Muşat & Asociaţii a câştigat în instanţă anularea executării silite în cazul Telegondolei din Sinaia, ce rămâne astfel în proprietatea Oraşului Sinaia.

„Telegondola din Sinaia rămâne în proprietatea oraşului, aşa cum era şi normal, caracterul de bun public fiind unul de netăgăduit. Construcţia obiectivului turistic a fost realizată integral din bani publici, iar finalizarea dosarului prin intrarea sa în posesia Primăriei reprezintă o victorie importantă atât pentru localnici, cât şi pentru restul ţării”, a declarat Gheorghe Buta, Deputy Managing Partner, Muşat & Asociaţii.

Inspiraţia echipei de avocaţi, coordonată de Octavian Popescu – Partner, de a demonstra instanţei de judecată că un bun public nu poate fi supus procedurilor de executare silită indiferent de situaţie a fost de natură a convinge şi deopotrivă, de a lămuri pe deplin asupra pertinenţei argumentelor aduse.

„Problema de drept pusă în discuţie şi care în mod normal a stat la baza soluţiei instanţei de judecată  a privit nelegalitatea executării silite iniţiate în lipsa unui titlu executoriu împotriva unui bun care a intrat în mod legal în patrimoniul public al Oraşului Sinaia. Forţarea limitelor contractului de leasing reprezintă o problemă de drept tot mai des întâlnită în practica judiciară a ultimilor ani, utilizatorii din contractele de leasing fiind practic obligaţi să tolereze nerespectarea flagrantă a obligaţiilor asumate de finanţatori pentru a nu se trezi în situaţia unei executări silite iniţiate abuziv de societatea de leasing”, a precizat Gheorghe Buta, Deputy Managing Partner, Muşat & Asociaţii.

Victoria reprezintă un prim pas normal, după o dispută care durează de mai bine de un an de zile, venit să stopeze demersurile judiciare inţitate de Dunărea IFN pentru a obţine Telegondola din Sinaia.

Telegondola a devenit subiectul unui litigiu între Oraşul Sinaia şi firma de leasing Dunărea IFN SA, finanţatorul proiectului, după ce autoritatea locală a acţionat în justiţie firma de leasing din cauza încălcării obligaţiilor contractuale. Ca urmare a acestor demersuri, la 1 octombrie 2011, Dunărea IFN S.A a anunţat rezilierea contractului de leasing şi începerea executării silite a operatorului Telegondolei – Transport Urban Sinaia. La acea vreme, Muşat & Asociaţii a obţinut suspendarea provizorie a executării silite, hotărârea instanţei nefiind supusă niciunei căi de atac.

Muşat & Asociaţii a asistat Primăria Sinaia şi în etapa încheierii contractului de leasing cu Dunărea IFN SA, dar şi în disputa, finalizată cu succes, privind dreptul de proprietate asupra Cazinoului din Sinaia.

Cu peste 35 de avocaţi litiganti şi 3000 de dosare gestionate, departamentul de litigii şi arbitraj al Muşat & Asociaţii se numără printre cele mai puternice din piaţa avocaturii. Echipa instrumentează cazuri dintre cele mai complexe, reprezentându-şi clienţii atât în faţa instanţelor din România, cât şi în faţa celor internaţionale. Printre cele mai recente reuşite se numără decizia favorabilă şi irevocabilă obţinută în cazul  ThyssenKrupp vs. Metalimportexport (valoarea litigiului depăşind 50 milioane USD), cel mai lung proces desfăşurat în faţa instanţelor din România şi poate chiar din Europa, asistarea uneia dintre cele mai importante bănci din România într-o serie extinsă de litigii contra unui SIF privind piaţa de capital, dar şi a uneia din marile societăţi de asigurare din România, în mai multe litigii cu despăgubiri pretinse de peste 25 milioane euro. De asemenea, în materia contenciosului administrativ, exemplificăm finalizarea cu succes a unui litigiu privitor la serviciile de salubritate din Bucureşti cu pretenţii financiare de peste 400 milioane euro sau soluţia favorabilă obţinută în procedura de contestare derulată în faţa CNSC având ca obiect achiziţia noilor trenuri pentru metroul bucureştean.

Experienţa Muşat & Asociaţii în domeniu este recunoscută şi la nivel internaţional de către prestigioasele ghiduri juridice – Legal 500, Chambers & Partners şi PLC Which Lawyer? – care plasează firma şi avocaţii săi în elita acestei arii de practică avocaţială.

Despre MUŞAT & ASOCIAŢII

MUŞAT & ASOCIAŢII este una dintre primele case de avocatură înfiinţate în România, după 1 ianuarie 1990. Având 16 parteneri şi peste 100 de avocaţi şi consilieri, MUŞAT & ASOCIAŢII oferă servicii de consultanţă în toate sectoarele avocaturii de business, incluzând fuziuni & achiziţii, privatizări, drept bancar, energie & resurse naturale, concurenţă, drept societar, telecomunicaţii & IT, dreptul muncii, fiscalitate, pieţe de capital, drept imobiliar, dreptul mediului, litigii & arbitraje comerciale.

MUŞAT & ASOCIAŢII este recunoscută ca fiind unul dintre pilonii avocaturii de business din România, iar publicaţiile internaţionale de specialitate (Chambers & Partners, Practical Law Company, International Financial Law Review, Legal 500 etc.) recomandă cu regularitate firma ca fiind unul din liderii pieţei avocaţiale, mulţi dintre avocaţii firmei fiind la rândul lor nominalizaţi de aceste publicaţii ca făcând parte din elita avocaturii de business din România.

În 2012, Muşat & Asociaţii a câştigat Gold Award la categoria „Cea mai bună casă de avocatură din Europa Centrală şi de Est”, distinctie acordata de International Legal Alliance Summit & Awards 2012, pentru rezultatele excelente înregistrate pe piaţa din România de echipa Muşat & Asociaţii, atât în ceea ce priveşte evoluţia portofoliului de mandate reprezentante pe parcursul anului 2011 în practica de fuziuni & achiziţii, cât şi în ceea ce priveşte strategia de management adoptată.

De asemenea, MUŞAT & ASOCIAŢII este prima casă de avocatură de pe piaţa locală distinsă cu prestigiosul premiu „The National Law Firm of the Year“ acordat de publicaţia britanică de specialitate International Financial Law Review (IFLR) care realizează şi binecunoscutul ghid juridic internaţional IFLR 1000. De asemenea, renumita publicaţie Chambers Europe a decernat firmei MUŞAT & ASOCIAŢII trofeul “Romanian Law Firm of the Year“, pentru casa de avocatură cu cele mai bune performanţe în România, în cadrul galei „Chambers Europe Awards for Excellence 2011”.

Print Friendly, PDF & Email