna clienților servicii juridice eficiente, realiste şi inovatoare.

Avocații noștri reprezintă clienți deopotrivă în fața instanțelor teritoriale, dar și în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție și în fața Curții Constituționale. De asemenea, reprezentăm clienți în arbitraje naționale și internaționale (proceduri ICSID, ICC și UNCITRAL). Majoritatea mandatelor ce ne-au fost încredințate au avut un grad ridicat de complexitate, implicând o vastă documentare şi o cercetare juridică extensivă. Înainte de a recomanda o anumită soluție, lucrăm împreună cu clienții noștri pentru a le înțelege cât mai bine nevoile de asistență şi reprezentare juridică.

Avem experiență într-o gamă largă de litigii, inclusiv:

 • Litigii comerciale, incluzând achiziții, fuziuni, asocieri în participațiune, acțiuni urgente în încetare, drepturi ale asociaților, dispute post-finalizare și evenimente adverse grave (MAE), guvernanță corporativă și titluri de valoare,
 • Litigii administrative și fiscale,
 • Litigii în domeniul concurenței, inclusiv cu privire la pretențiile rezultate în baza regulilor privitoare la concurență și concurență neloială,
 • Litigii din domeniul achizițiilor publice, în toate sectoarele și în toate fazele acestor proceduri,
 • Litigii privind proprietatea intelectuală, inclusiv apărarea, implementarea și exploatarea comercială a brevetelor, mărcilor comerciale și drepturilor de autor, precum și apărarea produselor și serviciilor care se confruntă cu o amenințare din partea bunurilor altora în ceea ce privește proprietatea intelectuală,
 • Litigii de insolvență & faliment,
 • Alte litigii complexe, inclusiv încălcarea contractelor, fraudă, abateri profesionale grave, probleme de asigurare și reasigurare, relații de muncă, proprietăți imobiliare, pretenții în domeniul maritim, dreptul familiei, moșteniri și cereri suplimentare formulate în cursul executării silite, aplicarea deciziilor instanțelor și deciziilor de arbitraj, etc.,
 • Arbitraj, domeniu în care acționăm în calitate de arbitri și consultanți în procedurile de arbitraj la nivel internațional, inclusiv în centrele-cheie de arbitraj de la Paris, Geneva, Viena sau Londra.

GHEORGHE BUTA
delimiter-2
9V8A5283 Gheorghe Buta resized

Of Counsel

Arii de practică: Litigii & Arbitraj, Drept Penal (Infracțiuni Financiare), Drept Comercial și Societar

Telefon: +40 21 202 59 08

Fax: +40 21 223 04 95

E-mail: gheorghe.buta@musat.ro

Adresă: Bulevardul Aviatorilor nr. 43, sector 1, Cod poștal 011853, București, Romania

all_underline

Mandate importante. O selecție a principalelor noastre proiecte include:

 • Reprezentarea Guvernului României și a Ministerului Finanțelor într-un dosar complex decurgând dintr-o amplă reorganizare a Ministerului Finanțelor, în contextul restructurării întregului aparat guvernamental.
 • Reprezentare BCR Banca Pentru Locuințe (membră a grupului Erste Bank), într-un litigiu din domeniul reglementării cu o valoare de 300 milioane EUR cu Curtea de Conturi, în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu privire la implementarea sistemului Bauspar în România. Acest mandat este un reper în industria bancară, soluționarea sa având un impact pentru jumătate de million de clienți Bauspar.
 • Reprezentarea Damen Schelde Naval Shipbuilding B.V. (divizia de construcții militare navale a Grupului Damen) în fața instanțelor române într-un litigiu care vizează un contract de achiziții publice militare în valoare de 1,26 miliarde EUR pentru achiziționarea corvetelor.
 • Reprezentarea cu succes a Consorțiul format din Rheinmetall Man Military Vehicles GmbH (un grup internațional tehnologic specializat în securitate și mobilitate) și MHS Truck & Bus S.R.L. (singurul importator al produselor Rheinmetall din România), într-un litigiu de achiziții publice de 800 de milioane EUR care vizează anularea, pentru încălcarea legii, a atribuirii unui contract de achiziții publice militare pentru achiziționarea de camioane militare. Echipa noastră a acordat consultanță juridică cu privire la cei doi ofertanți și a reprezentat cu succes clientul în atacarea legalității procedurii de atribuire.
 • Reprezentarea Damen Shipyards Mangalia S.A., o asociere între grupul Damen Shipyards (un grup internațional implicat în construcția navelor) și statul român, în raporturile sale cu statul român. Structura DSMa este una fără precedent întrucât aceasta este singura întreprindere la nivel local în care statul român este un acționar majoritar, iar conducerea companiei revine acționarului minoritar. Această structură acționarială conduce uneori la conflicte între prevederile legale aplicabile companiilor deținute de stat în general și dispozițiile legale aplicabile în mod specific acestei structuri. Rolul nostru este de a ajuta Damen să soluționeze favorabil astfel de conflicte în conformitate cu termenii comerciali conveniți ai proiectului.
 • Reprezentarea Enel (unul dintre cei mai mari furnizori de energie din Europa), în calitate de consultant juridic principal, într-un arbitraj ICC extrem de complex (locul de desfășurare a arbitrajului: Paris), prin care s-au solicitat pretenții multiple în valoare de peste 1.200.000.000 USD. Disputa a ridicat probleme dificile legate de sectoarele corporativ, comercial, fiscal, al mediului și energiei.
 • Reprezentarea ZTE Corporation și a sucursalei sale locale, într-un litigiu foarte complex, parte a unei dispute internaționale cu NPE Vringo Infrastructure vizând România, Australia, Brazilia, China, Franța, Germania, India, Malaiezia, Olanda, Spania, Mariea Britanie, Statele Unite cu privire la presupusele încălcări ale unui Brevet Esențial pentru Standard pentru tehnologia 4G/LTE.
 • Consilierea și reprezentarea Electrica Furnizare S.A., unul dintre actorii-cheie din industria de distribuție a energiei electrice, privind mai multe litigii de contencios administrativ și fiscal rezultate din rapoartele de audit încheiate de Camera de Conturi a României, precum și în cadrul procedurilor de insolvență declanșate împotriva Oltchim S.A., cu o valoare totală a creanțelor ce depășește 750.000.000 EUR.
 • Reprezentarea Guvernului României împotriva Noble Ventures (S.U.A.) într-un arbitraj complex în fața ICSID, cu valoarea totală a pretențiilor de peste 350.000.000 USD. Cererea, soluționată integral în favoarea statului român, a fost inițiată de către un investitor de naționalitate americană și a privit pretinsa nerespectare de către Guvernul României a clauzelor din Tratatul Bilateral de Investiții încheiat între România și S.U.A.
 • Reprezentarea cu succes a ThyssenKrupp, în legătură cu unul dintre cele mai complexe litigii internaționale, aflat pe rolul instanțelor din România peste 27 de ani și în care valoarea pretențiilor financiare s-a ridicat la 50.000.000 USD decurgând din contractul de vânzarea-cumpărare de oțel încheiat în timpul regimului comunist.
 • Reprezentarea Rompetrol Group N.V., una dintre cele mai importante companii petroliere și de rafinare din România, în trei litigii majore din România, în contextul rambursării de către această companie a datoriei istorice în valoare totală de 570.000.000 EUR către statul român. De asemenea, am reprezentant compania într-o importantă cauză judiciară inițiată împotriva CNVM (Comisia Națională a Valorilor Mobiliare) care implica pretenții în valoare de 50.000.000 USD (cea mai mare daună cerută vreodată de un investitor privat de la o autoritate publică din România) și am contestat mai multe acte administrative emise de CNVM
 • Reprezentarea Enel într-o procedură de arbitraj extrem de complexă, desfășurată în fața Curții de Arbitraj Internațional (locul arbitrajului: Paris), cu privire la Opțiunea de Vânzare exercitată de statul român, acționând prin Agenția de Participații a Statului conform contractului de vânzare-cumpărare, ce implică revendicări de peste 520.000.000 EUR.
 • Reprezentarea cu succes a Președintelui României intr-un proces privind anularea raportului prin care Agenția Națională de Integritate (ANI) l-a acuzat pe dl. Iohannis de încălcarea cerințelor legale privind compatibilitatea și cu privire la anularea unui raport prin care Agenția Națională de Integritate (ANI) a stabilit că dl Iohannis a încălcat cerințele referitoare la evitarea conflictului de interese. Ambele dosare au fost gestionate cu succes de către echipa noastră de avocați, instanțele de judecată stabilind în mod definitiv inexistența conflictului de interese, precum și a incompatibilităților reținute de către ANI.
 • Reprezentarea Leoni A.G. (membră a Grupului Leoni) și a societății afiliate a acesteia din România, lider mondial în furnizarea de cuplaje, cabluri și sisteme de cabluri, precum și furnizor al serviciilor aferente de dezvoltare, în legătură cu diferite cazuri în instanță referitoare la cercetarea unei fraude informatice de la nivel transnațional, care a dus la o serie de transferuri frauduloase în valoare de 39.552.000 EUR.
 • Reprezentarea CAF – Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A. Bilbao (lider global în producția și furnizarea de material rulant de ultimă generație), în dosarul penal cercetat de Direcția Națională Anticorupție – Structura Centrală, privind procedura de achiziție publică executată de Compania de Metrou București Metrorex S.A. pentru un contract-cadru de 300.000.000 EUR.
 • Asistență acordată Romprest, principalul furnizor local de servici într-un litigiu privind un contract de achiziții publice de servicii, cu o valoare totală de 450.000.000 EUR.
 • Reprezentarea Enel Investment Holding B.V. și Enel Distribuzione S.p.A. într-un dosar arbitral complex desfășurat la ICC cu pretenții de peste 59.000.000 USD decurgând din privatizarea filialelor importante deținute de stat.
 • Reprezentarea Colas, liderul mondial din industria construcțiilor și întreținerii infrastructurii de transport, amenajare urbană și utilități, în trei dosare arbitrale complexe, desfășurate în fața ICC (locul arbitrajului: Geneva, București) și apărute în urma încheierii unor contracte internaționale pentru construcția unor infrastructuri, în care valoarea cumulată a obiectului dosarelor a depășit suma de 95.000.000 USD.
 • Reprezentarea cu succes a Panalpina, unul dintre cei mai mari furnizori de soluții logistice de transport din lume, în cadrul unui litigiu pentru recuperarea încărcăturii de la bordul “A Ladybug”, una dintre cele mai mari ambarcațiuni din lume, care transporta bunuri evaluate la peste 70.000.000 EUR. De asemenea, am asistat clientul privind aspecte specifice de atragere a răspunderii, apărute ca urmare a sechestrării, de către Ministerul Federal pentru Economie și Energie din Germania, a 3 aeronave militare MIG-21 BIS aparținând Ministerului Apărării Republica Mozambic.
 • Consilierea Roche Romania (societate afiliată a societății elvețiene globale care activează în domeniul sănătății), în diferite litigii farmaceutice care implică pretenții cu o valoare de peste 100.000.000 EUR.

Alte mandate reprezentative în materia Litigiilor și Arbitrajului includ:

 • Reprezentarea Teamnet International S.A. în legătură cu diferite litigii (de drept contencios administrativ, civil, penal, fiscal, insolvență etc.) rezultate din acordurile contractuale încheiate cu autoritățile statului român, proceduri de executare silită declanșate pentru recuperarea unor presupuse datorii (cu o valoare de peste 85 milioane EUR), proceduri în insolvență etc.
 • Consilierea UTI Grup S.A., în diferite cazuri în justiție (cu o valoare a pretențiilor de 40 milioane EUR), privind contracte complexe de achiziții publice cu obiective aferente infrastructurii Aeroportului din Cluj-Napoca și programe software pentru autorități publice (platforma IT pentru contracte de achiziții publice) și alte aspecte privind disputele contractuale.
 • Consilierea Academiei Române în cadrul primului litigiu privind protecția drepturilor de autor, care analizează editarea critică a unui text clasic, după stabilirea de către CEJ a condițiilor armonizate de protecție, în cazul „Football Data Co”.
 • Kaufland Romania, divizia din România a retailer-ului german Schwarz-Gruppe, în dosarul ce privește investigarea presupuselor fapte penale comise de fostul primar al sectorului 6 din București, Cristian Poteraș și de membrii subcomitetului Oficiului Fondului Fiduciar, în legătură cu emiterea unor titluri de proprietate asupra terenurilor.
 • Consultanță și reprezentare acordate SIF Transilvania, unul dintre cele mai mari fonduri de investiții financiare din România, listat la Bursa de Valori București, privind o serie de litigii complexe cu o valoare totală de 127.000.000 EUR.
 • Antena TV Group, al doilea cel mai mare grup local de TV & Media, în dosare complexe de litigii privind legea concurenței și de proprietate intelectuală, implicând revendicări de peste 100.000.000 EUR.
 • Asistență și reprezentare acordate Piraeus Bank, una dintre cele mai importante bănci din Grecia (actuala First Bank), în numeroase dosare având ca obiect dovedirea legalității procedurilor de executare silită demarate împotriva mai multor debitori și/sau inexistenței caracterului abuziv al clauzelor contractuale din contractele încheiate cu clienții băncii
 • Reprezentarea Copisa Constructora Pirenaica (parte a Grupului Copisa, una dintre companiile de construcții de top din Spania), în legătură cu mai multe acțiuni civile în materia achizițiilor publice, precum și cu privire la litigii naționale privind procedurile de achiziție publică legate de lucrări și servicii de interes public. Valoarea tranzacțiilor a depășit 90.000.000 EUR.
 • Reprezentarea Delta A.C.M. 93’, o importantă societate locală de construcții și inginerie, într-un arbitraj complex în fața Curții Internaționale de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, în legătură cu revendicări rezultate dintr-un contract FIDIC cu privire la un proiect important pentru extinderea sistemelor de canalizare.
 • Reprezentarea Orange România, în fața autorităților administrative române și a instanțelor de judecată competente, privind anularea unei proceduri de achiziții publice de servicii în valoare totală de 17.000.000 EUR, precum și asistență cu privire la anularea unor autorizații de operare pentru mai multe website-uri de telefonie mobilă.
 • Reprezentarea cu succes a mai multor societăți farmaceutice de top (Novo Nordisk – o societate farmaceutică cu sediul în Danemarca și lider mondial în producția de insulină și tratamente pentru diabet, Servier Pharma – o societate farmaceutică internațională de top, Farmexim – o societate națională de top, care activează în domeniul distribuției de produse farmaceutice, Octapharma – furnizor mondial de proteine umane) într-o serie de litigii de contencios administrativ cu privire la plata contribuției claw-back pentru finanțarea sistemului public de sănătate din România.
 • Reprezentarea Leumi Bank într-o serie de dosare de instanță complexe având ca obiect o mare varietate de litigii, incluzând domeniul corporativ și comercial, litigii de muncă, insolvență și cercetări privind criminalitatea financiară, cu o valoare totală de peste 30.000.000 EUR.
 • Reprezentarea unui investitor străin important în România și a grupului său de companii într-un arbitraj ICSID împotriva statului român, cu o valoare totală a creanțelor de peste 300.000.000 EUR.
 • Reprezentarea Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători „CFR” S.A. într-un arbitraj comercial internațional desfășurat în baza regulilor ICC, cu o miză ridicată, care a presupus multiple pretenții și cereri reconvenționale privind o multitudine de probleme complexe de natură contractuală, jurisdicțională și juridică. Litigiul decurge dintr-unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din România estimat la 828.000.000 EUR și finanțat de Banca Europeană de Investiții și Uniunea Europeană cu privire la reabilitarea unei importante linii de cale ferată de la frontieră.
 • Reprezentarea Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), ca parte responsabilă civilmente în cauza penală inițiată ca urmare a falimentului Fondului National de Investiții (FNI), entitate care a fost silită să plătească daune în valoare de 100.000.000 EUR către diferite persoane fizice și juridice, membri ai FNI (această cauză implicând, în mod particular, importante probleme financiare și sociale generate de prăbușirea mai multor fonduri de investiții).
 • Reprezentarea Guvernului României și a Ministerul Educației și Cercetării în fața instanțelor din România, cu privire la litigii privind acordarea unor contracte de achiziții publice, implicând pretenții de peste 70.000.000 EUR.
 • Reprezentarea cu succes a unuia dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Europa într-un arbitraj ICC legat de construirea și dezvoltarea unui proiect imobiliar major, cu pretenții de peste 60.000.000 EUR.
 • Asistarea, în calitate de consultant principal, a Mytilineos Holding (Grecia) pentru apărarea unor pretenții de 32.000.000 EUR într-un arbitraj UNCITRAL rezultând din contractul de privatizare al unei importante companii metalurgice românești, cu o valoare totală a pretențiilor de 32.000.000 EUR.
 • Reprezentarea unei importante companii germane de dezvoltare de proiecte într-un arbitraj în valoare de 30.000.000 EUR în fața Curții Internaționale de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.
 • Reprezentarea United Shipping Agency, cel mai mare furnizor de servicii de andocare în portul maritim Constanța, într-un litigiu complex intervenit între acționari, cu o valoare totală a pretențiilor de 30.000.000 EUR.
 • Reprezentarea Autorității Române pentru Privatizare și Administrarea Proprietății Statului (APAPS) într-un litigiu cu pretenții în valoare de 24.800.000 USD împotriva Shapiro Bancorp LLC – Nevada, ca urmare a neîndeplinirii de către acesta din urmă a obligațiilor legate de investițiile asumate prin contractul de privatizare a Biofarm S.A.
 • Reprezentarea Romatsa (Autoritatea Națională privind Administrarea Serviciilor de Trafic Aerian din România), în dosarul penal instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Carte de Casație și Justiție, în legătură cu un accident aviatic produs în România.
 • Reprezentarea cu succes a Municipalității Sinaia, privind un litigiu împotriva societății de leasing Dunărea IFN S.A., entitatea care finanțează Telecabina Sinaia.
 • Asistarea Băncii Transilvania, în diferite dispute corporative cu cel mai important acționar minoritar, precum și în legătură cu pretenția asupra unei proprietăți, în valoare de 5.000.000 EUR.
 • Consultanță acordată unei importante companii de construcții din România, în fața Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, într-un arbitraj ce implică pretenții decurgând din contractele de dezvoltare a infrastructurii.
 • Acordarea de asistență juridică și reprezentarea cu succes a unui important politician român pe parcursul procedurilor de contestare a validității nominalizării sale pentru funcția de membru al Parlamentului European, precum și în dosarul care a avut ca obiect contestarea de către Agenția Națională de Integritate a validității mandatului său de membru al Parlamentului European.
 • Acordarea de asistență juridică și reprezentarea cu succes a unei personalități publice marcante în legătură cu anularea raportului de evaluare prin care Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea de către client a regimului juridic al incompatibilităților.
 • Asistarea unui producător italian de top, din domeniul construcțiilor și managementului lucrărilor de mediu și de inginerie industrială, într-un complex arbitraj ICC decurgând din rezilierea unui contract FIDIC.
 • Reprezentarea Adesgo S.A., o importantă societate din domeniul industriei ușoare, în fața mai multor instanțe, într-un litigiu post- privatizare, cu pretenții de peste 15.000.000 EUR.
 • Asistență juridică pentru A&S International 2000, un jucător local important în cadrul cercetării științifice în medicină veterinară și producție biotehnologică, într-un litigiu decurgând dintr-un contract de concesiune a unui teren de 9.000 ha, cu o valoare aproximativă de 15.000.000 EUR.
 • Reprezentarea Indian England N.V., într-un litigiu comercial împotriva unuia dintre cei mai mari producători români de sodă calcinată, în vederea recuperării sumelor datorate, în valoare de aproximativ 12.000.000 EUR.
 • Reprezentarea Dytras (Spania), o societate specializată în tratarea apei potabile și epurarea apelor reziduale, într-un litigiu comercial complex decurgând din executarea contractului de antrepriză semnat cu subcontractanții locali.
 • Reprezentarea Groupama, cu privire la mai multe litigii decurgând din indemnizații de asigurare în agricultură, cu o valoare totală de 6.100.000 EUR.
 • Reprezentarea Aecom Inocsa S.L., o importantă societate de inginerie din Spania, parte dintr-un grup american de renume, cotat la Bursa din New York, în legătură cu un arbitraj in baza normelor Curții de Arbitraj Comercial International de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României (locul arbitrajului: București), cu privire la cererile de despăgubire rezultate dintr-un contract de asociere in participațiune, cu o valoare a litigiului de peste 2.350.000 EUR.
 • Reprezentarea Generali Fond de Pensii, în legătură cu contestarea unei decizii emise de Consiliul Concurenței din România.
 • Consilierea BNP Paribas, lider european în domeniul bancar global și al serviciilor financiare cu privire la un litigiu generat de executarea anumitor contracte de garanție asupra stocurilor de petrol din România.
 • Reprezentarea NBGI Private Equity, un important fond european de capital privat, afiliat Băncii Naționale a Greciei.
 • Reprezentarea unui grup de investitori privați, într-un litigiu de contencios administrativ împotriva Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare din România (CNVM), cu privire la acte de sancționare a unor presupuse acțiuni concertate ilegale în entități cu reglementare specială.
 • Reprezentarea Prointec, un furnizor spaniol de servicii de consultanță pentru dezvoltarea infrastructurii, într-un litigiu FIDIC complex în fața instanțelor din România, cu pretenții în valoare de peste 3.000.000 EUR.
 • Reprezentarea Eli Lilly în fața instanțelor din România, în legătură cu un litigiu complex împotriva Consiliului Concurenței, cu privire la anularea unei decizii de sancționare a clientului pentru presupuse acțiuni anticoncurențiale.
 • Reprezentarea Institutului Pasteur S.A., cel mai vechi și mai important institut de cercetare științifică în medicina veterinară din România, într-o procedură specială de contestare a unei hotărâri emise de Înalta Curte de Casație și Justiție în cadrul unui litigiu imobiliar în valoare de mai multe milioane de euro.
 • Reprezentarea Electrolux în fața mai multor instanțe judecătorești, în legătură cu un litigiu post-privatizare.
 • Reprezentarea unuia dintre cei mai importanți distribuitori de produse sanitare din România, în cadrul unui litigiu fiscal împotriva Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), în legătură cu TVA, impozitul pe venit, precum și alte datorii către bugetul de stat.
 • Reprezentarea Guvernului României prin Ministerul Român al Finanțelor, într-un arbitraj UNCITRAL în fața Curții Permanente de Arbitraj de la Haga, inițiat de către un investitor în temeiul Tratatului Bilateral încheiat între România și Polonia.
 • Reprezentarea Eureko, o companie de asigurări de top, într-un litigiu comercial complex împotriva societății, cu pretenții izvorâte din contracte de asigurare în valoare de peste 7.000.000 EUR.
 • Reprezentarea Elgeka Ferfelis, un distribuitor de top pe piața FMCG din România, într-un litigiu comercial complex cu pretenții în valoare de peste 5.000.000 EUR, decurgând din încălcarea unui contract de distribuție exclusivă în România.
 • Reprezentarea filialei române a Remco, o societate olandeză de construcții, într-un litigiu arbitral național în fața Curții Internaționale de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.
 • Reprezentarea Generali Holding Vienna, într-un litigiu arbitral complex în fața ICC.
 • Reprezentarea Orange România, într-un litigiu complex de contencios administrativ împotriva mai multor măsuri stabilite de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.
 • Reprezentarea cu succes a Credit Europe Bank (România) S.A., în fața instanțelor de judecată, într-un litigiu comercial în valoare de mai multe milioane de euro, declanșat împotriva unei mari societăți de asigurări din România, precum și în vederea încheierii unui acord de reglementare în numele clientului.
 • Reprezentarea cu succes a Societății Române de Televiziune (Rețeaua Națională de Difuzare a Programelor de Televiziune) într-un arbitraj complex gestionat în baza Regulilor de Arbitraj Independent Film Television Alliance (locul arbitrajului: California), decurs dintr-un contract de licență de film și care implică creanțe în valoare de aproximativ 5.000.000 EUR. Litigiul a presupus analiza aspectelor complexe ale procedurii de arbitraj internațional, aplicarea dreptului privat internațional și a dreptului Uniunii Europene, precum și diverse probleme de drept material aferente industriei cinematografice și mass- media.
 • Reprezentarea Nokia România în fața instanțelor de judecată în dosarul având ca obiect anularea actelor administrativ-fiscale emise de către Agenția Națională de Administrare Fiscală.
 • Reprezentarea cu succes a Autorității de Supraveghere Financiară într-un litigiu împotriva societății Fondul Proprietatea S.A., în legătură cu refuzul legitim al autorității de a aviza modificarea unor clauze din contractul de administrare a societății.
 • Reprezentarea Companiei Naționale de Transporturi Aeriene Tarom, în cadrul mai multor litigii de muncă.
 • Reprezentarea Omniasig Vienna Insurance Group S.A., în numeroase litigii împotriva Fondului de Garantare al Asiguraților, vizând despăgubiri aferente debitelor preluate de la Astra Asigurări.
 • Reprezentarea Generali Asigurări în litigii în care foști colaboratori ai societății solicitau plata unor despăgubiri și compensații însumând aproximativ 750.000 EUR.
 • Reprezentarea Casei Sociale a Constructorilor, organizație paritară de protecție socială a sectorului de construcții din România, într-o serie de litigii cu autorități publice locale, referitoare la cota legală de 0,5% aferentă lucrărilor de construcție, cuvenită C.S.C.
 • Reprezentarea Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători „CFR” S.A. într-un arbitraj ICC complex privind executarea unui contract FIDIC pentru modernizarea gării din Timișoara, unul dintre cele mai vechi și mai importante noduri feroviare din România. Sumele totale pretinse de părți se ridică la circa 3.500.000 EUR. Activitatea noastră a presupus redactarea mai multor seturi de memorii pe fond, acordarea de asistență pe parcursul procesului de administrare a probelor, inclusiv a audierilor martorilor și probelor. Firma a obținut cu succes unele decizii favorabile împotriva unei cereri de hotărâre parțială și împotriva cererii de măsuri intermediare.
 • Asistarea unui important grup de tranzacționare și investiții în domeniul energiei, privind posibilele pretenții ICSID apărute în legătură cu rezilierea contractelor de furnizare de energie.
 • Asistarea Strabag, un important constructor austriac, privind toate mijloacele legale disponibile pentru punerea în aplicare a mai multor decizii de soluționare a litigiilor emise în baza regulilor FIDIC.
 • Reprezentarea cu succes a Delta Antrepriză de Construcții și Montaj 93 S.A., o importantă societate locală din domeniul construcțiilor și ingineriei, într-o procedură de pronunțare a unei hotărâri preliminare cu miză mare în fața CJUE privind interpretarea articolului 57 alin. (4) litera g) din Directiva 2014/24/UE privind achizițiile publice și de abrogare a Directivei 2004/18/CE. Hotărârea preliminară a apărut privind interpretarea „deficiențelor semnificative sau persistente”, ca motiv de excludere.

Accolades 


"The legal team offers a well-rounded and very dynamic dispute resolution practice, with regional and multinational coverage. A firm with international standards and an important local player. " Source: The Legal 500

"Highly respected team with excellent knowledge of the field, they offer good solutions and they are able to understand the most complex legal cases. Their firm provides exceptional quality of work with a great team of lawyers displaying depth of knowledge." Source: Legal 500

Clients say: "The seasoned team of partners and associates can meet the entire range of legal needs of the client, from corporate to highly specialised areas, and always delivers outstanding service and results." Source: Chambers Europe

Clients values the lawyer's "experience and responsiveness." Source: Chambers Europe

"Gheorghe Buta leads Muşat & Asociaţii’s team; he is assisting the Romanian Academy with a dispute pertaining to copyright matters regarding the translation of a critical edition of a classic text." Source: Legal 500

One clients praises the team's "excellent technical knowledge and capability to quickly adapt the strategy if needed in very complex legal cases." Source: Chambers Europe

Muşat & Asociaţii has "an excellent, experienced team". Source: Legal 500

"These lawyers are innovative, creative and dedicated to finding the best solutions, no matter the complexity of the problem." Source: Chambers Europe

"Mușat & Asociaţii acts for individuals and businesses in high-value commercial disputes and white-collar crime matters." Source: Legal 500

“Quality and timely advice” is the hallmark of this national practice. The team is praised by clients for its “experienced and skilful litigators who are extremely client-focused”. Source: Chambers Europe

Highly recommended in Dispute Resolution by Chambers Global.

Muşat & Asociaţii has a strong dispute resolution team, that has been appreciated by Legal 500 Europe as “very dynamic”, with “strong knowledge and experience” and is noted for its expertise in arbitration and all areas of litigation. Source: Legal 500

Sources say “it was able to provide specialized lawyers in no time - the firm is outstandingly reactive”. Source: Chambers & Partners

Ranked as “Leading” law firm in Dispute Resolution by the highly regarded British publication Legal 500 Europe, Middle East & Africa.

“Muşat & Asociaţii’s full involvement in cases is really appreciated”. Moreover, “Muşat combines deep technical knowledge and a high level of business awareness”. Source: Chambers Europe, 2013

“Adept in fiscal litigation, the firm has worked on complex bankruptcy litigations.” Source: Chambers & Partners

“Muşat & Asociaţii retains significant capability in the disputes field.” Source: Legal 500

“The team is very experienced and responsive. We really appreciate the lawyers' vast industry knowledge and excellent services.” Source: Chambers & Partners

“This firm offers a well-rounded and comprehensive dispute resolution practice, with regional and multinational coverage.” Source: Chambers & Partners

“The broad-based practice covers arbitrations for international clients, as well as large commercial disputes on the domestic front.” Source: Legal 500

“Muşat & Asociaţii's strong practice has a proven track acting for both public-sector bodies and private companies defending and pursuing litigation claims.” Source: Legal 500

The team is praised by clients as being “able to reconcile parties and resolve disputes before recourse to the courts, a great and important skill for companies, saving time and money”.

Highly recommended in Dispute Resolution by Chambers Global.

“The broad-based practice covers arbitrations for international clients, as well as large commercial disputes on the domestic front.” Source: Legal 500
VIEW ALL

Print Friendly, PDF & Email