Muşat & Asociaţii aniversează 20 de ani de activitate, perioadă în care a avut un rol definitoriu în crearea şi dezvoltarea pieţei avocaţiale din România, a consiliat tranzacţii istorice şi a lansat în premieră noi arii de practică.

Fondată în 1990 de Gheorghe Muşat, firma a înregistrat o creştere solidă de la an la an, devenind una din cele mai prestigioase şi respectate case de avocaţi din România, performanţă confirmată de cele mai reputate publicaţii internaţionale de specialitate care, în ultimii ani, au clasat firma pe prima poziţie în 11 domenii de practică avocaţială.

În cei 20 de ani de activitate Muşat & Asociaţii s-a dedicat unei clientele impresionante, atât prin număr, cât şi prin rezonanţa numelui: bănci şi instituţii financiare, fonduri de investiţii, companii multinaţionale, societăţi comerciale autohtone, investitori privaţi, instituţii guvernamentale, agenţii de reglementare. Grupând peste 100 de avocaţi cu o expertiză vastă în toate ariile de drept comercial, inclusiv arbitraj si litigii comerciale şi o listă impresionantă de tranzacţii şi proiecte finalizate cu succes, multe din ele de referinţă, Muşat & Asociaţii deţine un portofoliu de peste 2.500 de clienţi de renume pe care i-a asistat de-a lungul timpului în diverse afaceri şi proiecte investiţionale pe piaţa locală.

Printre tranzacţiile şi proiectele consiliate în ultimul an de Muşat & Asociaţii se numără asistarea Enel în toate proiectele investiţionale derulate pe piaţa locală, printre care construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, proiectul construcţiei unei termocentrale noi pe huilă, de 800 MW, la Brăila, precum şi într-un şir de achiziţii în sectorul energetic: Electrica Muntenia Sud, Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Blue Line etc., asistenţa juridică acordată companiei Rompetrol Group NV în achiziţia free float a Rompetrol Rafinare SA în cadrul BVB, în valoare de 90 de milioane de euro, precum şi în legătură cu oferta publică de preluare a Rompetrol Well Services SA, consilierea SABMiller pentru achiziţia pachetului majoritar de acţiuni al Bere Azuga, asistarea Sanofi-Aventis privind oferta de preluare pe piaţa locală a Zentiva, asistarea Roşia Montană Gold Corporation pentru proiectul de explorarea şi exploatarea sitului minier de la Roşia Montană (investiţie de 4 miliarde de dolari), diverse achiziţii în Romania efectuate de Pepsi Americas, Intel Corporation, Group Generali şi alte companii internaţionale, restructurarea datoriilor de un miliard de euro ale Societăţii Termoelectrica sau restructurarea SN Poşta Română în vederea privatizării. De asemenea, echipa Muşat & Asociaţii a reprezentat cu succes Guvernul României într-o procedură arbitrală complexă în faţa Tribunalului Arbitral (ICSID) la Washington cu pretenţii de peste 350,000,000 euro formulate de investitorul american Noble Ventures, a acordat asistenţă unui investitor suedez într-o procedură arbitrală iniţiată împotriva statului român, pentru recuperarea unor sume în valoare totală de peste 450 milioane euro, în faţa ICSID, precum şi în alte arbitraje intenaţionale.

În cadrul recepţiei organizate cu această ocazie, Gheorghe Muşat, fondatorul firmei, a declarat:

“Eu şi partenerii mei mulţumim tuturor celor care  au acceptat invitaţia de a împărtăşi împreună cu noi bucuria aniversării a 20 ani de activitate a Societăţii de Avocaţi Muşat & Asociaţii. Aceşti 20 ani au fost pentru noi ani frumoşi şi plini de succese, în pofida greutăţilor inerente ale tranziţiei, fie că a fost vorba de instabilitate legislativă, birocraţia guvernamentală, corupţie sau inconsecvenţa justiţiei.

Au fost ani frumoşi pentru că în anul 1990 am pornit cu câţiva tineri absolvenţi şi o secretară, iar astăzi Muşat & Asociaţii are un staff avocaţial de peste 100 de avocaţi si 50 de asistenţi, toţi tineri, entuziaşti şi devotaţi profesiei şi, lucrul cel mai important, formaţi aici, la “Şcoala Muşat & Asociaţii”.

Au fost ani plini de succese pentru că multe din proiectele şi tranzacţiile importante din România au fost finalizate cu participarea avocaţilor noştri. Este pentru noi un motiv de mândrie că aceste tranzacţii au fost apreciate de specialişti ca succese de referinţă pentru mediul de afaceri din România.

Toate aceste succese au fost posibile în primul rând datorită clienţilor noştri, fie ei români sau străini. Fără încrederea, loialitatea şi suportul clienţilor, nici o firmă de avocaţi nu poate reuşi. Noi, cei de la Muşat & Asociaţii, suntem recunoscători clienţilor noştri pentru încrederea lor şi pentru colaborarea excelentă de până acum.

Succesele nu sunt eterne, mai ales în lumea noastră avocaţială în care competiţia numără peste 20 de firme străine de avocaţi şi alte firme româneşti redutabile. Este nevoie de o continuă adaptare la exigenţele clienţilor, care cer servicii avocaţiale inovative, în pas cu practica şi standardele internaţionale. Îi asigurăm pe toţi clienţii noştri că suntem conştienţi de acest lucru, iar faptul că Muşat & Asociaţii a reuşit să-şi păstreze poziţia de frunte în toţi aceşti ani şi să rămână unul din pilonii de bază ai avocaturii de afaceri din România este o garanţie în acest sens. Dorim să ne consolidăm această poziţie şi să constituim în continuare un sprijin pentru comunitatea de afaceri şi investitorii privaţi, fie ei români sau străini, pentru Guvern, fie el de stânga sau de dreapta, pentru instituţiile de stat şi agenţiile guvernamentale, pentru toţi clienţii noştri locali”.

La recepţie au participat numeroşi oameni de afaceri, reprezentanţii unor companii publice şi private, politicieni, reprezentanţi ai unor instituţii şi agenţii guvernamentale şi jurnalişti.

Print Friendly, PDF & Email