Conform tradiţiei sale de peste 15 ani de a sprijini prin burse, stagii de practică şi sponsorizări tinerii talentaţi aflaţi la început de drum în profesia juridică, Muşat & Asociaţii asigură participarea unei echipe de trei studenţi ai Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Nicolae Titulescu la concursul internaţional “Arbitration Moot Court” organizat de Universitatea Goethe din Frankfurt în perioada 4-6 martie 2009. Pe lângă pregătirea echipei şi acoperirea integrală a cheltuielilor necesare participării, Muşat & Asociaţii se număra printre sponsorii principali ai acestei manifestări, alături de alte companii şi importante case de avocatură din Europa.

“Astfel de concursuri reprezintă o şansa autentică pentru studenţi de a-şi măsura forţele într-o speţă de drept internaţional în domeniul protecţiei investiţiilor străine cu tineri din alte ţări şi, pentru cei care ajung în finală, de a-şi susţine argumentele în faţa unui tribunal arbitral format din experţi ai Curţilor de Arbitraj de la Washington (ICSID) şi Londra. Protecţia investiţiilor străine este una dintre cele mai inovative şi de interes ramuri ale dreptului internaţional, iar participarea în această competiţie le va oferi celor trei o perspectivă practică extrem de valoroasă asupra mecanismelor de soluţionare a disputelor. Ne bucurăm să îi sprijinim în această competiţie, oferindu-le şansa de a se implică într-un proiect internaţional de amploare şi de a trăi o experienţă remarcabilă din punct de vedere profesional”, spune Ion Dragne, Deputy Senior Partner Muşat & Asociaţii.

Alături de alte 27 de echipe de studenţi din întreaga lume, cei trei studenţi români se vor implica în soluţionarea primei faze a unei dispute arbitrale desfăşurate după regulile ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes), respectiv soluţionarea obiecţiunilor privind competenţa Centrului şi a Tribunalului Arbitral. Acest exerciţiu le va testa şi îmbogăţi cunoştintele în materie de procedură arbitrală, drept internaţional şi practică ICSID, precum şi a altor foruri internaţionale de soluţionare a diferendelor. Anul acesta, concursul de procese simulate de la Frankfurt aduce în discuţie o speţă din sfera protecţiei investiţiilor străine şi dreptului maritim, bazată pe un caz real petrecut în timpul războiului civil din Statele Unite.

Expertiza Muşat & Asociaţii în domeniul arbitrajelor internaţionale include numeroase dispute soluţionate sau în curs de soluţionare de către tribunalele arbitrale organizate sub auspiciile ICSID (Washington) şi International Chamber of Commerce (Paris), precum şi de către Tribunale Arbitrale ad-hoc, cu o valoare cumulată de peste 1 mld euro numai în ultimii trei ani. Recent, firma a obţinut prima victorie a unui investitor privat împotriva Statului Român în faţa unei instanţe internaţionale de arbitraj (ICSID – Washington), care pentru prima oară a decis, cu referire la România, că abrogarea/anularea facilităţilor acordate investiţiilor străine este de natură a crea prejudicii investitorilor, iar o acţiune în repararea acestor prejudicii este, în principiu, admisibilă în faţa ICSID. Anterior, Muşat & Asociaţii a acţionat în favoarea Statului Român, obţinând câştig de cauză într-un litigiu iniţiat de către Noble Ventures împotriva Statului, tot în faţa ICSID, în legătură cu Combinatul Siderurgic de la Reşiţa.

Print Friendly, PDF & Email