București, 16 Februarie 2017 – Mușat & Asociații consolidează colaborarea cu Emerson prin asistența acordată către Emerson Oradea S.R.L., una din subsidiarele din România ale Emerson Electric, lider mondial în domeniul producției și tehnologiei, cu privire la separarea activităților aferente diviziilor Leroy – Somer și Control Techniques din România urmată de transferul acestora către compania japoneza Nidec Corporation. Tranzacția multi-jurisdicțională s-a situat în jurul valorii de aproximativ 1,2 miliarde USD.

Emerson, prin diviziile Leroy – Somer și Control Techniques, este de peste 30 de ani cel mai important producător și furnizor de alternatoare, motoare electrice și sisteme de comandă, cu aproximativ 9.500 de angajați în întreaga lume. Veniturile combinate ale celor două divizii însumau în 2015 aproximativ 1,7 miliarde USD la nivel global.

Echipele Mușat & Asociații implicate în proiect au oferit consultanță în toate etapele prealabile procesului de transfer al afacerii, precum și în cele legate de finalizarea și îndeplinirea condițiilor necesare preluării afacerii de către Nidec Corporation.

Iulian Popescu, Partener în cadrul Mușat & Asociații și coordonator al întregului proiect a declarat: „Suntem deosebit de încântați de colaborarea strânsă pe care am avut-o cu echipele Emerson și Nidec, precum și de maniera impecabilă în care a fost asistată această tranzacție, atât în plan intern, cât și în plan internațional, cu ajutorul colegilor noștri de la Baker McKenzie, Sidley Austin și Kinstellar. Implicarea exemplară a echipelor multidisciplinare Mușat & Asociații în toate aspectele legate de structurare și implementare a fost una constantă pe întreaga durată a acestei tranzacției de anvergură, efectuată în paralel cu alte proiecte tranzacționale internaționale conduse de Mușat & Asociații. O astfel de perioadă de foc ne-a ajutat să testăm nivelul de planificare și de corelare al echipelor, pentru a fi mereu în întâmpinarea cerințelor de punctualitate și eficiență ale clienților noștri.

Echipa Mușat & Asociații, coordonată de Iulian Popescu (Partner), din cadrul căreia au făcut parte Ileana Lucian (Partner), Andrei Ormenean (Senior Associate), George Ghitu (Associate), Alina Man (Associate), precum și Răzvan Graure (Tax Partner) și Roxana Dobrogeanu (Tax Manager), a asistat Emerson în legătură cu toate aspectele aferente transferului celor 2 divizii de la Emerson S.R.L. către Emerson Oradea S.R.L., dar și la finalizarea transferului către Nidec Corporation. În cadrul acestui proiect multi-juridicţional, casa de avocatură Muşat & Asociaţii a acordat asistență juridică și fiscală în cadrul fluxurilor de lucru de drept societar, proprietate imobiliară și construcții, dreptul muncii, drept fiscal și repatrierea profiturilor, IT și IP.

În paralel, echipa coordonată de Monia Dobrescu (Partner), din care au făcut parte Alina Solschi (Senior Associate) și Alina Tacea (Senior Associate), a asigurat realizarea procesului de due diligence juridic premergător transferului de business.

 

A fost un proces complex și minuțios, date fiind amploarea și specificul business-ului Emerson, care a presupus de multe ori respectarea unor termene strânse, dar colaborarea cu avocații externi a fost una excelentă. Pe parcurs, echipa Muşat & Asociații a propus soluţii inovatoare menite să protejeze interesele clientului, fără însă a diminua fluiditatea tranzacției. Am avut întreaga susținere a echipei Emerson, atât în ceea ce privește transparența și eficiența cu care ne-au fost puse la dispoziție informațiile, cât și implicarea ulterioară în implementarea propunerilor echipei Mușat & Asociații”,  a subliniat Monia Dobrescu, Partener.

Muşat & Asociații este unul dintre liderii pieței de Fuziuni şi Achiziții din România, fiind implicată de-a lungul timpului în unele dintre cele mai mari tranzacții încheiate la nivel local. Printre proiectele recente se numără: asistență acordată către Emerson în legătură cu vânzarea către fondul de investiții Platinum Equity a businessului Network Power; asistență juridică acordată către Premier Capital în preluarea operațiunilor locale ale grupului american McDonald’s; asistență juridică acordată societății CRH (Irlanda) în legătură cu achiziția activelor Lafarge din România, ca parte a unei tranzacții globale în valoare de 6,5 miliarde de euro; asistarea Electrica SA și a sindicatului de intermediere (format din Raiffeisen Capital & Investment, BRD, Société Générale, Citigroup şi Swiss Capital) în derularea ofertei publice primare (IPO) de vânzare de acțiuni, reprezentând 105% din capitalul social al DFEE Electrica, în cea mai mare listare de până în prezent din România (440 milioane de euro), încheiată cu succes în iulie 2014; Sterling Resources Ltd. în procesul de transfer al participației de 65% în zona de apă adâncă a perimetrului Midia XV din Marea Neagră, către ExxonMobil Exploration and Production România şi OMV Petrom SA;  Industrial Bank of Korea cu privire la finanțarea a 5 proiecte fotovoltaice, dezvoltate în 3 regiuni diferite ale României; China Development Bank în legătură cu finanțarea a două centrale fotovoltaice, un consorțiu de companii chineze de top în legătură cu participarea și dezvoltarea unui important proiect de producere de energie electrică.

Despre MUŞAT & ASOCIAŢII

MUŞAT & ASOCIAŢII este una dintre primele case de avocatură înfiinţate în România, după 1 ianuarie 1990. Având 16 parteneri şi peste 100 de avocaţi şi consilieri, MUŞAT & ASOCIAŢII acordă servicii de consultanţă în toate sectoarele avocaturii de business, incluzând fuziuni & achiziţii, privatizări, drept bancar, energie & resurse naturale, concurenţă, drept societar, telecomunicaţii & IT, dreptul muncii, fiscalitate, pieţe de capital, drept imobiliar, dreptul mediului, litigii & arbitraje comerciale.

MUŞAT & ASOCIAŢII este recunoscută ca fiind unul dintre pilonii avocaturii de business din România, iar publicaţiile internaţionale de specialitate (Chambers & Partners, International Financial Law Review, Legal 500 etc.) recomandă cu regularitate firma ca fiind unul din liderii pieţei avocaţiale, mulţi dintre avocaţii firmei fiind la rândul lor nominalizaţi de aceste publicaţii ca făcând parte din elita avocaturii de business din România.

În 2015, MUŞAT & ASOCIAŢII a câştigat premiul “Firma de avocatură a anului în România”, distincţie acordată anual de reputata publicaţie britanică “The Lawyer” firmelor de avocați din Europa care au obținut performanțe deosebite în anul de referință.

În anul 2013, MUŞAT & ASOCIAŢII a fost desemnată „Casa de avocatură a anului în România”, de către International Financial Law Review, fiind pentru a doua oară când Muşat & Asociaţii îşi adjudeca acest valoros premiu, după distincţia primită în 2011, anul în care România a fost inclusă pentru prima dată în lista ţărilor nominalizate pentru premiile International Financial Law Review (IFLR).

De asemenea în 2012, MUŞAT & ASOCIAŢII a fost recompensată cu premiul Gold Award la categoria „Cea mai bună casă de avocatură din Europa Centrală şi de Est”, distincţie acordată de International Legal Alliance Summit & Awards 2012, pentru rezultatele excelente înregistrate în România de echipa de avocaţi Muşat & Asociaţii, în ceea ce priveşte evoluţia portofoliului de mandate în practica de fuziuni & achiziţii şi strategia de management adoptată.

Totodată, renumita publicaţie Chambers Europe a decernat firmei MUŞAT & ASOCIAŢII trofeul „Romanian Law Firm of the Year“, pentru casa de avocatură cu cele mai bune performanţe în România, în cadrul galei „Chambers Europe Awards for Excellence 2011”.

MUŞAT & ASOCIAŢII acordă în mod regulat consiliere juridică celor mai cunoscute şi respectate corporaţii din România, inclusiv o treime din Top 100 şi jumatate din Top 500 mari companii, precum şi instituţiilor publice şi financiare locale în tranzacţii corporative şi financiare sofisticate şi în proceduri complexe de rezolvare a disputelor. Portofoliul firmei cuprinde peste 2.500 clienţi, majoritatea din categoria investitorilor străini.

Print Friendly, PDF & Email